Ako zistím rozdiel sumy medzi normálnym a predčasným dôchodkom?
Ahojte
Viete mi poradiť ako zistím rozdiel sumy medzi normálnym a predčasným dôchodkom?
Ďakujem.
@viestta na SP mi neporadia? Nevedia to tam pozrieť v systéme? Ale asi chcem veľa od SP
Ak ti to pomôže, tak priemerný dôchodok ľudí čo pracovali drvivú väčšinu života, mali skôr podpriemerný zárobok je 400-450 eur. Neviem koľko rokov má odrobených osoba čo sa pýtaš, koľko zarábala a tak.
ono za každý mesiac čo ideš na predčasný dôchodok sa jeho výška znižuje o ,5%čiže ak ideš do predčasného dôchodku o rok skôr tak jeho výška bude o 6% nižšia ako keby si išla v termíne(neskôr ti tých 6% nikto nepridá)...priemerná výška bežného dôchodku je od cca 300-600eur(záleží do platu, od toho sa odvíja mzdový bod za dané roky)
@mogaa hej ,podľa mňa sa to tiež neoplatí, ak danej osobe zdravie dovolí vykonávať nejakú prácu. Radšej tie posledné mesiace nejako doklepnúť ak sa dá.
inak SP to nemá nemá v systéme že sa porie a vidí aktuálnu výšku čo by si poberala v danom období...každý jeden dôchodok musí niekto spracovať a vyrátať, nerobí im to program automaticky
Nechcem sa hádať, ale svokre to vyrátali neviem či v SP či nejaká mzdárka.Isla na dlhodobu PN potom úrad práce...a predčasný dochodok
Mojej mame vyratali na SP koľko by dostavala predcasny keď sa bola pýtať, bolo to pred cca 2rokmi.. Skus sa tam spýtať, za opýtanie nič nedáš...
Autorka, podaj si oficiálnu žiadosť o dôchodok, Presne ti ho vypočítajú a tak sa rozhodneš, či ho zoberieš, alebo nie.