icon

Ako vybaviť prehlásenie otcovstva pred pôrodom?

24. nov 2025

Odporúčali mi vybaviť "priezvisko" ešte pred pôrodom. Som slobodná. Ako to funguje tu v SNV na matrike? Tlačivá na ich stránke som našla už len po pôrode, známa to vybavila aj pred len sa k nej teraz neviem dostať aby som sa opýtala. Vybavim to aj tu ak mám trvalý pobytu v inom meste?

ibrunova
24. nov 2025

@anonym_autor môžeš ísť hocikde. Ale pozor, vybavuješ hlavne otcovstvo, priezvisko môžeš dať aj svoje 🙂

autor
24. nov 2025
@ibrunova

@anonym_autor môžeš ísť hocikde. Ale pozor, vybavuješ hlavne otcovstvo, priezvisko môžeš dať aj svoje 🙂

@ibrunova jaj takto... Ďakujem. Potom priezvisko žiadajú až v pôrodnici?

ibrunova
24. nov 2025
@anonym_autor

@ibrunova jaj takto... Ďakujem. Potom priezvisko žiadajú až v pôrodnici?

@anonym_autor nie, aj to dávaš na matrike pred narodením.. Ale ja ti píšem, že ak na matrike uvedieš otca, teda spolu vypíšete prehlásenie otcovstve, nemusíš automaticky dať dieťaťu jeho priezvisko. Môžeš dať aj svoje. Samozrejme sa to už napíše na matrike.

autor
24. nov 2025
@ibrunova

@anonym_autor nie, aj to dávaš na matrike pred narodením.. Ale ja ti píšem, že ak na matrike uvedieš otca, teda spolu vypíšete prehlásenie otcovstve, nemusíš automaticky dať dieťaťu jeho priezvisko. Môžeš dať aj svoje. Samozrejme sa to už napíše na matrike.

@ibrunova ďakujem

anonym_79ea09
24. nov 2025

Nemusíš nikde chodiť môžeš to vybaviť cez internet

Umožní rodičom dieťaťa určiť otcovstvo súhlasným vyhlásením rodičov k nenarodenému dieťaťu, ak je už počaté. Touto službou sa zároveň rodičia dohodnú na priezvisku dieťaťa, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, dieťa nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...