Ako upraviť vychádzky počas PN?
Ahojte,
dostali sme sa do takej situácie — ja som PN od začiatku septembra. Chcem sa spýtať na kontrolu. Mám vychádzky od 10:00 do 12:00 a od 16:00 do 18:00. Lenže môj manžel je od utorka tiež PN (zlomená noha) a má ju v sadre. Dcérka (9 rokov) je od včera chorá a má teploty. Máme doma aj psíka a potrebujem sa starať o nich, chodiť do obchodu, k lekárom a venčiť psa.
Teraz sa naozaj nedá dodržiavať presný režim, keď sa starám o domácnosť sama. Nedajú sa vychádzky nastaviť na neurčito, alebo aspoň na dlhší čas, prípadne viackrát za deň?
Netuším, dokedy bude manžel PN, ja budem potrebovať aj naše dieťa vyzdvihnúť zo školy. Teraz ju mám doma, ale keď nastúpi späť do školy. Ja som mesiac a niečo po operácii a sama sa musím šetriť, ale musím to zvládnuť pre svoju rodinku, takže sa snažím.
@anonym_autor kontaktuj svojho obvodného lekára. vysvetli mu situáciu a požiadaj o zmenu vychádzok. ak on v tomto nie je ochotný, tak zájdi do SP, vysvetli celú situáciu tam a požiadaj o úpravu vychádzok... prakticky tým, že muž je indisponovaný a nemá sa kto postarať o maloletú, tak myslím, že ak by si dokázala, že si bola pre dieťa, postačovalo by to aj bez zmeny. ale stačí naraziť na jedného debila a nevysvetlíš to asi...
tvoj lekar ti moze zmenit cas vychadzok tak aby si vedela rano odviest dieta do skoly a ist pre neho
dokedy mas byt este na PN?
@anonym_b3760c Tak som slabá, ale ako tak to zvládam. V decembri idem len na kontrolnú MR.
PN budem mať dlhšie, som po operácii pečene. Najhoršie je, že som tu mala maminu ona mi pomáhala po operácii, ale už odcestovala za prácou do Rakúska. Sestra bývaju 200 km od nás, no ďaleko som sa vydala. Rodina je veľká, ale čo z toho, keď sú všetci ďaleko 🙂
A svokrovci sú už starší..
@anonym_b3760c Tak som slabá, ale ako tak to zvládam. V decembri idem len na kontrolnú MR.
PN budem mať dlhšie, som po operácii pečene. Najhoršie je, že som tu mala maminu ona mi pomáhala po operácii, ale už odcestovala za prácou do Rakúska. Sestra bývaju 200 km od nás, no ďaleko som sa vydala. Rodina je veľká, ale čo z toho, keď sú všetci ďaleko 🙂
@anonym_autor ake si mala problemy s pecenou, ak sa smiem spytat mala si aj bolesti?
ja som mala od 14:00 do 18:00, ked bola kontrola tak tesne pred 14:00 po pracovnej dobe nezvyknu chodit, ale vacsinou presne ako ti zacina vychadzka aby načapali, ako dlho asi budes pn?
@anonym_autor vysvetli to svojmu obvodnemu lekarovi a dohodni sa na uprave vychadzok
ja som mala od 14:00 do 18:00, ked bola kontrola tak tesne pred 14:00 po pracovnej dobe nezvyknu chodit, ale vacsinou presne ako ti zacina vychadzka aby načapali, ako dlho asi budes pn?
@anonym_0e21ef toto vôbec neplatí, u mňa boli po 20.00, takže takto to nemôžeš tvrdiť
@anonym_autor ake si mala problemy s pecenou, ak sa smiem spytat mala si aj bolesti?
@anonym_0c6c4a Hemangiom velky
Nestandartna situacia. Ale skus si dat vychadzky tak, aby si po dceru mohla ist. Ostatne vybavis pocas vychadzok.
