Akú zmluvu vybrať pre nájomcov podľa práva?
Akú zmluvu dať nájomníkom, podľa Obcianskeho zákonníka alebo zakona o krátkodobom najme, ?
My dávame už len o kratkodobom. Ale bavíme sa o fyzických osobách nepodnikatelov, ano?
@zojazoja ano, FO
Dobrý deň . A z nájmu sa platí aká daň?
@larisalarisa klasická daň z príjmu 19%
Hlavne maj dobrú zmluvu, nech ti ju urobí právnik, ktorý má ozaj skúsenosti s realitami. Nezabudni na:
- zvlášť uvedenú sumu nájmu a zvlášť energie, odporúčam energie mať úplne dopodrobna rozpísané - bude sa ti ľahšie riešiť vyúčtovanie a jednoduchšie zvyšovať nájom, ak budeš musieť zvýšiť energie
- preplatok patrí nájomníkom, nedoplatok hradia nájomníci naraz do mesiaca (alebo iného stanoveného termínu) od oznámenia, môžeš povoliť na 2-3 splátky ak bude nedoplatok napríklad nad 500 eur
- depozit - za akých okolností môžeš na neho siahnuť, že ho musia "doplniť" okamžite, za akých okolností ho vrátiš po skončení zmluvy
- opravy do určitej sumy si uhradia a zabezpečia nájomníci (napr. do 100), ostatné majiteľ a okamžite
- merače - zapísať, odfotiť
- zariadenie - zapísať, odfotiť
- fajčenie - vôbec alebo môže na balkóne/logii
- zvieratá - ak bez zvierat
- deti - ak prenajímaš bez detí a nechceš tam deti, dať do zmluvy, že sú povinní oznámiť ti asap, ak zistia, že dieťa budú mať (ty sa potom rozhodneš - ja som takých mala, upravili sme zmluvu a nechala som ich v byte)
Aktuálne mi iné nenapadne. Hlavne daj na svoju intuíciu a pozor, ak sa niekto bude pýtať divné otázky, nejdi do toho. Napríklad ak sa ma niekto opýta, čo v prípade, že by ochorel, prišiel o prácu, či sa bude dať nejako dohodnúť. Vždy poviem, že nebude, že čakám, že má človek rezervu a vie si zaplatiť v termíne bývanie aj v takýchto situáciách. A bez ohľadu na reakciu takého človek rovno vylúčim.
Ďakujem pekne
Presne ako píše melanta, ešte by som doplnila do zmluvy počet osôb, ktoré tam budú bývať.
@melanta oo dakujem pekne velmi pomohlo 👍
@patka06 👍
@melanta budu dve osoby, mama a dcera, obidve plnoleté a zamestnané. Iba sa ma opýtali ze ta pani (mama) ma okrem tejto aj ine deti, este 2 a každá ma svoju rodinu a navštevujú sa.. no ja rozmyslam nad tym stale,.. ze tie vnúčatá zvyknu prist aj prespat akoze k starej mame, tej mojej nájomníčka..
Tak pozri, ak dávaš byt do nájmu, poskytuješ mu byt na užívanie. Nájomník je chránený, nemôžeš tam napríklad chodiť kedy chceš, bez ohlásenia a podobne. Proste si mu poskytla byt na užívanie a hovoto. Ja som v niektorom byte nebola aj vyše 2 rokov. Je to na tebe - ja sa riadim pocitom. Tak ako chodia návštevy ku mne a občas aj niektorá prespí, tak s tým počítam aj u nájomníka. Ak to ale budú prespávačky typu, že tam niekto bude polovicu mesiaca, tak to by som riešila. To, že jeden víkend v mesiaci alebo sem tam prespí vnúča, neriešila by som. Ak máš ale pocit, že tam bude rodina dotyčných nonstop nasáčkovaná, tak im byt neprenajmi. Mňa intuícia nikdy nesklamala.

O krátkodobom nájme