Ako získať zdravotné poistenie po návrate na Slovensko?
Zdravim,
Pracujem v zahranici mimo EU a zdravotne poistenie mam cez zamestnavatela pre celu rodinu. Moja manzelka je v domacnosti.
Manzelka sa chce sama vratit na SK. Problem je ze na SK zdravotne poistovne ziadaju pri prihlaseni bud ukoncenie prac.zmluvy alebo zdravotneho poistenia. Zdravotne poistenie jej avsak ja nedokazem cez pracu zrusit, kedze je automaticky poistena.
Neviete ako by sa mohla na SK poistit?
Dakujem za kazdu radu
Karnek
Manzelka bude aj nadalej poistena cez teba.
Aby, si mohla uzatvorit zdr.poistenie na Slovensku,musela by mat pracovny pomer,kedze pises,ze je v domacnosti,podla aktualnej legislativy ,to nie mozne.
Manzelka bude aj nadalej poistena cez teba.
Aby, si mohla uzatvorit zdr.poistenie na Slovensku,musela by mat pracovny pomer,kedze pises,ze je v domacnosti,podla aktualnej legislativy ,to nie mozne.
@tundra moze byt samoplatca
@erikavesela rad sa necham poucit,mozes dat link?
@tundra pozri, sama som to pred rokmi urobila, ide to...
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...
Staci?
@karnek nemôže byť poistená dvojmo tak musíš zrušiť ty a ona sa potom prihlási ako samoplatca. Aj keď nerozumiem prečo, či tu chcete bývať?
Staci?
@erikavesela je tam presne definovane,kto je samoplatitel.Otazka autora je postavena inak.
Môze byt manzelka zdr.poistena na Slovensku,ked je poistena v zahranici cez moju poistku a vracia sa na Slovensko,kde bude zena v domacnosti.
Nie,nemôze byt poistena na Slovensku,lebo vsetky naroky na poistenie prechadzaju na manzela a jeho zdr. poistovnu v zahranici...
@erikavesela je tam presne definovane,kto je samoplatitel.Otazka autora je postavena inak.
Môze byt manzelka zdr.poistena na Slovensku,ked je poistena v zahranici cez moju poistku a vracia sa na Slovensko,kde bude zena v domacnosti.
Nie,nemôze byt poistena na Slovensku,lebo vsetky naroky na poistenie prechadzaju na manzela a jeho zdr. poistovnu v zahranici...
@tundra nemas pravdy, manzel ju jdnoducho z poistky necha odstranit...absolutne ziadny problem.pre poistovnu a tu sa prihlasi ako samoplatitel...ja som hned na zaciatku pisala, ze z jeho poistky sa da odstranit a vyziada potvrdenie o ukonceni zdravotneho poistenia v zahranici ...takze citaj pozorne...ako pisem, sama som to robila
Ako som pisal, ja ju nedokazem odstranit z mojej poistky. Skusal som to cez zamestnavatela ale jednoducho to neide.
Takze to sme v slepej ulicke? Manzelka chce ist pracovat na SK a bez zdravotky nemoze.
Ako som pisal, ja ju nedokazem odstranit z mojej poistky. Skusal som to cez zamestnavatela ale jednoducho to neide.
Takze to sme v slepej ulicke? Manzelka chce ist pracovat na SK a bez zdravotky nemoze.
@karnek vsak ked sa tu zamestna tak uz nebude podliehať právnym predpisom tvojej krajiny. Normálne sa tu prihlasi do poisťovne
Ale ked sa bude chciet ist poistit, tak poistovna chce bud ukoncenie prac.pomeru alebo zdravotneho poistenia. Ani jedno nema
Ale ked sa bude chciet ist poistit, tak poistovna chce bud ukoncenie prac.pomeru alebo zdravotneho poistenia. Ani jedno nema
@karnek a co tak zavolať do poisťovne a získať relevantne info priamo z poisťovne? Riešenie urcite existuje
Informoval som sa v dvoch poistovniach a to co pozaduju som pisal. Praveze pisem sem ci nahodou niekto nevie ako z toho... Jedine co nas napada je ze sa manzelka na pol roka zaregistruje v druhej poistovni v nejakej krajune EU a po odhlaseni s tymj papierom pojde na SK do poistovne
vies cez aku poistovnu ste poisteny? mozes ju priamo ty kontaktovat aby vystavili manzelke doklady? popripade cestne prehlasenie zamestnavatela ... ak sa chce zamestnat este sa to da obist tym,ze si bude platit poistenie ako samoplatca - to by mali vziat a tym padom ju vezmu neskor aj do zamestnania... poistovne su hrozne - netreba sa nechat odbit ale ziadat riesenia .. popripade pravna poradna
@karnek hlupa otazka... kedze je to mimo EU... ako sa nasa poistovna dozvie, ze je poistena inde a neakceptuje ju ako samoplatcu? Vramci EU chapem, ze to asi je prepojene... ape mino EU
Staci?
@erikavesela ona chce sa zamestnat, cize tvoja rada je irelevantna:
O ktoru krajinu ide? Vyzera to na svajc. Ak sa zamestna na svk, tak by to mohlo ist tak, ze do tvojej poistovne dorucis pracovnu zmluvu so ziadostou o ukoncenie poistenia. Skor sa informuj u vas, ze co oni potrebuju na odhlasenie.