PN má nejaký dôvod, mimo domu môžeš byť len cez vychádzku. Dnes sú prísne kontroly ako u pacientov, tak i u lekárov. Môžeš poziadat o iný čas, ale určite neexistuje, aby si mala neobmedzené vychádzky, takto to naozaj nefunguje, to by si potom mohla ísť aj do práce. Obchod, pes sa dá zvládnuť cez vychádzky, dcéra môže prísť domov v 9. rokoch aj sama
Niesom zástancom toho aby som radila nedodrzovat vychádzky ale vzhľadom k situácii treba sa informovať ale bývalo to tak že ak nestihnete nakúpiť objektívne počas vychádzok a nemá sa kto postarať tak môžeš aj mimo, taktiež lekáreň a vybaviť dieťa zo školy, len prioritne to treba riešiť cez vychádzky to ozaj len ak sa inak nedá. Odporúčam najprv overiť a teda nie telefonicky ale mailom aby si mala dokaz
@anonym_0e21ef toto vôbec neplatí, u mňa boli po 20.00, takže takto to nemôžeš tvrdiť
@anonym_3ff1ab ja hovorim len svoju skusenost a skusenost znamych, tesne pred začiatkom vychadzky sme mali vsetci kontrolu
inak do 18:00 je celkom dobry cas na vyriesenie veci
@anonym_0e21ef veru zvyknú , aj v nedeľu poobede
@anonym_autor obvodak ti to vie upravit...vysvetli situaciu. Manzel s nohou...no to tak min.2mes bude PN.
treba riešiť s tvojim ošetrujúcim lekárom (nie obvodný, ale ten, ktorý ťa lieči a ku ktorému chodíš na kontroly), môže ti zmeniť časy vychádzok, ale bude to stále dve hodiny doobeda a dve popoludní, akurát keď bude ochotný, tak ti ich prispôsobí škole a v tom čase proste aj vyvenčiš psa, aj nakúpiš alebo existuje aj dovoz domov. Neviem ako máte ďaleko školu, ale 9 ročné deti už chodia aj samé a psa môže večer toľko okolo bytovky aj dcéra zobrať
@anonym_0c6c4a Hemangiom velky
@anonym_autor aj ta bolel? ako ti nan dosli , sono ci ct brucha, ake si mala priznaky
A co tak podporit 9r dieta v samostatnom chodeni do/zo školy?
A co tak podporit 9r dieta v samostatnom chodeni do/zo školy?
@barka1 Ja asi patrím k tým matkám, ktoré by ešte nepustili svoje 9-ročné dieťa samé domov (20 minút). Rušná cesta s križovatkami a semaformi sú hlavné dôvody – radšej by som šla cez bolesť po ňu, ako by som ju nechala ísť samú domov.
Ráno je to v poriadku, ide mestskou dopravou, ale poobede už nám mestká nepremáva
treba riešiť s tvojim ošetrujúcim lekárom (nie obvodný, ale ten, ktorý ťa lieči a ku ktorému chodíš na kontroly), môže ti zmeniť časy vychádzok, ale bude to stále dve hodiny doobeda a dve popoludní, akurát keď bude ochotný, tak ti ich prispôsobí škole a v tom čase proste aj vyvenčiš psa, aj nakúpiš alebo existuje aj dovoz domov. Neviem ako máte ďaleko školu, ale 9 ročné deti už chodia aj samé a psa môže večer toľko okolo bytovky aj dcéra zobrať
@lilinka88 Rozumiem, že niektoré 9-ročné deti to zvládajú samé, a je super, keď to tak funguje. My to máme zatiaľ inak viem, kde má moja dcérka svoje hranice a nechcem ju vystavovať stresu ani riziku. Každý rodič pozná svoje dieťa najlepšie. :(
@anonym_autor aj ta bolel? ako ti nan dosli , sono ci ct brucha, ake si mala priznaky
@anonym_0c6c4a Vysoký tlak,bolesť medzi lopatkmi ... závraty.
Chodila som na USG,CT aj MR ...
20cm mal moj Hemangiom, 5,5 hod ma operovali
@barka1 Ja asi patrím k tým matkám, ktoré by ešte nepustili svoje 9-ročné dieťa samé domov (20 minút). Rušná cesta s križovatkami a semaformi sú hlavné dôvody – radšej by som šla cez bolesť po ňu, ako by som ju nechala ísť samú domov.
