icon

Ako zaradiť nehnuteľnosť do bezpodielového spoluvlastníctva?

Včera o 19:33

Ahojte darovala mi babka kedysi dom, neskôr som polovicu prepísala na priateľa, neboli sme zobrať, bolo to hlavne aj kvôli hypotéke a iným veciam.. teraz keď sme manželia tak ako to je? Keby sa mne alebo jemu niečo stalo tak nemám nárok na tú jeho polovicu? Dá sa to nejako dať do Bezpodieloveho spoluvlastníctva? Deti zatiaľ nemáme, pravdepodobne ani nebudeme mať.. ďakujem

enmery
Včera o 19:37

Dá, napr to spíšete u notára, spíšete závet. Notar je podľa mňa najvýhodnejšia a najrychlejšia cesta. Keby sa Ti niečo stalo, dedilo by sa podľa zákona, čiže ak nemáte deti manžel a jeho rodičia alebo ty a Tvoji rodičia.

enmery
Včera o 19:42

A-ak mate na ten dom hypo, musí súhlasiť aj banka. Ale ako hovorím, cez notára to pôjde.

draik
Včera o 19:44

Najjednoduchšie je spísať závet.
Iná možnosť je previesť dom na blízku osobu, od ktorej to následne kúpite do BSM.
Pri dedení zo zákona by ste za súčasnej situácie mali nárok minimálne na polovicu jeho majetku (ak by ešte žili jeho rodičia, inak na celý). Dedičské právo sa s pripravovaným novým Občianskym zákonníkom výrazne zmení, posilniť sa má rozhodovacia voľnosť budúcich poručiteľov.

oskvarka
Včera o 19:54

@anonym_autor ak vlastníte nehnuteľnosť na polovicu alebo v BSM v prípade úmrtia je to jedno stále vlastníctvo bude rovnaké...BSM je rozdiel v prípade že jeden z vás bude mať nejaký dlh..tak vtedy bude zaťažená archív exekúcie napríklad len tá tvoja alebo jeho polka inak by to bolo celé a obmedzovalo ta to vo vlastnictve... Keď ste teraz manželia ak jeden z vás zomrie tak BSm zaniká a všetko čo vlastníte spolu v BSM tak polka bude tvoja a polka pôjde do dedičstva (dedia vaše deti a ty rovným dielom ) ak to ale v BSM nemáte tak tvoja polovica je tvoja a druhá sa prededi...úplne rovnako ...

anonym_538d68
Včera o 19:54
@draik

Iná možnosť je previesť dom na blízku osobu, od ktorej to následne kúpite do BSM.
Pri dedení zo zákona by ste za súčasnej situácie mali nárok minimálne na polovicu jeho majetku (ak by ešte žili jeho rodičia, inak na celý). Dedičské právo sa s pripravovaným novým Občianskym zákonníkom výrazne zmení, posilniť sa má rozhodovacia voľnosť budúcich poručiteľov.

@draik ved kazdy ma 1/2 domu. Smrtou jedneho z manzelov jeho polovicu zdedi druhy, ci? Samozrejme za predpokladu, ze nebudu mat deti.

oskvarka
Včera o 19:55
@enmery

Dá, napr to spíšete u notára, spíšete závet. Notar je podľa mňa najvýhodnejšia a najrychlejšia cesta. Keby sa Ti niečo stalo, dedilo by sa podľa zákona, čiže ak nemáte deti manžel a jeho rodičia alebo ty a Tvoji rodičia.

@enmery odkedy dedia niečo moji rodičia...

oskvarka
Včera o 19:56

Apropo závet ti tiež nezaručí že to dostaneš len ty a deti napríklad budú spomenuté .. zo záverom sa nakladá tak že polovica majetku vstupujúca do dedičstva ide podľa závetu a druhá podľa zákona...

enmery
Včera o 19:58
@oskvarka

@enmery odkedy dedia niečo moji rodičia...

@oskvarka Reagovala som na to, že oni deti mat nebudúa nemajú, súrodencov nespomína. Rodicia budú žiť. To je všetko.

oskvarka
@draik

@draik rodičia určite nededia ak si teraz manželia

oskvarka
@enmery

@oskvarka Reagovala som na to, že oni deti mat nebudúa nemajú, súrodencov nespomína. Rodicia budú žiť. To je všetko.

@enmery napriek tomu rodičia nededia.. dediť bude jeho žena ak bude žiť...

oskvarka
Včera o 19:59

V prvej dedičskej skupine podľa Občianskeho zákonníka (§ 473) dedia poručiteľove deti a manžel/manželka, pričom každý z nich nadobúda dedičstvo rovnakým dielom. Ak niektoré dieťa nededí (napr. zomrelo skôr ako poručiteľ), na jeho miesto nastupujú jeho deti (vnuci poručiteľa).

zuzanaete
Včera o 20:05
@oskvarka

V prvej dedičskej skupine podľa Občianskeho zákonníka (§ 473) dedia poručiteľove deti a manžel/manželka, pričom každý z nich nadobúda dedičstvo rovnakým dielom. Ak niektoré dieťa nededí (napr. zomrelo skôr ako poručiteľ), na jeho miesto nastupujú jeho deti (vnuci poručiteľa).

@oskvarka Ak manzelia nemaju deti, tak dedia aj rodicia.Vygoogli si druha dedicska skupina.

oskvarka
Včera o 20:08
@zuzanaete

@oskvarka Ak manzelia nemaju deti, tak dedia aj rodicia.Vygoogli si druha dedicska skupina.

@zuzanaete aha tak to som nevedela...ďakujem za info ja som myslela že druhé skupiny sú až v prípade ak manželka už nežije... tak v tomto prípade by ten závet mohol pomôcť...

oskvarka
Včera o 20:10
@zuzanaete

@zuzanaete ak správne ale rozumiem je to nezávisle od BSM...či niečo detidete z BSM alebo v stave že to máte na polovice dedenie prebehne rovnako...

biba_18
Včera o 20:22

tak či tak tvoje budú 2/3 domu a 1/3 bude jeho rodičov. najjednoduchšie by bolo spísať závet. ak nie, maj pripravené všetky dokumenty ktoré budú dokazovať tvoje tvrdenia - tým by sa dedičský podiel jeho rodičov mohol zmenšiť alebo by si nakoniec ani nemuseli nárokovať.

draik
Včera o 20:53

@oskvarka
To je síce pekné, ale stále je tu možnosť prevodu podielu, čo v prípade BSM bez súhlasu druhého manžela možné nie je.