icon

Ako zapísať starú stavbu do katastra?

7. mar 2025

Dobrý večer, chcem dat zapísať garáž do katastra, ktorý bol postavený pred rokom 1976, má 58m2. Pozemok je vedený ako trvalý travny porast TTP. Garáž postavili starý rodičia bez povolenia, na čierno.
Dala som vyhotoviť GP na garáž.
Moje otázka je- co viac potrebujem, aby mi garáž zapísali na katastri?
Musím zmenit aj druh pozemku, keď je tam postavená stavba? Dik

hederamonstera
7. mar 2025

Prehlasenie zo stavebneho uradu ze stavba bola postavena pred r 1976, potvrdenie ci stavbe bolo/nebolo pridelene supisne cislo. A plus teda ziadost na kataster o zapisani stavby.
Ale mozes aj zavolat tvojmu geodetovi a on ti poradi

miggy
7. mar 2025

Áno, treba ísť aj na pozemkový odbor a požiadať o vyňatie pôdy.

marca12
7. mar 2025

S geometrickym planom chod na pozemkovy urad a vypises ziadost na vynatie. Tuto ziadost treba dat potvrdit na obci,je tam kolonka,kde sa vyjadruje aj obec. Zanesies naspat na pozemkovy a cakas na rozhodnutie. Medzitym ti obec vyda povrdenie a ked budes mat potvrdenie aj rozhodnutie,podas na katastri ziadost o zapis geometrickeho planu. Prilohou je potvrdenie obce. Rozhodnutie netreba prikladat,to pozemkovy urad zasiela elektronicky na kataster.

autor
7. mar 2025

@miggy koľko to stojí? To vyňatie pôdy. Treba ísť tam predtým, ako odnediem papiere na kataster, alebo stačí až potom?

miggy
7. mar 2025

Predtým, inak ti to nezapisu podľa mňa. Čo sa týka poplatkov tiež neviem, závisí to od m2.