icon

Akú zmluvu vybrať pre nájomcov podľa práva?

9. jan 2025

Akú zmluvu dať nájomníkom, podľa Obcianskeho zákonníka alebo zakona o krátkodobom najme, ?

patka06
9. jan 2025

O krátkodobom nájme

zojazoja
9. jan 2025

My dávame už len o kratkodobom. Ale bavíme sa o fyzických osobách nepodnikatelov, ano?

autor
9. jan 2025

@zojazoja ano, FO

larisalarisa
9. jan 2025

Dobrý deň . A z nájmu sa platí aká daň?

zojazoja
9. jan 2025
melanta
9. jan 2025

@larisalarisa klasická daň z príjmu 19%

melanta
9. jan 2025

Hlavne maj dobrú zmluvu, nech ti ju urobí právnik, ktorý má ozaj skúsenosti s realitami. Nezabudni na:
- zvlášť uvedenú sumu nájmu a zvlášť energie, odporúčam energie mať úplne dopodrobna rozpísané - bude sa ti ľahšie riešiť vyúčtovanie a jednoduchšie zvyšovať nájom, ak budeš musieť zvýšiť energie
- preplatok patrí nájomníkom, nedoplatok hradia nájomníci naraz do mesiaca (alebo iného stanoveného termínu) od oznámenia, môžeš povoliť na 2-3 splátky ak bude nedoplatok napríklad nad 500 eur
- depozit - za akých okolností môžeš na neho siahnuť, že ho musia "doplniť" okamžite, za akých okolností ho vrátiš po skončení zmluvy
- opravy do určitej sumy si uhradia a zabezpečia nájomníci (napr. do 100), ostatné majiteľ a okamžite
- merače - zapísať, odfotiť
- zariadenie - zapísať, odfotiť
- fajčenie - vôbec alebo môže na balkóne/logii
- zvieratá - ak bez zvierat
- deti - ak prenajímaš bez detí a nechceš tam deti, dať do zmluvy, že sú povinní oznámiť ti asap, ak zistia, že dieťa budú mať (ty sa potom rozhodneš - ja som takých mala, upravili sme zmluvu a nechala som ich v byte)

Aktuálne mi iné nenapadne. Hlavne daj na svoju intuíciu a pozor, ak sa niekto bude pýtať divné otázky, nejdi do toho. Napríklad ak sa ma niekto opýta, čo v prípade, že by ochorel, prišiel o prácu, či sa bude dať nejako dohodnúť. Vždy poviem, že nebude, že čakám, že má človek rezervu a vie si zaplatiť v termíne bývanie aj v takýchto situáciách. A bez ohľadu na reakciu takého človek rovno vylúčim.

larisalarisa
9. jan 2025

Ďakujem pekne

patka06
9. jan 2025

Presne ako píše melanta, ešte by som doplnila do zmluvy počet osôb, ktoré tam budú bývať.

autor
9. jan 2025

@melanta oo dakujem pekne velmi pomohlo 👍

autor
9. jan 2025

@patka06 👍
@melanta budu dve osoby, mama a dcera, obidve plnoleté a zamestnané. Iba sa ma opýtali ze ta pani (mama) ma okrem tejto aj ine deti, este 2 a každá ma svoju rodinu a navštevujú sa.. no ja rozmyslam nad tym stale,.. ze tie vnúčatá zvyknu prist aj prespat akoze k starej mame, tej mojej nájomníčka..

melanta
9. jan 2025

Tak pozri, ak dávaš byt do nájmu, poskytuješ mu byt na užívanie. Nájomník je chránený, nemôžeš tam napríklad chodiť kedy chceš, bez ohlásenia a podobne. Proste si mu poskytla byt na užívanie a hovoto. Ja som v niektorom byte nebola aj vyše 2 rokov. Je to na tebe - ja sa riadim pocitom. Tak ako chodia návštevy ku mne a občas aj niektorá prespí, tak s tým počítam aj u nájomníka. Ak to ale budú prespávačky typu, že tam niekto bude polovicu mesiaca, tak to by som riešila. To, že jeden víkend v mesiaci alebo sem tam prespí vnúča, neriešila by som. Ak máš ale pocit, že tam bude rodina dotyčných nonstop nasáčkovaná, tak im byt neprenajmi. Mňa intuícia nikdy nesklamala.