icon

Ako riešiť problém s opakovanou PN?

26. nov 2023

Dobrý deň,po ôsmich(skoro deväť) rokoch som bol dva týždne na PN nakoľko som sa necítil dobre,bol som unavený,mal som závraty,poruchy zraku,aj som vracal. Keď som bol dva týždne doma,som myslel,že už som OK,tak som telefonicky ukončil PN a išiel do práce. Mesiac som odrobil a moje problémy sa ako keby vrátili,tak som išiel k lekárovi,že by som potreboval nejaké lepšie vyšetrenie,nakoľko pracujem vo výškach a celkom mám aj strach chodiť po stožiaroch. No a pýtal som aj PN,nakoľko už nemám dovolenku(mám 6 dní). Lekár mi odmietol dať PN,lebo že jemu chodí kontrola a že keď mám taký problém tak zmeniť zamestnanie. Je takéto chovanie správne,alebo ako mám pokračovať? Mám 45 rokov a za celý život som bol PN možno pol roka. Ďakujem za každú radu.

mogaa
26. nov 2023

No pokiaľ sa ti točí hlava tak určite zmeniť zamestnanie....na točenie hlavy nič nie je, to nie je diagnoza ako taká...buď tam môže byť niečo s telieskom v uchu, nízky tlak alebo vysoký tlak v čase točenia alebo aj vysoká či nízka glykémia v čase točenia.....ale točenie hlavy je príznak, nie diagnóza ako taká.....pokiaľ neveida z čoho to je, nadá sa to ani liečiť....na to ti naozaj PN nepomôže, teda tým že budeš doma sa problém nevyrieši sám od seba.....ak je zo z nízkeho tlaku alebo nízkej glykémie, stačí ak sa viac napiješ(kolový nápoj, káva, minerálka a k glykémia - naješ sa-....ale môže to byť aj z vysokého tlaku, či vysokej glykémie.....výsledky z preventívky boli ok?

autor
26. nov 2023

@mogaa
Áno nejaké základné odbery vraj boli v norme. Ale nebol som na žiadnom internom,ani neurologickom vyšetrení,nakoľko doteraz som nemal žiadny zdravotný problém. Či je normálne ,že namiesto nejakých komplet vyšetrení,sa poradí zmena zamestnania?

mogaa
26. nov 2023

Ale komplet vyšetrenia sa len pri točení hlavy nerobia.....tam musí byť viac príznakov....u lekára ti tie základné vyšetrenia urobili - teda tlak, glykémia(to bolo v krvnom obraze)....na neurológiu musíš mať viac príznakov ,nie iba točenie hlavy....čo sa týka interného vyšetrenia, ak bol krvný obraz ok tiež nie je dôvod.....teoreticky by ti mohli urobiť EMG mozgu alebo MRI mozgu - ale to sú drahé vyšetrenia a dlhšie čakacie doby, to sa len pre točenie hlavy nerobí....tam naozaj stačí že menej piješ a začne sa ti točiť hlava....čiže ani to žiadna diagnóza byť nemusí....čo pre seba môžeš urobiť sám, je skontrolovať si zrak, či nepotrebuješ okuliare, lebo tečenie môže byť aj z toho že zle vidíš a dodržiavať pitný režim....ono bežne sa ľudom stáva že sa im začne točiť hlava z ničoho nič a jednoducho to prejde....býva to hlavne ak človek menej pije a má nižší tlak, ale môže to byť spôsobené aj tou glykémiou(čo by zistili z krvi).....ja som nízkotlaková celý život, takže viem o čom hovorím.....točenie je hlavne ak je vonku pod mrakom(nízky tlak) alebo aj v lete ak menej pijem....v lete v autobuse nemôžem stáť, lebo viem že mi začne byť na odpadnutie.....pokiaľ ťa nesáče do strán, tak to nebude ani s tým telieskom v uchu, ktoré je spojené so stabilitou

mogaa
26. nov 2023

pri točení si zmeraj tlak a cukor a budeš vedieť na čom si....pri nízkom tlaku - piť hlavne minerálky, kolové nápoje, pri nízkej glykémii si treba dať niečo zjesť, kolový nápoj....na toto ti žiadne vyšetrenia nepomôžu, lebo tlak aj glykémia sa v čase menia...čiže ak máš teraz tlak nízky na druhý deń už môže byť ok....detto pri glykémii ak sa naješ, už stúpne a je po probléme.....meranie tlaku a cukru ti ukáže hodnotu v danom momente keď máš problém, o hodinu dve, už môžu byť hodnoty ok a je po probléme....k lekárovi sa s tým ide len v prípade ak máš napr.tlak opakovane vysoký, či hodnota glykémie je dlhšie nízka či vysoká.....ak budeš mať tlak nízky, trbea piť, v prípade vysokého ti lekár napíše lieky alebo ťa pošle na interné a tam ti môžu dať holter(hlavne ak je podozrenie na skákavý tlak), pri problémoch s glykémiou ťa pošlú diabetológovi....len tie základné vyšetrenia meranie cukru a tlaku si robíš doma, lebo ak je pri návšteve lekára všetko ok, on nemá dôvod ťa niekam posielať.....

autor
26. nov 2023

@mogaa
Ďakujem za odpoveď. Zaujímavá úvaha.

