icon

Ako vybaviť asistenčné služby pre invalidného dôchodcu?

emily1
29. jan 2025

Ahojte mama ma polovičný invalidný dôchodok . Odkedy jej schválili polovičný invalidný dôchodok bola 3 krát v nemocnici a zhoršil sa jej stav prestala chodiť .mame predpísaný aj invalidný vozík. Viete mi poradiť ako sa vybavujú asistenčné služby aby som ju mohla opatrovať a aj chodiť do prace? Aký je postup keď budem mať lekárske správy od lekára . Mám nárok žiadať auto ,parkovanie,tankovanie? Čo ešte poraďte ako využiť služby a veci ktoré by jej mohli schváliť a čo by sme mohli využiť čo a kde žiadať ?

123kika1234
29. jan 2025

Na Upsvar

e1i
29. jan 2025

@emily1 ak chces aj chodit do prace tak poziadat cez mestsky urad opatrovanie. Schvalia max 8h denne (babke dali 2 len a to tiez nemohla ostat sama atd),ale vtedy pracovat/studovat mozes. Cez Upsvar nemozes pracovat,tvoja praca je vtedy opatrovanie

e1i
29. jan 2025

@123kika1234 pri opatrovani cez upsvar nemoze mat druhy pracovny pomer

123kika1234
29. jan 2025

@e1i môže si vybaviť osobnú asistenciu, nie len opatrovanie. To všetko sa vybavuje len na Upsvar

ajka10000
30. jan 2025

@emily1 Prispevok na auto mozte dostat len ked by bola mama v dennom stacionari, alebo by pracovala... to ze s nou chodis po lekaroch nikoho zlal nezaujma.

emily1
autor
30. jan 2025

@ajka10000 aj keď je na vozíku nemá nárok na vozík?a načo ma nárok .neviem v tom chodiť preto sa pýtam . Aj kde a s akými papiermi riešim osobnú asistenciu aby som mohla ja okolo nej behať

ajka10000
30. jan 2025

Ako rodinny pribuzny mas narok na asisteciu len 4 hodiny je to nahlavu. ja to tak mam .... maminka sa stara o mna ....mam este cudziu osobu ta ma 6 hodin denne. treba ist na upsvar doniest lekarske spravy a posudkovy lekar sa musi k tomu vyjadrit..

emily1
autor
30. jan 2025

@ajka10000 mne ako dcére koľko môžu schváliť ako jej osobná asistentka . Môžem do toho zapojiť aj niekoho iného ?mama je umna trvalý pobyt ma inde . Dlho sa to vybavuje ?

ajka10000
30. jan 2025

Vam ako dcere maxilne daju 4 hodiny denne Ano osobnu asisteciu robia aj cudzi nie len rodina. Oni Vam pri schvaleni osobne asistecie daju rocny pocet hodin na asistenta.Jja som cakala rok ...oni vam povedia ze maju malo posudkovych lekarov.