Ráno je to v poriadku, ide mestskou dopravou, ale poobede už nám mestká nepremáva
@anonym_autor ale veď máš vychádzky 16:00-18:00, dcéra snáď nechodi zo skoly o 9tej vecer, čiže toto stíhaš. Čo sa týka Pn, tak naša obvodacka nám nikdy nedavala žiadne vychádzky, bola nazoru, že máš dodržiavať liečebný režim neobmäkčilo ju ani to, že musím ist do skolky pre deti, že si to mame zariadit inak. Takze ja som si aj dovolila zariskovať. Napr po operacii som sa ani nezdrziavala na adrese, išla som k rodičom, aby sa o mna postarali, lebo som mala strašne bolesti a doma pri malých detoch by som kludovy režim nemala, takze som ich nechala manželovi a do vyberu stehov sa nepohla z postele. Kontrola neprisla, ale manželovi hneď prišla prvý deň po prepustení z nemocnice (PN vypísaná nemocnicou), čo jednak bolo zbytočne, lebo logicky po takej operácii by vonku nebehal. Jedine stastie bolo, že som sa vtedy z roboty zastavila doma, lebo on nadopovany liekmi spal a ani by sa na zvoncek nezobudil
@anonym_autor ale veď máš vychádzky 16:00-18:00, dcéra snáď nechodi zo skoly o 9tej vecer, čiže toto stíhaš. Čo sa týka Pn, tak naša obvodacka nám nikdy nedavala žiadne vychádzky, bola nazoru, že máš dodržiavať liečebný režim neobmäkčilo ju ani to, že musím ist do skolky pre deti, že si to mame zariadit inak. Takze ja som si aj dovolila zariskovať. Napr po operacii som sa ani nezdrziavala na adrese, išla som k rodičom, aby sa o mna postarali, lebo som mala strašne bolesti a doma pri malých detoch by som kludovy režim nemala, takze som ich nechala manželovi a do vyberu stehov sa nepohla z postele. Kontrola neprisla, ale manželovi hneď prišla prvý deň po prepustení z nemocnice (PN vypísaná nemocnicou), čo jednak bolo zbytočne, lebo logicky po takej operácii by vonku nebehal. Jedine stastie bolo, že som sa vtedy z roboty zastavila doma, lebo on nadopovany liekmi spal a ani by sa na zvoncek nezobudil
@anonym_912f0b Plánujem ísť v pondelok za obvodným lekárom, uvidím, či sa dá niečo vyriešiť. Potrebujem vyzdvihnúť dcérku približne medzi 11:35 – 13:30, podľa toho, koľko má hodín.
Stačilo by mi aj raz denne, napríklad od 11:30 do 15:30.
Aspoň teraz kym aj muž je PN.
Už riskujem aj teraz ale čo mám robiť,môj muž si nič s toho nerobí vravel keď pride ta pride kontrola :D
Venčiť psíka chodím len tu ku bytovke, rýchlo ráno a večer okolo 19.00, poslednýkrát, a medzi tým len ako mam vychádzky.
Niekedy aj na nákupy chodím mimo vychádzok teraz aj v lekarni som bola pár krát aj s dcérkou u dr
@anonym_912f0b Plánujem ísť v pondelok za obvodným lekárom, uvidím, či sa dá niečo vyriešiť. Potrebujem vyzdvihnúť dcérku približne medzi 11:35 – 13:30, podľa toho, koľko má hodín.
Stačilo by mi aj raz denne, napríklad od 11:30 do 15:30.
Aspoň teraz kym aj muž je PN.
Už riskujem aj teraz ale čo mám robiť,môj muž si nič s toho nerobí vravel keď pride ta pride kontrola :D
Venčiť psíka chodím len tu ku bytovke, rýchlo ráno a večer okolo 19.00, poslednýkrát, a medzi tým len ako mam vychádzky.
Niekedy aj na nákupy chodím mimo vychádzok teraz aj v lekarni som bola pár krát aj s dcérkou u dr
@anonym_autor tak dúfam,že plánuješ ísť za tým obvodným počas vychádzok, lebo inak to je pre kontrolu tiež porušením liečebného režimu. A ako som písala, ak on nie je tvoj ošetrujúci lekár a on ti tie vychádzky nedával, pochybujem,že to s tebou vôbec bude riešiť.
Máloktorý lekár nechá vychádzky 4 hodiny. A keď ti teda stačí od 11:30, ráno máš dcéru zabezpečenú ako pôjde do školy?
Teraz sa porušenie liečebného režimu posudzuje veľmi prísne, takže môžu ti ho dať aj za to venčenie večer len pri bytovke.
Pri porušení liečebného režimu si 30 dní bez peňazí,plus ti môžu udeliť pokutu.
@anonym_0c6c4a Vysoký tlak,bolesť medzi lopatkmi ... závraty.
Chodila som na USG,CT aj MR ...
20cm mal moj Hemangiom, 5,5 hod ma operovali
@anonym_autor wau riadny tak ti zobrali cas pecene ze? prajem skore zotavenie. aj mna obcas picha na pravo pod rebrom, preto sa pytam ale mam stukovatelu pecen.
