Ako získať stavebné povolenie na ornej pôde?
Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom situácie so získaním stavebného povolenia. Viem, že každý úrad ma vlastne podmienky, ale potrebovala by som usmerniť.
Kúpili sme pozemok vedený ako orná pôda v extraviláne obce. Momentálna je cesta k pozemku vysypana štrkom, ale na katastri je dana parcela vedená ako orná pôda, vlastníkom je Slovenska republika, správca SPF. Je to parcela typu E. Podľa UPI obce je dana parcela v pláne ako miestna komunikácia. Iný prístup k pozemku neexistuje.
Oproti nášmu pozemku sú už domy, ktoré sú pár rokov skolaudované.
Radi by sme získali stavebné povolenie tento rok. Prosím, aký je najlepší postup?
1. Požiadať obec aby získala od SPF danú parcelu. Je možna iba zmena z ornej pôdy na komunikáciu pripadne iba ostatnú plochu?
2. Odkúpiť od SPF časť parcely k nášmu pozemku (vzdialenosť cca 40 metrov)?
3. Zriadiť na parcele vecne bremeno právo prechodu a zmeniť status určitej časti parcely?
Pripadne čo nám odporúčate?
Ešte doplňujúca otázka? Ako to je s kolaudáciu nehnuteľnosti? Je potrebné asfaltovu cestu s chodníkmi a osvetlením?
Veľká vďaka
najlepsie je ist na mestsky urad oddelenie uzemneho planovania. oni nasmeruju aj poradia a rovno povedia, co je relisticke a ako dlho to potrva.
Povolenie tento rok?😃 Toto bude na dlho
povolenie tento rok nebude. budete radi, ak sa Vam to podari buduci rok. vela prekážok a zadrhelov....
To bude na dlho ozaj
SPF vám na vaš dotaz odpovie tak o dva roky. To bude ešte len odpoveď nie vyriešené. Ziadny stavebný úrad vám nevydá stavebné povolenie na parcelu bez prístupovej cesty. Toto máš na dlllllho. Absolútne by dom nepočítala tento rok so stavebným povolením.
SPF tak to je jeden zlý sen. Pozemky len tak nepredáva,poriadne nekomunikujú. Robia problémy. Manžel,ktorý po veľmi dlhých tahaniciach odkúpil od nich pozemok a chcel to potom už konecne zapísať na kataster, tak len ten zápis mu trval dva roky. Odpisovali mu nie skôr ako po pol roku.
Hlavne by som nekupovala pozemok na dom bez vyriešenej pristupovej cesty. Kupa pozemku iba rovno naraz s kupou cesty aspoň spoluvlastníckym podielon, alebo so zavkladovaním vecného bremena prechodu. Natahovať sa s SPF je skoro vždy niekoĺkorocný horor.
Bod 1 vam neprejde obec nemá na také niečo peniaze ani čas to riešiť, aby vam išla kupovať pristupovú cestu k domu.
Rieši sa to bodom 2 a ten je nadlho.
Pristupova cesta ku kolaudacii vacsinou nemusi byt asfaltova s chodnikom a lampami. Ak na tom bude SU trvat tak bohuzial bude musiet byt ale väčšinou toto vsetko nevyzaduju splniť.
O info chodte na prislusny SU.
Ešte poradím FB skupinu s nazvom Staviame svojpomocne. Tam dajte tento vas dotaz.
Málo informácií. Ak už postavené domy využívajú inú prístupovú cestu a Váš pozemok nie je v územnom pláne určený na výstavbu, tak predpokladám, že to chcete celé pripraviť pre svoje deti.
Prístupovú komunikáciu, chodník, siete a spol. budú riešiť stavebníci v danej lokalite na svoje náklady a následne ich prevedú na správcov a a príslušnú časť prevezme obec, často za 1 euro.
@draik keby chcela niečo pripravovať pre svoje deti tak nechce mať stavebné povolenie tento rok.
Mesto prevezme pozemok za euro do spravy ? V extraviláne nie. Tam si budú tú cestu na ktorú pozemok MOŽNO odkúpia od SPF sami stavať, sami odhrňať, posypavať, osvetĺovať.
Tie iné domy čo už stoja píse že sú oproti takže podĺa mňa s tou cestou nemajú nič spolocné. Veď uz by u nich davno klopkala aby zistila ako tam postavili.
Ale malo presnych informácii k poradeniu to je fakt.

@simona208 no prvý mensi problém ak "pristupova cesta " (susedna parcela).vlastnik SR treba ist.na stavebný urad a porozprávat sa s uradnickou aj s katastralnou mapou vasim pozemkom
Druha vec ako.mate otázky obec neodkupi podľa mna tu danu parcelu riešili sme podobne
Po druhé musit3 si to vyriešiť sama ist na pozemkový fond tam sa poradiť ako vedia je to ja dlhe trate
Stavbeny urad neda povolenie ak nie je prístupova cesta k pozemku