icon

Ako vymáhať od dcér zosnulého úhradu nákladov na pohreb?

1stefi121
4. sep 2015

☹ ☹ ☹ Dobry den viete mi niekto pomocť ? Ako vymahať od dcer zosnuleho aspon polovicu nakladoy na pohreb ktore som uhradila. Zosnuly žil s mojou mamou majetok už nema žiadny (prepil).A mne cele roky len ubližoval. A dcery vraj nemaju nato aby ho pochovali. Tak nie je fer aby som to fin. ja a oni niečo zdedia ak sa ponom niečo najde ale to pochybujem. ☹ ☹ ☹ ☹

Strana
z4
bonaqa2013
4. sep 2015

pozri na právnikov tu na MK - sú v skupine
Alebo napíš na HNonline.sk Odpovedajú právnici na otázky čitateľov.

majusqa77
4. sep 2015

jedine prihlasit do dedicskeho konania. ak ale nema nic, obavam sa, ze mas smolu

zita19
4. sep 2015

@1stefi121 daj to ako pohladavku do dedicskeho konania. Spytaj sa ako na to u nejakeho notara

1stefi121
autor
4. sep 2015

@majusqa77 ja chcem peniaze od jeho dcer ktore to mali zaplatiť ne ako dedičske konanie. preto by som chcela vedieť či je nejaka cesta ich od nch ziskať či už formou pravnika mimosudnom vyrovnani, alebo sudom, prip. exekuciou.
@zita19

majusqa77
4. sep 2015

@1stefi121 obavam sa, ze nie. nemozes ich donutit zaplatit za nieco, co si svojim spôsobom zaplatila ty dobrovolne..

1stefi121
autor
4. sep 2015

@majusqa77 no dobrovolne nie oni vraj nemaju peniaze a čo ho nechať na vrchu zeme? ved niekto to musel urobiť

worker_falcon
4. sep 2015

@1stefi121 dievča, len aby ešte tie dcéry nechceli podiel z domu, kde zosnulý dlhé roky býval. Mohli by preukázať, že sa podieľal na prevádzke a zákon by mohol byť na ich strane, teda mal by nárok na určitý podiel.

worker_falcon
4. sep 2015

@1stefi121 a pochovali ste ho dobrovoľne. Mesto pochová zosnulých, ktorí nemajú nikoho, ku ktorým sa nik nehlási.

natalym
4. sep 2015

@1stefi121 Urobila si dobrý skutok. Veď si to nemusela urobiť, keby si nechcela, má povinnosť ho pochovať mesto.

stellamaris
4. sep 2015

@1stefi121 dobrovolne ci nedobrovolne si zaplatila pohreb,ja myslim,ze dcery to mali zaplatit.Oni maju povinnost ho pochovat a uhradit naklady na pohreb.Ak nemaju peniaze,hladaju sa dalsi pribuzni,ktori to uhradia alebo bude pochovany na naklady mesta ci obce..Obavam sa,ze ti neostane nic ine,ako to od nich vymahat,ci sudne alebo mimosudne.( Mame teraz u suseda podobny pripad,preto ti pisem blizsie....)

bonaqa2013
4. sep 2015

Ak si to už zaplatila - e už od nich neuvidíš. Daj to do dedičského konania - náklady na pohreb a keď sa niečo nájde - dedičstvo, odráta sa to.... ale e už asi neuvidíš. A dobrovolne určite nie.
Ja by ho nechala na vrchu zeme. potom si sa mala obrátiť na obecný úrad resp. metský úrad, pohreb by zaplatili oni.

1stefi121
autor
4. sep 2015

@worker_falcon dom je na mojej mame 1/1 a to asi tažko ked sa o nho roky nezaujimali. A akurat tak zdedia po nom dlhy.

