icon

Ako sa prihlásiť do slovenskej poisťovne po výpovedi?

9. sep 2025

Ahojte zároveň študujem vš ( denne) a mám prácu na tpp v Česku . Chcem v práci dať výpoveď na konci roka ( tak aby mi výpovedná lehota vyšla, že v decembri uz nebudem zamestnaná ). Môžem sa po výpovedi nejako nahlásiť na sk poisťovňu ako študent vš? Alebo ako to vôbec funguje. Zo sk poisťovne som sa odhlasovala ako som nastúpila na tpp do cz, kde za mňa platia odvody

autumn1
9. sep 2025

Na SK ako študent sa môžeš nahlásiť len ak študuješ na SK. Keď študuješ v ČR mali by ťa tam viesť ako študenta tak si najprv zavolaj do tej poisťovne. Lebo ako denný študent si študent bez ohľadu nato či máš tpp alebo nie.

autor
9. sep 2025
@autumn1

Na SK ako študent sa môžeš nahlásiť len ak študuješ na SK. Keď študuješ v ČR mali by ťa tam viesť ako študenta tak si najprv zavolaj do tej poisťovne. Lebo ako denný študent si študent bez ohľadu nato či máš tpp alebo nie.

@autumn1 študujem na sk

autumn1
9. sep 2025
@anonym_autor

@autumn1 študujem na sk

@anonym_autor tak potom by ťa mali viesť normálne ako študenta. Zavolaj im a oni ti povedia viac info.

autor
9. sep 2025
@autumn1

@anonym_autor tak potom by ťa mali viesť normálne ako študenta. Zavolaj im a oni ti povedia viac info.

@autumn1 zo sk poisťovne som sa ale odhlasovala, keď som začala tpp v Česku 😄

autumn1
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rozumiem. Ale ked studujes na dennom na sk mali by ta zacat viest ako studenta. Lebo na sk jednoducho budes student. Ine by bolo keby si studovala v cr.

autumn1
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor platitel zdravotky za teba moze byt stat alebo zamestnavatel - nebudes mat, alebo ty (dobrovolne nezamestnana osoba - to ako denny student nie si, samostane zarobkovo cinna osoba - ani to nie si), na UP ako denneho studenta ta nikto nezapise takze z toho mi vychadza, ze by to mal hradit stat ale mozno budu potrebovat potvrdenie o navsteve skoly.

autor
9. sep 2025
@autumn1

@anonym_autor platitel zdravotky za teba moze byt stat alebo zamestnavatel - nebudes mat, alebo ty (dobrovolne nezamestnana osoba - to ako denny student nie si, samostane zarobkovo cinna osoba - ani to nie si), na UP ako denneho studenta ta nikto nezapise takze z toho mi vychadza, ze by to mal hradit stat ale mozno budu potrebovat potvrdenie o navsteve skoly.

@autumn1 okej ďakujem

chrobak7
9. sep 2025

@anonym_autor Keďže si na SK povinne zdravotne poistná z titulu denného štúdia, nechápem, ako ťa mohli odhlásiť. ZP mala požiadať soc. poisťovňu o určenie príslušnosti - t.j. či budeš zdravotne poistená na SK alebo v ČR.

Ale ak píšeš, že ťa odhlásili, tak z nejakého dôvodu to asi urobili, len dúfam, že nie omylom. Po skončení PP v ČR pôjdeš do niektorej slovenskej ZP a prihlásiš sa. Na prihláške uvedieš ako platiteľa z titulu denného študenta. Zároveň budeš musieť preukázať ukončenie ZP v ČR. Priprav si všetky doklady, lebo ich budú od teba pýtať. t.j. potvrdenie o návšteve školy a doklad o ukončení PP v ČR a najlepšie aj doklad o dobe poistenia v ČR.

autor
9. sep 2025
@chrobak7

@anonym_autor Keďže si na SK povinne zdravotne poistná z titulu denného štúdia, nechápem, ako ťa mohli odhlásiť. ZP mala požiadať soc. poisťovňu o určenie príslušnosti - t.j. či budeš zdravotne poistená na SK alebo v ČR.

Ale ak píšeš, že ťa odhlásili, tak z nejakého dôvodu to asi urobili, len dúfam, že nie omylom. Po skončení PP v ČR pôjdeš do niektorej slovenskej ZP a prihlásiš sa. Na prihláške uvedieš ako platiteľa z titulu denného študenta. Zároveň budeš musieť preukázať ukončenie ZP v ČR. Priprav si všetky doklady, lebo ich budú od teba pýtať. t.j. potvrdenie o návšteve školy a doklad o ukončení PP v ČR a najlepšie aj doklad o dobe poistenia v ČR.

@chrobak7 v apke to mám len takto

autumn1
9. sep 2025
@chrobak7

@chrobak7 zamestnávateľ v EU nemôže neodvádzať odvody za zamestnanca takže automaticky je človek poistený tam kde má pracovný pomer. A keďže človek môže byť poistený len v jednom štáte iná možnosť ako vyradiť zo SK poisťovne nebola. Takže ja tomu úplne rozumiem, prečo ju odhlásili a dáva to zmysel. Bolo by celkom vtipné vysvetlovať v ČR inšpekcii práce, zo strany zamestnávateľa, že neodvádza odvody, lebo jeho zamestnanec údajne študuje na dennom štúdiu v inom štáte.