@anonym_autor tak dúfam,že plánuješ ísť za tým obvodným počas vychádzok, lebo inak to je pre kontrolu tiež porušením liečebného režimu. A ako som písala, ak on nie je tvoj ošetrujúci lekár a on ti tie vychádzky nedával, pochybujem,že to s tebou vôbec bude riešiť.
Máloktorý lekár nechá vychádzky 4 hodiny. A keď ti teda stačí od 11:30, ráno máš dcéru zabezpečenú ako pôjde do školy?
Teraz sa porušenie liečebného režimu posudzuje veľmi prísne, takže môžu ti ho dať aj za to venčenie večer len pri bytovke.
Pri porušení liečebného režimu si 30 dní bez peňazí,plus ti môžu udeliť pokutu.
@lilinka88 Jasné, že viem, že sa to nemá, ale keď inak fakt nejde… čo mám robiť. 😕
Som PN aj manžel, musím nejako fungovať. Nerobím to naschvál, je to len kvôli situácii.
V pondelok idem za obvodným alebo rovno na sociálku a keď bude nutné, tak dám výpoveď v práci.
Som na ID a mám aj ZŤP. Vyššie som písala, že ráno je to v poriadku – ide mestskou dopravou ku škole, ale poobede mestská už nepremáva. Ten spoj je skôr pre pracujúcich robotníkov, len ráno zbiera deti a rozváža ich po školách, lebo u nás je viac ZŠ.
@anonym_autor ja by som ti nič nezmenila. Bud si PN alebo si schopná sa starať o rodinu. 9 rocne dieta je už veľké, po operácii sa ty mas šetriť a nie nakupovať. Ono sú aj susedia, či kamarati co vedia dočasne vypomôcť.
@anonym_autor tak možno práve teraz máš príležitosť dať dcére viac zodpovednosti a je ten správny čas naučiť ju chodiť samu. Píšeš,že križovatky sú so semaforom, to v 9 rokoch už musí zvládnuť, zvlášť, keď tadiaľ denne chodíte.
A rovnako venčiť večer psa. Neviem si predstaviť akú máte s mužom robotu, keď a dcérou denne medzi 12-14tou chodíte domov zo skoly.
Chápeš,že sa bojíš a máš potrebu sa starať o rodinu, ale keby som tvoj lekár a prídeš za mnou, že potrebuješ zmeniť vychádzky, lebo dieťa do školy, zo školy, lekári, nákupy, pes, tak ti rovno zruším PN, lebo keď toto zvládaš, dôvod na PN asi nie je. A keď si po operácii ako píšeš, tak sa musíš šetriť aj ty a nie denne lietať. Rovnako, keď sa týmto prídeš na SP, čo oni ti teda vychádzky nezmenia, tak rovno majú poznačené zvýšenú kontrolu.
Dufam, že nemáš v pláne ešte aj s mužom na kontroly k dr chodiť...
Nákup si môžeš dať raz do týždňa doviesť veľký, menšie zvládaš počas bežných vychádzok. Lekáreň hádam tiež nepotrebuješ denne chodiť, bežne lieky máš predsa doma, čo občas zachýba, vybehneš počas vychádzok a rovno aj vyvenčiš psa. Inak pes počas vychádzok 2x denne a ráno, večer len von vycikať a späť dnu, to môže aj dcéra.
Mala by si sa naučiť viac delegovať veci na ostatných a nie sa zodrať pre rodinu, keď sama sa potrebuješ liečiť
@anonym_autor ja by som ti nič nezmenila. Bud si PN alebo si schopná sa starať o rodinu. 9 rocne dieta je už veľké, po operácii sa ty mas šetriť a nie nakupovať. Ono sú aj susedia, či kamarati co vedia dočasne vypomôcť.
@anonym_b3ad36 Ďakujem za odpoveď.
@anonym_b3ad36 ale aká si zlá… veď sa nechce flákať kade tade, neviem čo by si robila ty v jej situácii. Je po operácii, tiež jej to asi nie je príjemne. A donekonečna sa nedá otravovať susedov či kamarátov, tí majú tiež svoje životy.
Autorka, skus ísť za obvodnym, myslím že s tým bude vedieť niečo urobiť, upraviť čas vychádzok. Teraz sú tie kontroly veľmi prísne… chodia aj tesne pred aj tesne po vychádzke. A ja by som dcéru tiež nepustila samu

tvoj lekar ti moze zmenit cas vychadzok tak aby si vedela rano odviest dieta do skoly a ist pre neho
dokedy mas byt este na PN?