icon

Ako riešiť trvalý pobyt a dedenie bez komplikácií?

13. jún 2025

Ahojte chcela by som sa spýtať zdedila som byť po babke ale aj jej dcéra ktorá je obmedzená na právne úkony byť chceme predať teta je umiestnená v sociálnom zariadený už pomaly rok trvalý pobyt sa jej zruší keď sa byt predá. Nevieme ci mame požiadať písomne o zariadenie aby jej tam dal pobyt alebo len prechodný u nás. Ale keby niekedy v budúcnosti by došlo k úmrtíu a ma prechodný pobyt u nás má nárok na dedenie zjej strany ona už zostala len sama nemá ani brata nikoho nemá a nevieme ci si mame dat niečo napísať u notára aby po jej smrti nemal nikto na nič nárok ked bude mať trvalý alebo prechodný pobyt u nás poradili by ste nám vopred ďakujem.

zuzkaa1991
13. jún 2025

Trvaly pobyt nema nic spolocne s dedenim to nezmenená ze je majitelom nehnuteľnosti;) a trvalý pobyt moze mat aj na obci(na mestskom úrade) a tam dotycnej budu chodiť zásielky ak chodia prechodny vobec nema na dedenie nic spolocne ;) dedia len ti ludia ktory patria pod majitela nehnuteľnosti na LV to.je dôležitý údaj na dedenie LV ;)

autor
13. jún 2025
@zuzkaa1991

Trvaly pobyt nema nic spolocne s dedenim to nezmenená ze je majitelom nehnuteľnosti;) a trvalý pobyt moze mat aj na obci(na mestskom úrade) a tam dotycnej budu chodiť zásielky ak chodia prechodny vobec nema na dedenie nic spolocne ;) dedia len ti ludia ktory patria pod majitela nehnuteľnosti na LV to.je dôležitý údaj na dedenie LV ;)

@zuzkaa1991 ďakujem tak ze to nevadí ze teta sa vola tak jak ja som sa volala za slobodna a na LV je manžel lebo je to jeho dom

zuzkaa1991
13. jún 2025

Neee tam su aj ine udaje ako meno ;) o.majetok nepridete ;)

bielasovicka
13. jún 2025

A teta deti nemá?

jazula
13. jún 2025

Trvalý pobyt je v dnešnej dobe administratívna záležitosť. Neznamená žiadne majetkové práva. Naopak, ak pre tetu vybavuješ úradné záležitosti ty, bude pre teba jednoduchšie, ak jej úradné zásielky budú chodiť k vám (väčšinu posielajú na adresu trvalého pobytu). Aspoň sa nič nestratí, neprehliadne. Manžel ako majiteľ domu jej vie trvalý pobyt kedykoľvek na počkanie zrušiť.

autor
14. jún 2025
@bielasovicka

A teta deti nemá?

@bielasovicka nie teta deti nemá lebo jej mama naša babka zomrela brat jej tiež zomrel a ona zostala sama ale ma opatrovníka ale teta je umiestnená v zariadený lebo potrebuje 24 hodinovú opateru ona je postihnuta od detstva