autor
26. nov 2023

@mogaa
Vieš ono sa takéto veci dosť ťažko riešia(merať tlak resp cukor),keď si v 40 niekedy aj v 60 metrovej výške. Tebe keď sa to stane,tak si maximálne rozbiješ čelo o monitor,resp sa zosypeš niekde na chodbe. Lenže tieto stavy(trasenie,zmeravenie končatín ,poruchy zraku..)vedia na mňa prísť aj v priebehu dvoch minút.(o všetkom lekár vie). Od 17 rokov pracujem a ani deň som nebol na úrade práce,čiže žiadne dávky,žiadnu materskú ,nikdy nič som nepoberal. Vždy som dobre zarobil, nakoľko som mal rizikové a iné príplatky,čiže som aj nie málo odvádzal do zdravotnej poisťovne. A ty mi napíšeš,že také MR mozgu je drahé vyšetrenie?
Keď ja zle poskladám,resp prišróbujem niečo na tom stožiare a tod za rok to zabije niekoho s tvojich príbuzných,tak prvá budeš vyskakovať ako by mal niesť niekto za to zodpovednosť. Tak isto vodič kamiónu,keď sa po polroku zistí,že niekoho zabil,tak ide za to sedieť. Len u vás sa stále akosi nie je možné dovolať spravodlivosti a aby ste boli za svoje činy zodpovedný. Čo ak to bude nejaký nádor na mozgu?alebo napr skleróza multiplex?alebo veľa iných vecí a za rok už môže byť neskoro? To nikoho z vás netrápi. Kľudne to môže byť aj nejaký psychický problém,ani s tým nemám problém ísť aj na také vyšetrenie,ale ani to ho nenapadlo ma tam poslať. Jedná varianta - zmeniť zamestnanie.
To podľa tvojej úvahy netreba ani záchranárov,veď kedy ľudia nikam nechodili,tak sa im nič nestane.

mogaa
26. nov 2023

Len ty sa snaž pochopiť aj to, že točenie hlavy nie je diagnóza, je to príznak a za tým môžu byť desiatky ochorení...a ak je točenie hlavy jediným príznakom, tak lekár ťa teraz nemôže posielať na desiatky vyšetrení a nechať ťa rok doma s točením hlavy....a aj to s neistým výsledkom, že zistia z čoho to točenie hlavy je...

autor
26. nov 2023

@mogaa
Ja som ale nikde nepísal,že točenie hlavy je jediný problém. Viac krát som tu hore písal,že tých problémov je viac. Ale jasné,najjednoduchšie a najlacnejšie to je takto uzavrieť. 👍

autor
26. nov 2023

A potom ísť ešte štrajkovať,ako si lekári zaslúžia viac. 👍

aurelia2000
26. nov 2023

Rozhodne sa pýtaj k internistovi, na ORL, k očnému, atď. Prístup tvojho lekára nie je v poriadku, máš náročné povolanie a vek, v ktorom začínajú zdravotné problémy. Máš právo na tieto vyšetrenia, hlavne ak sa ti odrazu vynorili takéto problémy. Nedaj sa. Evidentne nie si žiadny hypochonder ani simulant. Je veľa chorôb, pri ktorých najmä chlapi vyzerajú, že im nič nie je.

autor
26. nov 2023

@aurelia2000
Ďakujem za podporu.

dadi30
26. nov 2023

Tiez si myslim ze doktor ta mal poslat na dalsie vysetrenia a nie povedat aby si zmenil zamestnanie..ja by som zmenila jeho razom..pytaj sa presne na interne, ocne, usne a nech sa ti cim skor polepsi. Tieto zavrate su neprijemne a u teba aj dost nebezpecne kedze mas taku pracu. Drzim palce 🙂

autor
26. nov 2023

@dadi30
Áno tiež si to tak myslím. Ďakujem za pochopenie.

98
27. nov 2023

Určite aspoň na dobu pokiaľ nebudú vyšetrenia, PN vystaviť mal...
Mňa tiež po čase vypísala z PN a nové zamestnanie som musela hladať... pracovať som vedela, ale nie na pôvodnom mieste.pre trvalé následky.... konfrontovala by som ho že keby sa zrútiš zo 60m tak čo?...
Ja som tak rada za svoju obvoďáčku...

autor
27. nov 2023

@98
Len...nič som nedoniesol a či práve to nebola chyba.. 🤔😀👍

aurelia2000
28. nov 2023

No tak som pre teba nieco zisťovala. Môže to byt upchata cievka do mozgu, alebo porucha vestibularneho aparátu v uchu, niečo s krcnou chrbticou alebo psychické. Pýtaj sa od obvodného lekára na ušné ORL. A odtiaľ na Centrum poruchy rovnováhy v Komárne. Tam robia vestibularne vyšetrenie alebo ta pošlú na žilové CT. Ale svihaj s tým.

aurelia2000
28. nov 2023

A ešte si pozri Menierov syndróm, či to na teba pasuje. Lebo ty si tieto závrate dostal až po tej chorobe, predtým si bol ok?

autor
28. nov 2023

@aurelia2000
Ahoj a ďakujem veľmi pekne za radu. Nie doteraz som nemal žiadny problém,bol som úplne v pohode,nakoľko pracujem aj ako šofér nákladného auta,aj tieto výškové práce. Tieto všetky zmeny sa udiali za posledné cca tri mesiace.