icon

Asistencia pre dieťa v škôlke

kaja476
11. mar 2014

Moze mat asistenta aj dieta v skolke ? Moze asistenciu vykonavat aj mama ked pobera matersku aspon na styri hodiny?

luba28
11. mar 2014

@kaja476 to som este nepocula,..vies si predstavit,zeby kazde dieta to malo???

garonka
11. mar 2014

@kaja476 maš na mysli asistenta pre postihnute dieťatko či zdrave? pri postihnutom asistent možny je.

kaja476
autor
11. mar 2014

@garonka Pre ztp dieta. A zaujima ma ci to mozem vykonavat aj ja ako mama, ked poberam rodicovsky. Nastranke upsvar je pisane v jednom ze rodic nemoze byt asistentom a v dalsom bode ze moze ale len styri. Mohla by som poberat rodicovsky aj prispevok pre asistenta? Na stranke upsvar je pisane ze asistent moze byt od 6 rokov.

garonka
11. mar 2014

@kaja476 je dobre sa informovať osobne na upsvar či maš narok byť asistentom keďže poberaš rodičovsky prispevok. Napr. moja svokra sa stara už roky rokuce o zťp syna pobera za neho opatrovateľsky prispevok a ak by mal prideleneho asistenta o opatrovateľske by prišla, preto ona nechodí do práce ale stara sa o neho.

misul78
11. mar 2014

@kaja476 robila som osobnú asistentku . Človek s ŤZP môže mať schválených najviac 20 hodín denne osobnej asistencie, za ktoré mu dáva štát peniaze pre asistentov. tie zvyšné 4 hodiny štát neplatí, lebo tieto hodiny sú pridelené pre členov rodiny. Normálne osobnú asistenciu nesmie vykonávať žiadny člen rodiny, preto sú pre rodinu vyčlenené aspoň tie 4 denne. Neviem koľko hodín asistencie má schválených tvoje dieťa, ale pokiaľ je to menej ako tých 20 hodín denne tak ti neviem poradiť, to sa treba spýtať na úrade.

misul78
11. mar 2014

Inak potom opatrovateľstvo a osobná asistencia sú dve rozdielne veci. Osobná asistencia je oveľa lepšie ohodnotená ako opatrovanie, s tým rozdielom že os.as. nemôže vykonávať žiadny člen rodiny iba ak tie 4 hod. denne a bez nároku na príspevok a opatrovateľstvo môže vykonávať člen rodiny ale za veľmi malý príspevok a to už potom záleží na každom ako sa rozhodne. či sa ostane starať doma o svojho príbuzného za nepatrnú čiastku alebo si zaobstará asistenta ktorého bude štát platiť a on pôjde do práce. Bohužial taký je náš sociálny systém

kaja476
autor
11. mar 2014

@misul78 ak som spravne pochopila, asistenta by som mohla robit tie styri hodiny, ale nieje to platene ziadnym prispevkom.

misul78
12. mar 2014

@kaja476 tak mi to bolo tiež vysvetlené tou pani, ktorej som robila osobnú asistentku. Ale keďže sa stále niečo mení, aj príspevok je každý rok iný, radšej aby si mala istotu a najlepšie informácie tak ti poradím stránku "Organizácia muskulárnych dystrofikov" - tam majú AGENTÚRU OSOBNEJ ASISTENCIE a pracuje tam veľmi ochotná a skúsená sociálna poradkyňa, ktorá ti určite povie na 100 percent ako to je. Pošli im mail na adresu : omd@omdvsr.sk a oni sa ti určite ozvú a poradia ti. S úradmi nemám dobrú skúsenosť čo sa týka os. as., natrafila som dokonca aj na také úradníčky čo o takom niečom počuli prvýkrát v živote. Miliónkrát som si musela sama zháňať informácie cez internet, dokiaľ som nenatrafila na túto stránku. Skús. Inak je to v Bratislave, môžeš si tam aj osobne zájsť ak to nemáš ďaleko, ale oni sa ti ozvú aj keď im len napíšeš.