1stefi121
autor
4. sep 2015

@stellamaris Aj dušu z nich vytrasiem ale tue peniaze od nich dostanem. 😠 😠 😠 😠 😠

bonaqa2013
4. sep 2015

@1stefi121 aj to je čosi 😀 😀 😀 😀

stellamaris
4. sep 2015

@1stefi121 rozhodne vymahaj peniaze najprv mimosudne a potom..... 😉 drzim palce!

bonaqa2013
4. sep 2015

Vymáhať môže. Dcéry povedia že nemajú a .... ☹ ☹ ☹

natalym
4. sep 2015

@1stefi121 Tak na čo si to platila, keď si to nechcela platiť....

natalym
4. sep 2015

@stellamaris Hej môže vymáhať 10 rokov, nemajú a bodka. A zaplatila to dobrovoľne, nedržali jej pištoľ pri krku.

1stefi121
autor
4. sep 2015

@natalym su na to exekutori

1stefi121
autor
4. sep 2015

@natalym obratim sa na pravnika a uvidime čo s tym

natalym
4. sep 2015

@1stefi121 Tak to dávno vieš a načo sa pýtaš. 😉

stellamaris
4. sep 2015

@natalym omyl,exekuciou dokonca 30rokov.................no za ten cas mozu nieco vyhrat alebo zdedit,su aj pozitivne pripady 😉

natalym
4. sep 2015

@stellamaris Koľko stál ten pohreb?
A najprv bude musieť byť súd a ona to zaplatila dobrovoľne. Oni to od nej nepýtali.

stellamaris
4. sep 2015

@natalym neviem,kolko stal tento pohreb..................moj sused sa sudi so surodencami,lebo zaplatil otcovi pohreb sam a 12.000eciek je dobra palka..............nikto ho nenutil,ale niekto z rodiny to zaplatil musel.A to rychlo,co je aj pripad zakladatelky temy urcite...............

1stefi121
autor
4. sep 2015

@natalym no ty by si asi nechalal na povrchu zeme ako vidim je to ťažke to takto vysvetlovať tiež ti nebudud nebožtika držať mesiace v marnici jedna je ochotna dať niečo kedže je aj švagrinou mojho otca ktory je rozvedeny s mojou mamou a a jej deti su btratranec a sesternica takže ona vie že po smrti našej babky a jej svokry ostal dom im a dedia momentalne naši rodičia a po smrti mojho otca dedim otcovu časť domu a to by sa jej nepačilo aby som ju ťahala po sudoch po otcovje srti a deti by jej zostali na ulici kedže by mi museli vyplatiť otcocu čiastku z domu čo pri 6 surodencoch čini 8000 eur a to by sa jej určite nepačilo.

1stefi121
autor
4. sep 2015

@natalym samozrejme že by bol sud ak bysom sa spravnikom dohodla čo a ako. Zaplatili sme to s mamou kedže žil s mojou mamou dlhe roky a narobil viac hanby a škody ako užitku.

1stefi121
autor
4. sep 2015

@natalym Náklady spojené s pohrebom mala doručiť po oznámení začiatku dedičského konania príslušnému notárovi. Tieto náklady sú Vám dedičia povinní zaplatiť. Ak nebudú ochotní tieto náklady zaplatiť dobrovoľne, je tu možnosť podať žalobu na súd. Tak je najak šanca 😉 😉 😉 😉

lubkavargova1
4. sep 2015

platila si dobrovolne, takze smola. Jedine co ti ostava je potom pred notarkou pri dedicskom konani to spomenut. Inak, potom uz len sudne, ale to vidim na dlhe natahovacky. Nas sa notarka pytala kto zariadoval pohreb a ako sme sa dohodli na tom financne. Ale to je aj vec notarky ako osoby. Nastastie sme "vyfasovali" suprovu notarku co je aj ludska a nie len paragrafy.

majusqa77
4. sep 2015

@1stefi121 ano, pokial budu nejake aktiva. Ak nebudu, notar uzavrie dedicstvo pre nemajetnost alebo budu aktiva nizsie ako pasiva a dedici dedicstvo odmietnu, k prachom sa nedostanes....

sense
4. sep 2015

zial zaplatila si to dobrovolne tak ak ti to oni dobrovolne nepreplatia tak asi nic z toho nebude, alebo dat to na sud...o tych co napohreb nemaju sa postara messto kde mal dotycny trvaly pobyt...

Strana
z4