icon

Ako riešiť OČR počas zatvorenej škôlky?

zuzana271
4. júl 2024

Dobre ráno, chcem sa len spýtať, či náhodou neviete či vkuse treba vyčerpať tých 14 dni, alebo sa to dá aj po tyzdni. Dakujem

Strana
z2
alenah31
4. júl 2024

@zuzana271 tých 14 dní je maximum platených dní ošetrovného, ty môžeš byť kľudne doma aj celý mesiac ak tak bude škôlka zatvorená, no už bez príjmu a je možné čerpať len jednu OČR počas jednej uzávery. Pokiaľ napr. skončíš OČR po 5 dňoch - na ďalšiu už nárok mať nebudeš. Nárok teda vzniká iba raz a iba jednému poistencovi. Tu máš úplne všetko:
https://www.socpoist.sk/news/osetrovne-cez-praz...

zuzana271
autor
4. júl 2024

@alenah31 Ďakujem krásne🙂

arivederda
4. júl 2024

@zuzana271 ak dostávate plat aj keď je škôlka zavretá budeš mať nižšiu výplatu a sociálka ti akože niečo pošle. Mne mzdárka vravela že sa to vôbec neoplatí. Odrby riadne.

kris_tin257
4. júl 2024

@arivederda lenže veľakrát nejde o to či sa to oplatí alebo nie ale o to že človek nemá kde dať deti a ocr je možnosť ako zabezpečiť aby s nimi mal kto byť keď je zatvorená škôlka...

luliu
4. júl 2024

@arivederda srandujes? Aké odrby? Snáď by si nechcela rovnaký plat keď sedíš na riti doma ako keď pracujes

joesvk
4. júl 2024

Dá sa čerpať na dve deti po sebe-teda 28 dní ?

luliu
4. júl 2024

@joesvk nie

cookie29
4. júl 2024

@kris_tin257 no ved si zaplatit niekoho na strazenie? Najst detsky tabor?

elviku11
4. júl 2024

@zuzana271 keď je mesiac zatvorená škôlka, funguje predsa ta druha - náhradná, s ktorou sa prestriedajú. A v auguste sa zas vymenia

lienka.7
4. júl 2024

@kris_tin257 veľa krát ta vyjde menej zaplatit nejaký tábor, alebo si dohodnúť stráženie, ako byť na OCR, nehovoriac o tom, ze platenú mas iba 14 dní. Mňa by napr. zaujímalo, potom z čoho teda žijú, keď zvyšok uz zaplatené nemajú (keď tvrdia, že skolka je zatvorená 2 mesiace).
Za mňa sú to iba draho ušetrené 2 týždne dovolenky, nic viac.

lienka.7
4. júl 2024

@luliu nie, ony by najradšej plat + OCR, lebo ony majú predsa deti! My ostatne mame asi morcata 🤦‍♀️

kris_tin257
4. júl 2024

@cookie29 detský tábor pre 3-4 ročné dieťa? Naozaj? A teda ja nie som nejaká precitlivena ale nájsť si cudziu osobu na dva týždne na stráženie k malému dieťaťu na to nemám odvahu

lienka.7
4. júl 2024

@kris_tin257 samozrejme, že sú...
Nech sa paci napr.
https://stubacik.edupage.org/text15/?eqa=dGV4dD...

Samozrejme, len ako príklad, nerobím im reklamu, vyskočilo mi to na FB.
Stačí len hľadať. Takmer všetky súkromné skolky majú letné tábory pre deti od 3 rokov.

cookie29
4. júl 2024

@kris_tin257 autorka nikde neuviedla vek, ak som dobre citala, takze vek netusim. A vsak nemusis hladat cudziu pani, ale mozno je vokoli nejaka mamicka na MD/RD, ktorej by sa nejaky zarobok hodil a bola by ochotna dieta postrazit. A destke tabory su aj denne.

