icon

Ako zistím, či mám nárok na podporu?

31. júl 2025

Ahojte.
Nemám skúsenosti s úradom práce a podobnými vecami. Mala som roky živnosť a dohodu. Z tej dohody sa platili odvody. Potom som išla robiť na tpp, ale skončila som po cca. troch mesiacoch.
Ako zistím, či mám nárok na podporu, alebo je vhodné sa dať PN (riešim zdravotné problémy, behám po vyšetreniach)?
Ako to funguje? Nemám žiadne skúsenosti.

Ďakujem za rady.

lienka.7
31. júl 2025

@anonym_autor zavoláš na SP?

anonym_aaec5b
31. júl 2025

Chod si vybavit elektronicky ucet poistenca

mamina7070
31. júl 2025

z dohody sa platia len niektore casti odvodov, ak si neplatila cely balik poistenia domSocPoist tak najskor narok nebude ani na podporu (tam sa neodvadza z dohody vacsinou)

otvor si elektronicky ucet poistenca a uvidis ci mas VZ bud sa da online cez eID alebo navsteva pobocky socialnej poistovne

tiika
31. júl 2025

@anonym_autor skus sa opýtať priamo v Soc.poisťovni. Skús tam i zavolať, povies osobne údaje a dajú ti info. Ako dlho si pracovala na dohodu? Tam sa väčšinou na PvN odvádza z kazdej dohody. Počas výkonu SZCO si okrem zdrav.odvodov platila i odvody do SP?

autor
31. júl 2025
@tiika

@anonym_autor skus sa opýtať priamo v Soc.poisťovni. Skús tam i zavolať, povies osobne údaje a dajú ti info. Ako dlho si pracovala na dohodu? Tam sa väčšinou na PvN odvádza z kazdej dohody. Počas výkonu SZCO si okrem zdrav.odvodov platila i odvody do SP?

@tiika iba zdravotné. Vôbec netuším, čo išlo z tej dohody. Povedia mi to cez telefón?

autor
31. júl 2025
@mamina7070

z dohody sa platia len niektore casti odvodov, ak si neplatila cely balik poistenia domSocPoist tak najskor narok nebude ani na podporu (tam sa neodvadza z dohody vacsinou)

otvor si elektronicky ucet poistenca a uvidis ci mas VZ bud sa da online cez eID alebo navsteva pobocky socialnej poistovne

@mamina7070 to si viem zriadiť z domu?

lucka_ke
31. júl 2025

aj keby platila ako SZČO odvody tak poistenie v nezamestnanosti tam v balíku nie je, na to sa treba pripoistiť, toto majú dobe vymyslené (a živnostníci to ani netušia)
ak si nerobila za posledné 4 roky aspoň 2 niekde, kde sa platilo poistenie v nezamestnanosti tak nárok na podporu nemáš a na PN záleží od toho kedy dohoda skončila

bambulka711
31. júl 2025

@anonym_autor Ak si si dobrovoľne neplatila poistenie v nezamestnanosti ako SZČO (keďže to nie je štandardnou súčasťou balíka), tak nemáš nárok na podporu.

autor
31. júl 2025
@lucka_ke

aj keby platila ako SZČO odvody tak poistenie v nezamestnanosti tam v balíku nie je, na to sa treba pripoistiť, toto majú dobe vymyslené (a živnostníci to ani netušia)
ak si nerobila za posledné 4 roky aspoň 2 niekde, kde sa platilo poistenie v nezamestnanosti tak nárok na podporu nemáš a na PN záleží od toho kedy dohoda skončila

@lucka_ke dohoda skončila pred tromi mesiacmi, tpp dnes

lucka_ke
31. júl 2025

tak v ochrannej lehote môžeš nastúpiť na platenú PN

anonym_2e53d3
31. júl 2025

@anonym_autor dalsie planovane pn, ale je smola ze si nesla na pn pocas tpp a nie v OL....lebo tato pn sa ti uz nepocita do podpory.
za posledne 4 roky musis mat platene 730dni poistenia, to znamena dva roky.

tiika
31. júl 2025
@anonym_autor

@tiika iba zdravotné. Vôbec netuším, čo išlo z tej dohody. Povedia mi to cez telefón?

@anonym_autor povedia ti počet dni soc.poistenia. Ako dlho trvala ta dohoda?

autor
31. júl 2025
@tiika

@anonym_autor povedia ti počet dni soc.poistenia. Ako dlho trvala ta dohoda?

@tiika ďakujem od 2020

chrobak7
31. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 to si viem zriadiť z domu?

@anonym_autor Ak máš OP s čipom a čítačkou, tak si vieš zriadiť prístup do elektronického účtu poistenca SP aj z domu. Ak nie, treba zájsť na ktorúkoľvek pobočku SP a na počkanie ti dajú prihlasovacie meno a do mobilu ti pošlú heslo. Potom si len stiahneš jednu apku na generovanie PIN kódu a môžeš sa prihlásiť.