Inak nevidkm zmysel, aby sa manzelka poistovala ako samoplatca na svk, ked ty to mas cez firmu. Na svk vie ist a vybavit si cez nejaky formular (neviem presne cislo), aby mohla byt osetrovana aj na svk
@erikavesela ona chce sa zamestnat, cize tvoja rada je irelevantna:
@anonym_a60afd ja citat viem....a viem aj kto je samoplatca, lebo som tak poustena bola...ked som to pisala, este nepisal, ze sa manzelkachce zamestnat, takze tvoja reakcia je uplne mimo
@karnek zavolaj do poistovne, povedz, ze manzelka odchadza z krajiny natrvalo a potrebujes ju z poistenia vynat a samozrejme potrebujes doklad o ukonceni poistenia...ked si zrusi pobyt na urade, zrusia jej aj poistku, lebo bez pobytu v danej krajine nemoze byt zdravotne poistena
Rozvod a potom sa nahlási ako samoplatca alebo sa zamestná.
O ktoru krajinu ide? Vyzera to na svajc. Ak sa zamestna na svk, tak by to mohlo ist tak, ze do tvojej poistovne dorucis pracovnu zmluvu so ziadostou o ukoncenie poistenia. Skor sa informuj u vas, ze co oni potrebuju na odhlasenie.
Inak nevidkm zmysel, aby sa manzelka poistovala ako samoplatca na svk, ked ty to mas cez firmu. Na svk vie ist a vybavit si cez nejaky formular (neviem presne cislo), aby mohla byt osetrovana aj na svk
@guiseppinka myslis formular S1? Ten nebude asi platit pre manzelku, ked sa zamestna.
@tundra nemas pravdy, manzel ju jdnoducho z poistky necha odstranit...absolutne ziadny problem.pre poistovnu a tu sa prihlasi ako samoplatitel...ja som hned na zaciatku pisala, ze z jeho poistky sa da odstranit a vyziada potvrdenie o ukonceni zdravotneho poistenia v zahranici ...takze citaj pozorne...ako pisem, sama som to robila
@erikavesela Ty nemáš pravdu. tundra píše správne - pokiaľ podlieha poisteniu v zahraničí, ako nezaopatrená osoba, poistený v rámci poistky živiteľa, tak na SK nie je povinne verejne zdravotne poistená. Dobrovoľne sa nemôže poistiť, zákon presne definuje, kto je dobrovoľne poistená osoba a tým pádom samoplátca. Ona do tejto kategórie nespadá.
@karnek hlupa otazka... kedze je to mimo EU... ako sa nasa poistovna dozvie, ze je poistena inde a neakceptuje ju ako samoplatcu? Vramci EU chapem, ze to asi je prepojene... ape mino EU
@anonym_d6e8c4 PRetože v súčasnosti nie je poistná. A keď sa prihlási do ZP, tak musí preukázať z akého titulu je povinne zdravotne poistná. Nemôže len tak napochodovať do ZP a povedať, že od zajtra sa chcem zdravotne poistiť. Musí preukázať, kde bola doteraz poistná a musí preukázať ukončenie toho poistného vzťahu.
@karnek Teraz som si všimol. že chce ísť pracovať. Musí si najprv uzatvoriť pracovný vzťah a hneď sa prihlásiť s pracovnou zmluvou do ZP. Malo by to ísť, obdobne sa prihlasujú aj cudzinci. Najprv uzatvoria pracovný vzťah, následne sa prihlásia do ZP a obratom nahlásia zdravotnú poisťovňu, kde sú poistení.
S1 formular https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost... ma ho kazda krajina eu ...
Informoval som sa v dvoch poistovniach a to co pozaduju som pisal. Praveze pisem sem ci nahodou niekto nevie ako z toho... Jedine co nas napada je ze sa manzelka na pol roka zaregistruje v druhej poistovni v nejakej krajune EU a po odhlaseni s tymj papierom pojde na SK do poistovne
@karnek napis,kde aktualne platis zdr.poistenie.
Manzelka,nech si zalozi s datumom navratu na Slovensku zivnost,vznikne jej povinnost platit zdr.poistenie.Ked,si najde pracu na tpp,zivnost zrusi a platenie, preberie zamestnavatel.Toto, by mohla byt schodna cesta...
No to je dost patova situacia, ja by som to asi urobila tak, ze sa prihlasim ako samoplatca a poviem im, ze som zila dlhodobo v zahranici a nebola som tam poistena, ze som si lekarov hradila na priamu platbu. V podstate v USA to tak niektori robia. Su krajiny, kde zdravotne poistenie nie je povinne. Potom ked sa zamestna a bude tu zit uz to nikto riesit nebude.
@guiseppinka myslis formular S1? Ten nebude asi platit pre manzelku, ked sa zamestna.
@anonym_a60afd ak sa zamestna, tak samozrejme, ze jej S1 nebude treba. Myslela som na cas do zamestnania sa...

@karnek samozrejme, ze jej dokazes zrusit zdravotku, aj ked ide cez teba