icon

Čo robiť, keď zamietnu sirotské dávky?

17. júl 2025

Ahojte, písala som sem prednedávnom že riešim sirotské na chlapca. Kopa papierov a nervov ma to stálo všetko pozhanat a nakoniec nič z toho nebude. Zamietli to, jeho otec nemal odrobene dosť rokov.
Neplatil ani výživné naňho, ani na sirotské nemá nárok.
Čo robiť v tejto situácii, riešili ste niekto podobné?

oriesocek
17. júl 2025

Mne síce vyšlo sirotské, ale videla som tu, že jedna baba dávala, že dostáva náhradné výživné od štátu, že nevyšlo sirotské. Nejakých 80 EUR, ale možno sa niekto ozve….

caramellka
17. júl 2025

@anonym_autor Áno, ako píše kočka vyššie, ja som tiež čítala na stránke UPSVaR, že pokiaľ nie je nárok na sirotské, tak namiesto toho je náhradné výživné. Určite sa o tom informujte. Držím palce.

blancheporte
17. júl 2025

@anonym_autor dá sa doplatiť po 1.1.2004 dôchodkové poistenie. Dá sa doplatiť doba evidencie na úrade práce alebo doba štúdia. Už ti prišlo rozhodnutie z ústredia z Bratislavy? Tam by si mala mať dobu,ktorá mu chýba.

anonym_872130
17. júl 2025

@anonym_autor Pre boha to takto funguje?? To som nevedela, veď to je hrozne… tie deti trpia stratou rodiča viac než dost, ešte im aj stat ide priložiť? veď tie peniaze (drobné) po strate živiteľa rodiny ta rodina naozaj potrebuje…to keď zomrie nejaky mladý otec, tak sa ukáže prostredník polosirote, že nemal odpracovaných dost rokov? a co za to môže to dieta? veď ten otec by rad pracoval aj ďalej, ale v takomto prípade mi to nepríde fér sa pozerať nato koľko odpracoval…veď zo sveta odísť nechcel, nestačí už takáto nespravodlivosť?

slavomira236
17. júl 2025
@blancheporte

@anonym_autor dá sa doplatiť po 1.1.2004 dôchodkové poistenie. Dá sa doplatiť doba evidencie na úrade práce alebo doba štúdia. Už ti prišlo rozhodnutie z ústredia z Bratislavy? Tam by si mala mať dobu,ktorá mu chýba.

@blancheporte ja som tak doplacala pted par rokmi..lebo bol zivnostik a meuhrdzal..chore ma hlavu

oriesocek
17. júl 2025
@slavomira236

@blancheporte ja som tak doplacala pted par rokmi..lebo bol zivnostik a meuhrdzal..chore ma hlavu

@slavomira236 bohužiaľ živnostníci neuhrádzajú, systém je na princípe solidarity, takže niečo musíš dať, aby si dostával. Choré je, že on neuhrádzal? Alebo, že stať potrebuje aj dostať do systému?

anonym_5fdae9
17. júl 2025
@anonym_872130

@anonym_autor Pre boha to takto funguje?? To som nevedela, veď to je hrozne… tie deti trpia stratou rodiča viac než dost, ešte im aj stat ide priložiť? veď tie peniaze (drobné) po strate živiteľa rodiny ta rodina naozaj potrebuje…to keď zomrie nejaky mladý otec, tak sa ukáže prostredník polosirote, že nemal odpracovaných dost rokov? a co za to môže to dieta? veď ten otec by rad pracoval aj ďalej, ale v takomto prípade mi to nepríde fér sa pozerať nato koľko odpracoval…veď zo sveta odísť nechcel, nestačí už takáto nespravodlivosť?

@anonym_872130 Je to absolútne spravodlivé. Prečo by sa mali slušní ľudia skladať na deti kadejakých niktošov, ktorí si neplnia povinnosti a neplatia, čo platiť majú? Veď on zarábal a peniaze míňal, platiť mohol a nechcel, tak nevidím dôvod ľutovať ho. Keby žil, určite by neplatil ani naďalej. Každý má zodpovednosť za svoj život a život svojich blízkych a keď bol niekto debil, tak nech to jeho pozostalí vedia. Aspoň sa poučia.

anonym_d9dcf6
17. júl 2025
@anonym_5fdae9

@anonym_872130 Je to absolútne spravodlivé. Prečo by sa mali slušní ľudia skladať na deti kadejakých niktošov, ktorí si neplnia povinnosti a neplatia, čo platiť majú? Veď on zarábal a peniaze míňal, platiť mohol a nechcel, tak nevidím dôvod ľutovať ho. Keby žil, určite by neplatil ani naďalej. Každý má zodpovednosť za svoj život a život svojich blízkych a keď bol niekto debil, tak nech to jeho pozostalí vedia. Aspoň sa poučia.

