Budem mať nárok na nemocenské dávky?
Ahojte, som tu nová a hľadám odpoveď na moju otázku (po x dňoch surfovania na nete som to vzdala a pýtam sa Vás 😒 ). Dňa 30.6.2014 mi skončil pracovný pomer. Počas tohto PP som otehotnela a momentálne som v 23. týždni tehotenstva. Na internete som sa dočítala, že ochranná lehota je v tomto prípade 8 mesiacov po skončení PP. To znamená, že ak by som nastúpila na PN-ku po 7 dňoch od 30.6. (ako je "štandardná" ochranná lehota) budem mať aj tak nárok na nemocenskú dávku? Pýtam sa hlavne preto lebo som riadne objednaná k svojmu gynekológovi dňa 9.7. (a už na poslednej návšteve mi naznačil, že ma pravdepodobne najbližšie "vypíše") a mimo objednania sa u neho v priemere na vyšetrenie čaká 1-2 hodiny, nakoľko je dosť vyťažený. Tých pár dní navyše (ak by som tam šla už zajtra), čo by som dostávala nemocenskú, mi za ten "stratený" čas nestojí (nakoľko sa cítim dobre a lekár mi vyslovene nič nezakázal). Ďakujem pekne za Vaše rady.
ved ťa môže vypísať do konca tehu, točí sa ti hlava a atk ,..
Ochranná lehota pre nárok na nem.dávky pre ženy, ktorým nem.poistenie zaniklo počas tehotenstva je 8mesiacov - pre nárok na materské, nemocnské aj ošetrovné (pre materské treba mať splnenú aj podmienku aspon 270dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Ak však ideš na pn/očr (možno aj k žiadosti o materské? to sa spýtaj potom) neskôr ako 7dní po ukončení prac.pomeru, tak treba k pn-ke pripojiť aj potvrdenie od lekára, že si tehotná a aj si tehotná bola 30.6.2014, ked ti zanikol pracovný pomer.
Ak si nechceš platiť zdravotné poistenie sama za obdobie od ukončenia pp do dna pred pn, tak sa pred pn treba zaevidovať ako uchádzač o zamestnanie (napr. je to aj istota, ak by pn skončila pred nástupom na md, to je ale už na tebe)
A bacha!!! nástup na md treba presne 6týž. pred termínom, nie 8týž. pred, lebo ti nárok nevznikne.

ta ochranna doba 8 mesiacov sa tyka len tehotenstva, aby si mala narok na materske, ak chces ist na PN, tak to musis stihnut do 7 dni