Akú podporu dostanem?
Ahojte. Prosim vas, hanba mi neviem to vyratat a tak prosim o pomoc. Plat 770eur brutto. RD koncila v piatok a v pondelok som cerpala 1 den dovolenku a v ten den som dostala aj vypoved. Preplatena dovolenka 13 dni. Viete mi prosim vyratat vysku podpory? Dakujem
Okolo 380 eur
Tam by ti mala vyjist maximálna podpora
@lucia147852 1333 eur?
@lucia147852 1333 eur?
Nie cca tolko co si zarobila
no baby stracam sa. kazda vravi inak 😀
pokiaľ si počas RD nikde nepracovala - na jeden deň sa ti aktivovali čerpaním dovolenky po RD všetky poistenia - to znamená, že ty máš nový DVZ, z ktorého ti bude vypočítaná dávka v nezamestnanosti. Asi ťažko ti povieme koľko to bude - nemáme vešteckú guľu. No v tomto prípade je jedno akú výšku mzdy si mala pred nástupom na MD pretože tebe sa z nej podpora počítať nebude. Keď dostaneš túto poslednú výplatnú pásku tak tam budeš mať uvedenú mzdu brutto (v tom je náhrada príjmu za ten jeden deň vyčerpanej dovolenky + vyplatená suma za nevyčerpanú dovolenku 13 dní) a z toho sa ti bude počítať dávka v nezamestnanosti - skutočne sa môže stať, že dosiahneš max. podporu.
@alenah31 dakujem. a prosim ta musim ist na podporu hned teraz po RD alebo napr aj o dva mesiace? Nepokazia mi tie dva mesiace bez podpory vysku podpory?
Výšku podpory ti to nepokazí. O podporu treba požiadať do 2 rokov od ukončenia PP - výška bude vypočítaná z toho istého ak sa medzitým nezamestnáš a nebudeš mať iný príjem. Len pozor na to, že ak sa nezaeviduješ - buď sa prihlásiš na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov", aby za teba povinné zdr. poistenie platil štát + bude za teba platiť aj DP a IP a dieťa smie do škôlky na max. 4 hod denne, alebo si povinné zdr. poistenie budeš platiť sama.
@alenah31 presnejsie: ak budem iba na urade prace ( bez podpory ) alebo osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. a o podporu si poziadam neskor, nepokazi sa mi vyska pospory?
nie nepokazí.
@alenah31 dakujem velmi pekne. tohoto som sa len bala ci tam je nejaka podmienka ze ci musim ist na podporu hned po RD. a teda vysku podpory ( bez toho aby som poziadala o nu ) si zistim sama z tej vyplatnej pasky? nechcem totiz o nu ziadat ( ak nahodou bude podpora malicka tak sa mi neoplati na nu ist ) prosim este posledna otazka ( dufam ) podpora sa vyplaca spätne? ak sa zaevidujem teraz v juli ale o podporu poziadam napr o 3 mesiace... podpora mi pride naraz za tie tri mesiace? a zvysne 3 mesiace pokracujem?
ak by si sa aj zaevidovala v júli a o podporu by si aj v júli hneď požiadala....bola by ti vyplácaná až od 1. augusta nakoľko za júl ti príde ešte celý RP a nie je možné súbežne poberať dve dávky. ALe k tvojej otázke: ak sa zaeviduješ v júli 2023 a o podporu požiadaš až napr. v septembri 2023 - bude ti vyplatená prvá dávka v októbri 2023 za september 2023 a posledná v marci 2024 za február 2024. Podpora sa vypláca odo dňa požiadania o podporu a nie od dňa evidencie na ÚP. Podporu vypláca SP a nie ÚPSVaR - tam sa iba eviduješ.
@alenah31 dakujem velmi pekne 🙂

Na rd som bola riadne 3 roky, predtym zamestnana dlho v jednej firme ( tpp trval pocas RD ) ziadne Pn-ky ani očr predtym ani potom. ani pocas RD ziadne prijmy