icon

Ako vybaviť opatrovateľský príspevok a lekársky posudok?

valeriana79
6. dec 2024

Pozdravujem vás, dámy, chcem poprosiť skúsenejšie o radu.
Starám sa o imobilnú, ležiacu mamu a chcem požiadať o peňažný príspevok na opatrovanie. Na internete som si tému poctivo naštudovala, ale je tam veľmi málo informácií o komplexnom/lekárskom posudku, ktorý je na získanie príspevku potrebný - pre viac informácií sa treba obrátiť na ÚPSVaR, mne sa však nedarí s kompetentnou pracovníčkou spojiť.

A tak sa chcem spýtať tých, ktorí už procesom úspešne prešli: je potrebné hneď k žiadosti priložiť lekársky posudok alebo dostanem na ÚPSVaR nejaký formulár? Alebo to funguje úplne inak?

Veľmi pekne ďakujem vopred a želám všetkým krásny zimný deň.

nika1971
6. dec 2024

treba podat ziadost, lekarsky nalez (tlacivo na internete), ktory vypise obvodny lekar, dolozit nalezy odbornych lekarov, vyhlasenie o majetku (tlacivo na internete) ..ale dobre by bolo ist osobne na urad, kde presne vysvetlia...

valeriana79
autor
6. dec 2024

@nika1971: Ďakujem veľmi pekne, veľmi si mi pomohla.
Ono ide o to, že som teraz mimo svojho trvalého bydliska s mamou a chcela som si urobiť predbežný rešerš.
Želám všetko dobré a pekný víkend.

renka30
6. dec 2024

Moja mam si to teraz podavala, ale bola si pre vsetky tlaciva na urade, tam jej aj vsetko vysvetlili, a vsetky prilohy davala uz rovno k ziadosti. Pozor aby mama nemala majetok presahujuci 50.000€, spadaju do toho aj nehnutelnosti, nie len napr. peniaze na ucte v banke..

ingridpisarova
6. dec 2024

@renka30 presahujúci 50.000€, spadajú do toho aj nehnuteľnosti, ALE NIE nehnuteľnosť v ktorej býva

renka30
6. dec 2024

@ingridpisarova ano, mas pravdu.

valeriana79
autor
6. dec 2024

@ingridpisarova, ďakujem veľmi pekne za upresnenie, už som sa zľakla 🙂
@renka30, aj tebe veľmi pekne ďakujem.