Tam uvidíš všetky údaje - obdobia poistenia, zamestnávateľov, obdobia PN, poberania podpory v nezamestnanosti aj to, či máš nárok na podporu.

tiika
1. aug 2025
@anonym_autor

@tiika ďakujem od 2020

@anonym_autor ak si pracovala pravidelne, teda mala i prijem, bola si správne prihlásená, máš veľkú šancu na podporu, takze zavolaj (pokojne i na centrálne číslo alebo pobočku) alebo si zriad ten elektr.účet či zajdi osobne.

chrobak7
1. aug 2025
@tiika

@anonym_autor ak si pracovala pravidelne, teda mala i prijem, bola si správne prihlásená, máš veľkú šancu na podporu, takze zavolaj (pokojne i na centrálne číslo alebo pobočku) alebo si zriad ten elektr.účet či zajdi osobne.

@tiika Podpora nie je o tom, či je šanca, že jej schvália alebo neschvália. Na priznanie podpory sú stanovené presné podmienky, koľko musí byť poistená (je to 730 dní počas posledných 4 rokov). Ak to spĺňa, má nárok, ak nie, nárok nemá. Ona musí vedieť, koľko mesiacov odvádzala poistné za poistenie v nezamestnanosti - vidí to na výplatných páskach.

lucka_ke
1. aug 2025

aj ak máš nárok na podporu môžeš ísť najskôr na PN v ochrannej lehote, po jej skončení podpora (len si over počet dní)

tiika
1. aug 2025
@chrobak7

@tiika Podpora nie je o tom, či je šanca, že jej schvália alebo neschvália. Na priznanie podpory sú stanovené presné podmienky, koľko musí byť poistená (je to 730 dní počas posledných 4 rokov). Ak to spĺňa, má nárok, ak nie, nárok nemá. Ona musí vedieť, koľko mesiacov odvádzala poistné za poistenie v nezamestnanosti - vidí to na výplatných páskach.

@chrobak7 presne tak, a ty vieš, či spĺňa nárok? Lebo ja nie, neviem na akú dohodu pracovala, či nepretržite. Ale, ak napíše, že robila od 2020 teda 4-5 rokov, tak ta pravdepodobnosť je velka. Práve preto nepisem, že nárok ma/nemá, lebo do systému nevidim.

autor
4. aug 2025

Ahojte, tak som si aktivovala elektronický účet na socpoist, zistila som, že som mala poistenú aj dávku v nezamestnanosti. Aký je teraz postup? Na úrad práce?
Čo tam potrebujem?

beasy
4. aug 2025

@anonym_autor idealne by bolo ist priamo na pobočku Sialnej poisťovne, počkať tam chvilku, nech Vam priamo povedia informacie, bola by som velmi opatrna pri informovani cez mobil. Mne takto rok podavali zle informacie v zdravotnej a nakoniec z toho bol 2800€ dlh ktory som musela uhradit. Radšejosobne a dajte si vystaviť idealne aj fyzicke vypisy alebo nejake potvrdenia. Slovo v dnesnej dobe nic neznamena a potom clovek problemy musi riesit sam..

autor
4. aug 2025
@beasy

@anonym_autor idealne by bolo ist priamo na pobočku Sialnej poisťovne, počkať tam chvilku, nech Vam priamo povedia informacie, bola by som velmi opatrna pri informovani cez mobil. Mne takto rok podavali zle informacie v zdravotnej a nakoniec z toho bol 2800€ dlh ktory som musela uhradit. Radšejosobne a dajte si vystaviť idealne aj fyzicke vypisy alebo nejake potvrdenia. Slovo v dnesnej dobe nic neznamena a potom clovek problemy musi riesit sam..

@beasy ja som to našla v tom elektronickom účte, ale ďakujem za upozornenie, skočím tam osobne.

autor
4. aug 2025

Ale asi sa treba hlásiť na úrade práce, že? Či to už ide všetko cez poisťovňu? Pýtam sa ako blb, ale neriešila som nič podobné vyše 20 rokov

beasy
5. aug 2025
@anonym_autor

Ale asi sa treba hlásiť na úrade práce, že? Či to už ide všetko cez poisťovňu? Pýtam sa ako blb, ale neriešila som nič podobné vyše 20 rokov

@anonym_autor to sa prave informujte volanim na poisťovňu či si všetko vybavia medzi sebou elektornicky alebo musite niečo riešiť aj s uradom 🙂

beasy
5. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale ak ste mali vsetko platene riadne tak treba ist na urad prace, tam vypištete formular kde ste pracovali, vsetky udaje, vzdelanie a podobne a nakonci je ziadost o davku v nezamestanosti, to vyplnite, pojdete danemu pracovnikovy pod ktoreho spadate a do 60 dni maju cas sa vyjadrit ci vam ju schvalili alebo nie, mne to napriklad prislo uz po 3 tyzdnoch 😇 klasicky do obalky domov