kris_tin257
4. júl 2024

@cookie29 v nadpise je uvedené že škôlka... Čiže deti 3-5 rokov 😊

kris_tin257
4. júl 2024

@lienka.7 keď chodil syn do súkromnej škôlky tak tá bola normálne otvorená aj cez leto väčšina škôlok súkromných funguje aj cez leto 😊

cookie29
4. júl 2024

@kris_tin257 kludne moze mat aj 6... ak ide v septembri do prvej. A ak malo odklad tak dokonca aj 7. Ale aj tak je rozdiel medzi 3 a 6 rocnym 😉

kris_tin257
4. júl 2024

@cookie29 samozrejme napríklad môj 4,5 ročný by nemohol ísť do tábora ani do denného a veľa iných detí rovnako tiež v jeho veku 🤷 takže ja úplne chápem že niekto si zoberie radšej OČR na tie dva týždne a je jedno či mu klesne príjem na jeden mesiac

lienka.7
4. júl 2024

@kris_tin257 no vidis, tak nemusíš zháňať tábor. Kde je teda problém?

letfenixa
4. júl 2024

@elviku11 nie všade je viac škôlok na prestriedanie.

kris_tin257
4. júl 2024

@lienka.7 ja nemám nikde, som doma na RD takže syn môže byť doma, prečo by som mala mať niekde problém? Ja som len písala že niekedy človek nemá inú možnosť iba to ocr čerpať aj keď klesne príjem, na to taká možnosť je 🤷

alenah31
4. júl 2024

@luliu a vieš, že sa to dá? Ak má v škôlke dve deti a tá je zatvorená napr. celý august - ona si na žiadosť o OČR požiada pri jednom na ošetrovné od 1.8.-14.8. a na druhé uvedie od 15.8.-29.8. Nárok má jeden poistenec na dieťa pri jednej uzávere len raz. A ona to predsa dodrží - bude čerpať pri jednej uzávere vždy na jedno a len 1 krát. Už to overovali priamo na SP - tiež som bola prekvapená, ale je to tak.

lienka.7
4. júl 2024

@kris_tin257 fakt sa mi nechce s tebou dohadovať, ale vieš, kedy je dieta pripravené na skolku, tábor, školu a pod.? Vtedy, keď je na to pripravená matka... a je to cista pravda. Lebo nie ze deti nie sú pripravené, ale nie sú pripravené (najma) matky, ktoré sa nevedia odpútať od dieťaťa. A to nevravím ja, ale odbornici.
To je reakcia na tvoj koment: samozrejme napríklad môj 4,5 ročný by nemohol ísť do tábora ani do denného a veľa iných detí rovnako tiež v jeho veku

kris_tin257
4. júl 2024

@lienka.7 čo ti na to poviem, syn išiel do škôlky keď mal 2 roky takže neviem s tým priputanim odpútanim si sa moc netrafila... Môj by nemohol ísť do tábora kvôli tomu že on ešte spáva cez obed a ten spánok potrebuje a v týchto denných táborov už nedávajú deti spať... Ale pobavila si ma 😊

lienka.7
4. júl 2024

@kris_tin257 aj v tych denných táboroch sú odpočinky, vedela by si, keby ti tam dieta chodilo a len si sa nebavila na MK 😉

kris_tin257
4. júl 2024

@lienka.7 môj chodí do náhradnej škôlky nepotrebuje tabor, a čo som videla tu tak nie lebo tábory sú od 4och rokoch a to už väčšinou deti nespavaju 😊 a hlavne neviem čo stále riešiš mňa a moje dieťa keď opakujem my problém nemáme, ja som sa len snažila vysvetliť že sú rodičia ktorí tu očr využijú a potrebujú a netreba hneď nakladať niekomu že sa to neoplatí keď tak ani nebola položená otázka

zuzana271
autor
4. júl 2024

@elviku11 u nás je otvorená skolka prve dva júlové tyzdne, potom do konca augusta zatvorená...bývame na dedine, náhradnú škôlku nemame

joesvk
4. júl 2024

@luliu
Prečo nie?Veď keď ochorie druhé dieťa, oni už nemá nárok na ošetrovanie?

luliu
4. júl 2024

@joesvk toto nie je diskusia o chorých deťoch, ale o ocr z dôvodu zatvorenej skolky, to je úplne iná ocr

joesvk
4. júl 2024

@luliu Ok

Strana
z2