Čakám na notárske osvedčenie
Dobrý večer prajem, zdedila som pozemky , len cakameste na notarske osvedcenie a uzaveru dedicstva. Aky je dalsi postup?
Najprv ist na katastralny a az ked budem zapisana v katastri ako vlastnik, sa mam ozvat financnej sprave, aby som zaplatila daň?
kolko stoji zapis/ prepis mena v katastri?
co z pozemkami ak ich nechcem nadalej vyuzivat? mam kontaktovat konkretny mestky urad, kde sa pozemky nachadzaju a odpredat im to? ci ako.
Vdaka za precitanie.
Ak sa ukončí a správoplatní rozhodnutie o dedičstve, notár to pošle na príslušný kataster a do 60 tich dní zapíše. Ak budeš vlastníčka môžeš osloviť kludne obec, alebo niekoho kto by mal o pozemky záujem. Potom sa spíšu zmluvy, návrh na vklad a podá sa to na kataster. Do 30 dní 100€, do 15 dní 300€. Ak máš občiansky s čipom môžeš aj elektronicky za polovicu poplatku.
@anonym_autor ako boli využívané tie pozemky pred tým,ako si ich zdedila?
Zápis dedičstva do katastra je bez poplatku. Postrážte si však lehotu na podanie priznania k dani z nehnuteľností (pri dedičstve to nie je do 31.1 nasledujúceho roka).
Ak pozemky nechcete a ste ich jedinou vlastníčkou, môžte ich komukoľvek predať, ak nájdete záujemcu. Muselo by ísť o špecifickú lokalitu, aby ich daná obec odkúpila.
@anonym_autor ako boli využívané tie pozemky pred tým,ako si ich zdedila?
@rozculena neviem o tom ako, su to lesy a orna poda.
Zápis dedičstva do katastra je bez poplatku. Postrážte si však lehotu na podanie priznania k dani z nehnuteľností (pri dedičstve to nie je do 31.1 nasledujúceho roka).
Ak pozemky nechcete a ste ich jedinou vlastníčkou, môžte ich komukoľvek predať, ak nájdete záujemcu. Muselo by ísť o špecifickú lokalitu, aby ich daná obec odkúpila.
@draik orava. nezistovali sme, ako sa to vyuziva, to je dedenie niektore su 1/2, niekde 1/4 niekde 1/26, Velka rodina..
@draik toto je dokedy. nieco sa ma podat do 31.1 ale to nestihame. ci tam je ta lehota do tych 30 ci 60 dni? dakujem vsetkym