Ako zlegalizovať čiernu stavbu - stará garáž?
Zdravím, dostal som dom darovacou zmluvou. Na pozemku je okrem domu postavená čierna stavba, garaz 37m2, 50rocna garáž. Otázka co s nou? Dá sa nejako zrealizovať, zapísať na kataster? Ďakujem
Choď na stavebny úrad, dostaneš žiadosť -Žiadosť o preskúmanie spôsobilosti stavby na užívanie.( toto dali mne teraz v pondelok)
A zoznam uradov, ktore musis obehať a čo od nich potrebuješ .
Naši to akurát po pár mesiacoch konečne doťahujú do konca. Na obecnom úrade vypísali žiadosť o legalizáciu stavby- nechce sa mi hľadať presný názov. Potom dali spraviť výmer a geometrický plán. A potrebovali k tomu vyjadrenie od plynarni elektrikárov, telekomu, kanalizácií, súhlas obce. (Vsetci chceli geometrak) Musela sa dávať ziadosť o zmenu parcely na stavebnú. A toto všetko potom išlo na stavebný úrad a tam sa čaká už pár týždňov 😁
@lilope čiže keď starý rodicia postavili túto garáž v roku 1974, tak už nie je možná legalizácia?
Pozerám, že zajtra je stavebný úrad u nás zatvorený. Pomôžu mi s tým aj na katastri, keď sa pôjdem informovať?
To, čo ti piše Lenicka a ja su postupy. Kataster ti nepomôže s tým.
Počkala by som do apríla a až potom sa šla pýtať. Tam je už drobná stavba 50m2
samozrejme,ze sa to da. Chod na stavebny urad,daju ti ziadost a potrebujes geometricky plan
Chod sa opytat teraz na stavebny urad... kedysi sa stavalo bez povoleni a kadejakych legalizacii, napr. my sme kupuli skladovu halu, kde ani nebola kolaudacia, iba sa opeciatkoval papier a bolo, neskor to zapisovali do katastra (ale hala ma 1000m2), toto mohlo byt brane inak, ako nejaka ina stavba...
Chod a pytaj sa kompetentnych, nadiktuju ti co mas vybavit /priniest a vyriesis... aj ti povedia, ci cakat na "novy zaok" alebo riesit hned
Vieš čo, netuším. Napísala som ti len čo je uvedené v článku. Stavebný úrad ti poradí najlepšie, kataster nerieš.
Ahoj. Samozrejme, da sa zlegalizovat, treba podat dodatocne stavebné povolenie s nejakým jednoduchým projektom. Ale do 1.4. to podaj, príde nový stavebný zákon a čierne stavby by sa nemali už dať tak jednoducho zlegalizovať. Potom bude treba aj nový geometrický plán doložiť aby sa to zapísalo na kataster. Ale najprv by som sa sla opýtat k vám na stavebný urad.
Spôsob akým možno legalizovať "čiernu" stavbu je daný zákonom a závisí od toho, kedy bola stavba postavená.
Pre stavby postavené pred 1.10.1976 platí, že sa v zmysle zákona považujú za legálne, teda postavené v súlade so zákonom, a postačuje oznámiť ich existenciu na príslušnom obecnom úrade, prípadne požiadať o vydanie súpisného čísla. Následne je treba vyhotoviť geometrický plán a zapísať ich na list vlastníctva.
Stavby postavené od 1.10.1976 – 31.12.1989 sa rovnako považujú za postavené v súlade so zákonom, avšak pri ich legalizácii treba prehlásiť aj trvalé užívanie stavby a stavba musí byť postavená na vlastnom pozemku.
Na legalizáciu stavieb postavených od 1.1.1990 – 31.3.2024 sa vyžaduje rozhodnutie o spôsobilosti stavby na užívanie, ktoré má účinky kolaudačného rozhodnutia.
Stavby postavené po 1.4.2024 sa legalizujú pomocou konania o dodatočnom povolení stavby (rovnaké ako klasické kolaudačné konanie).

Našla som toto. Ale píšu, že je možné zlegalizovať len stavby od roku 1990. Čudná podmienka, keď chceli, aby si ľudia dali stavby do poriadku. Každopádne sa tam píše, že zákon účinný od apríla 2025 už legalizáciu nepovolí.
Treba sa informovať na stavebnom úrade či sa to dá alebo nedá riešiť. Ďalšou možnosťou je stavbu zbúrať (tak to zrealizovali v rodine keď potrebovali úver na dom a na pozemku bola takáto garáž, aby s tým nemali opletačky) alebo teda ponechať tak.
https://www.winnersreality.sk/blog/168/ako-po-n...