Ako sa prihlásiť na zdravotnú a sociálnu poisťovňu?
Skončila som pracovný pomer v zahraničí a od 1.9. som evidovaná ako študentka vysokej školy, dneska som sa dozvedela, že som sa mala prihlásiť na zdravotnú a sociálnu poisťovňu, predtým som tiež tak vycestovala ale ako študentka stredného školy a nič také som nerobila. Je to automatické alebo si musím podať novú žiadosť? Ďakujem za odpovede.
@sweet20 pred rokom som skončila strednú, do začiatku tohto leta som pracovavala na Slovensku, od leta 2 mesiace v zahraničí, kde som skončila pomer začiatkom semptembra a od 1.9 som študentka VŠ
Ak ti sedia dni nemusíš nič riešiť. Otázka je len ako si bola poistená v zahraničí.
Počas prac.pomeru na Sk ti boli hradené odvody, avšak po skončení si odišla pracovať do zahraničia. Za tie dva mesiace, ktoré si bola v zahraničí musíš Union spätne doložiť, že si bola zdravotne poistená v zahraničí. Ak nedoložíš, musíš si ho za celé dva mesiace doplatiť. Od 1.9. platí za teba štát, keďže študuješ ba VŠ.
V prípade, ak vznikne ekonomická činnosť v zahraničí a budete prihlásená v zahraničí na zdravotné poistenie, je potrebné informovať Vašu zdravotnú poisťovňu o tejto skutočnosti - doložiť pracovnú zmluvu alebo potvrdenie o poistení z inej krajiny, aby Vás mohla odhlásiť z poistenia na Slovensku. Po ukončení pracovného pomeru sa znovu hlásite vo Vašej poisťovni na Slovensku s doložením dokladu o ukončení prac.pomeru alebo zdravotného poistenia v zahraničí, aby Vás mohli registrovať spolu s vyplnením prihlášky po návrate. V prípade ďalších otázok sa na nás môžete obrátiť telefonicky - 0850 003 333. Ďakujeme za pochopenie.

Celkom nerozumiem... skoncila si strednu a si teraz od 1.9. Na vyske?