icon

Ako zmeniť meno na liste vlastníctva?

12. feb 2025

Prosim o radu: Som jedina vlastnicka bytu a vydala som sa, tym padom mam zmenene priezvisko.

Nevedela som, ze si to mam ist zmenit aj na katastri, lebo zevraj tam figurem ako vlastnicka bytu so starym priezviskom.

Je to pravda? Je za zmenu mena na liste vlastnictva poplatok?

Ja som absolutne neriesila, ze som sa vydala 3 roky dozadu.

Ďakujem !!!

deti95060810
12. feb 2025

nikdy som nereišila a ani ma nikto o to nežiadal..
zmena mena - priezviska bola po vydaji, ale mám tam meno aj za slobodna rod.

autor
12. feb 2025

@deti95060810 Lebo mame neprijemneho domovnika a hovorim mu, uz 3 roky som vydata, oznamovala som to x-krat a on v tych jeho dokumrntoch ma vedie za slobodna, lebo ze som tak na katastri a mam si to ist zmenit na aktualne priezvisko.

kikavadi
12. feb 2025

Ja som bola po vydaji na katastri menit priezvisko. Myslim, ze som neplatila nič. Ale to bolo v 2016.

autor
12. feb 2025

@kikavadi Tak tam asi pojdem. Absolutne ma to nenapadlo.

tahomi
12. feb 2025

Domovnik nema s katastrom nic, to je tvoja povinnost. Normalne das ziadost a je to bezplatne.

krasneleto
12. feb 2025

Ahoj , zmenu som poslalal na vyplnenom tlacive o zmene, zaslala na prislusny katarster.. zmenu zapracovali... LV so zmenou som za 12€ dala vytiahnut

patka06
12. feb 2025

Vzor žiadosti nájdeš na nete, vyplníš, priložíš kópiu OP a pošleš poštou alebo odovzdáš osobne na katastri -nič neplatíš
Nahlásila si zmenu priezviska správcovi? Domovník to len tak nezmení a s katastrom nemá nič spoločné

ibrunova
12. feb 2025

Neplatíš, len nahlásiš, aj adresa sa tam dá prehlásiť. Keď si napríklad vedená ako slobodná s trvalým pobytom u rodičov a na LV máš starú adresu TP.

kitycat
12. feb 2025

A to z teba ubudne, ze ta vila rodnym priezviskom krd ti jasne povedal, ze info o mene cerpa z katastra?
Ani ja som to zatial neriesila

jesenzima
12. feb 2025

Išla som na kataster, vyplnila nejaké papiere, odovzdala. Bez poplatku. Minulý rok.

kikiballa
12. feb 2025

Vlastník nehnutelnosti je povinný do 30tich dní od rozhodujúcej udalosti nahlásiť akúkoľvek zmenu, ktorá sa ho týka. Teda zmenu mena trvalého pobytu atď. Čo s tým má domov ník? Na nete si nájdi žiadosť o zmenu priezviska, prilož kópiu op a hotovo. Buď to posli poštou alebo to rovno odnes do podateľne. Neplatí sa nič.

killfish
12. feb 2025

Domovnika to nemá čo zaujímať, mohlo by to vadiť spravcovi, ale ani to si neviem predstaviť kedy by mu to malo vadiť

zic
12. feb 2025

Mozes to spravit aj elektronicky s novym obcianskym (ak mas aktivovane vsetky tie elektronicke zalezitosti)... ak teda uz funguje ta cast katastra... ani nemusis nikam chodit...
Domovnika / spravcu chapem. Ak si vytiahne na kazdu schodzu alebo co potrebuje aktualny zoznam vlastnikov (to asi musi, aby vedel, kto moze hlasovat / podpisovat / kto je zodpovedny), tak tam stale figurujes pod starym menom)...

h2
12. feb 2025

Autorka, nemusíš nikam chodiť, vybavíš to pokojne buď elektornicky, ako písal @zic , alebo, ak nemáš taký OP, tak poštou. Nemusíš ani zháňať žiadne tlačivo. Proste len napíšeš list na príslušný katastrálny odbor okresného úradu, napíšeš tam, že žiadaš o zmenu údajov na liste vlastníctva (uvedieš číslo listu vlastníctva a katastrálne územie) z pôvodných (uvedieš doteraz písané) na nové (uvedieš nové) z dôvodu zmeny priezviska pri uzatvorení manželstva. Priložíš ofotený OP z oboch strán a pošleš doporučene na kataster. Neplatíš nič. Do mesiaca by mali zmenu zapísať (za normálnych okolnosí, keď fungujú katastre).

andaluzia12
12. feb 2025

Na nete je formulár. Vypíseš, pridáš kópiu OP a zašleš poštou na príslušný kataster. Opravia ti to, neplatíš nič… ale ani ti nepošlú papier že zmenu vykonali .. vies si to neskôr sama online skontrolovať .. ak niekedy ten kataster bude fungovať 😫

janicast
Autor odpoveď zmazal
h2
12. feb 2025

@janicast Nepotrebuje sobášny list, ak už má 3 roky nové priezvisko v občianskom.

patka06
12. feb 2025

@janicast prikladá sa kópia OP s novým priezviskom, nie sobášny list

janicast
12. feb 2025

@h2 ahá,ok

janicast
12. feb 2025

@patka06 zmažem, aby ju nemýlil,dik