Ako vymáhať od dcér zosnulého úhradu nákladov na pohreb?
☹ ☹ ☹ Dobry den viete mi niekto pomocť ? Ako vymahať od dcer zosnuleho aspon polovicu nakladoy na pohreb ktore som uhradila. Zosnuly žil s mojou mamou majetok už nema žiadny (prepil).A mne cele roky len ubližoval. A dcery vraj nemaju nato aby ho pochovali. Tak nie je fer aby som to fin. ja a oni niečo zdedia ak sa ponom niečo najde ale to pochybujem. ☹ ☹ ☹ ☹
jedine prihlasit do dedicskeho konania. ak ale nema nic, obavam sa, ze mas smolu
@1stefi121 dievča, len aby ešte tie dcéry nechceli podiel z domu, kde zosnulý dlhé roky býval. Mohli by preukázať, že sa podieľal na prevádzke a zákon by mohol byť na ich strane, teda mal by nárok na určitý podiel.
@1stefi121 a pochovali ste ho dobrovoľne. Mesto pochová zosnulých, ktorí nemajú nikoho, ku ktorým sa nik nehlási.
@1stefi121 dobrovolne ci nedobrovolne si zaplatila pohreb,ja myslim,ze dcery to mali zaplatit.Oni maju povinnost ho pochovat a uhradit naklady na pohreb.Ak nemaju peniaze,hladaju sa dalsi pribuzni,ktori to uhradia alebo bude pochovany na naklady mesta ci obce..Obavam sa,ze ti neostane nic ine,ako to od nich vymahat,ci sudne alebo mimosudne.( Mame teraz u suseda podobny pripad,preto ti pisem blizsie....)
Ak si to už zaplatila - e už od nich neuvidíš. Daj to do dedičského konania - náklady na pohreb a keď sa niečo nájde - dedičstvo, odráta sa to.... ale e už asi neuvidíš. A dobrovolne určite nie.
Ja by ho nechala na vrchu zeme. potom si sa mala obrátiť na obecný úrad resp. metský úrad, pohreb by zaplatili oni.
@worker_falcon dom je na mojej mame 1/1 a to asi tažko ked sa o nho roky nezaujimali. A akurat tak zdedia po nom dlhy.
@stellamaris Aj dušu z nich vytrasiem ale tue peniaze od nich dostanem. 😠 😠 😠 😠 😠
@1stefi121 aj to je čosi 😀 😀 😀 😀
@1stefi121 rozhodne vymahaj peniaze najprv mimosudne a potom..... 😉 drzim palce!
Vymáhať môže. Dcéry povedia že nemajú a .... ☹ ☹ ☹
@stellamaris Hej môže vymáhať 10 rokov, nemajú a bodka. A zaplatila to dobrovoľne, nedržali jej pištoľ pri krku.
@natalym omyl,exekuciou dokonca 30rokov.................no za ten cas mozu nieco vyhrat alebo zdedit,su aj pozitivne pripady 😉
@stellamaris Koľko stál ten pohreb?
A najprv bude musieť byť súd a ona to zaplatila dobrovoľne. Oni to od nej nepýtali.
@natalym neviem,kolko stal tento pohreb..................moj sused sa sudi so surodencami,lebo zaplatil otcovi pohreb sam a 12.000eciek je dobra palka..............nikto ho nenutil,ale niekto z rodiny to zaplatil musel.A to rychlo,co je aj pripad zakladatelky temy urcite...............
@natalym no ty by si asi nechalal na povrchu zeme ako vidim je to ťažke to takto vysvetlovať tiež ti nebudud nebožtika držať mesiace v marnici jedna je ochotna dať niečo kedže je aj švagrinou mojho otca ktory je rozvedeny s mojou mamou a a jej deti su btratranec a sesternica takže ona vie že po smrti našej babky a jej svokry ostal dom im a dedia momentalne naši rodičia a po smrti mojho otca dedim otcovu časť domu a to by sa jej nepačilo aby som ju ťahala po sudoch po otcovje srti a deti by jej zostali na ulici kedže by mi museli vyplatiť otcocu čiastku z domu čo pri 6 surodencoch čini 8000 eur a to by sa jej určite nepačilo.
platila si dobrovolne, takze smola. Jedine co ti ostava je potom pred notarkou pri dedicskom konani to spomenut. Inak, potom uz len sudne, ale to vidim na dlhe natahovacky. Nas sa notarka pytala kto zariadoval pohreb a ako sme sa dohodli na tom financne. Ale to je aj vec notarky ako osoby. Nastastie sme "vyfasovali" suprovu notarku co je aj ludska a nie len paragrafy.
zial zaplatila si to dobrovolne tak ak ti to oni dobrovolne nepreplatia tak asi nic z toho nebude, alebo dat to na sud...o tych co napohreb nemaju sa postara messto kde mal dotycny trvaly pobyt...

pozri na právnikov tu na MK - sú v skupine
Alebo napíš na HNonline.sk Odpovedajú právnici na otázky čitateľov.