@anonym_autor riešila si to, že neplatil výživné? Mala si náhradné?
@anonym_5fdae9 v podstate s tebou súhlasím, len odskáče to nevinné dieťa

oriesocek
17. júl 2025
@slavomira236

@slavomira236 mrkni, ak ja ako zamestnanec mám hrubú mzdu, tak kolko celkovo firma dá živnostníkovi, ak on dostane superhrubú a ja kolko dostanem….rozdiel je 1301 EUR mesačne, ak by som mala hrubú mzdu 2000 EUR - čo ja mám menej a dostane to stať….Príjem alebo výdavok
Suma (EUR)
% z nákladu
Čistá mzda (výplata)
1 423
52,2 %
Štát (odvody + daň)
1 301
47,8 %
Náklad zamestnávateľa
2 724
100 %

autor
18. júl 2025

Môj ex nebol živnostník ale obyčajný pracovník.
Chýbali mu dva roky odrobene aby vznikol nárok.
A nie nemala som ani náhradné výživné.

darina77
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor treba ist s tym zamietavym.stanoskom zo socialky na urad prace a rodiny a poziadaj o minimalne nahradne vyzivne.

oriesocek
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor niektoré obdobia sa daju doplatit, aby vznikol nárok (ak su take obdobia) - na sociálke - zober to rozhodnutie a chod sa poradit co s tym.

sense
18. júl 2025

Choď na upsvar a spýtaj sa či môžeš doplatiť to zvyšné obdobie

pieksamaki
18. júl 2025

@anonym_autor. Skus sa poradit, odvolať aj 2x..

autor
18. júl 2025

Tak kam ísť na sociálku alebo na úrad práce, keďže ste písali oboje? A chýbajú mu dva roky to je veľa, ja nemám na to tisíce aby som doplatila čo mu chyba.

oriesocek
18. júl 2025
@anonym_autor

Tak kam ísť na sociálku alebo na úrad práce, keďže ste písali oboje? A chýbajú mu dva roky to je veľa, ja nemám na to tisíce aby som doplatila čo mu chyba.

@anonym_autor náhradné výživné na úrade prace, info kolko by si mala doplatiť na sociálke. Skús si dať aspoň vypočítať kolko by bolo potrebné doplatiť a kolko by deti dostali a hlavne ako dlho by poberali… ak sú už veľké, tak to asi nemá zmysel, ale ak by mali poberať sirotský napr 10 rokov, tak to rieš určite

autor
21. aug 2025

Ahojte, hlásim sa po čase. Vyrátali mi koľko mám doplatiť aby moje dieťa mal nárok na sirotské. Vyšla suma 2500 eur a niečo drobné a pokiaľ bude študovať do 26 rokov by dostával sirotské 150 eur mesačne. Syn teraz pôjde do 9.teho ročníka. Tak rozmýšľam či sa to oplatí doplatiť alebo nie.

pieksamaki
21. aug 2025
@anonym_autor

Ahojte, hlásim sa po čase. Vyrátali mi koľko mám doplatiť aby moje dieťa mal nárok na sirotské. Vyšla suma 2500 eur a niečo drobné a pokiaľ bude študovať do 26 rokov by dostával sirotské 150 eur mesačne. Syn teraz pôjde do 9.teho ročníka. Tak rozmýšľam či sa to oplatí doplatiť alebo nie.

@anonym_autor ano oplatí sa ti to.....2500 dostaneš naspat vo forme sirotskeho za roka nieco.....

autor
21. aug 2025
@pieksamaki

@anonym_autor ano oplatí sa ti to.....2500 dostaneš naspat vo forme sirotskeho za roka nieco.....

@pieksamaki Ešte mám jednu otázku ako sa to berie to sirotské patrí to dieťaťu alebo rodičovi, aby rodič z toho zaobstaral všetky veci pre dieťa a všetky výdavky, alebo je to ako vreckové pre dieťa a nech z toho minie za čo uzná za vhodné?

pieksamaki
21. aug 2025
@anonym_autor

@pieksamaki Ešte mám jednu otázku ako sa to berie to sirotské patrí to dieťaťu alebo rodičovi, aby rodič z toho zaobstaral všetky veci pre dieťa a všetky výdavky, alebo je to ako vreckové pre dieťa a nech z toho minie za čo uzná za vhodné?

@anonym_autor je to pre dieťa....samozrejme ak je 10 rocne.....tak mu rodic neda peniaze na míňanie bezhlavo....ale ak je 18 ročný uz je tam pravo na ro ze si môže robiť s tými peniazmi ako uzna za vhodne

autor
21. aug 2025
@pieksamaki

@anonym_autor je to pre dieťa....samozrejme ak je 10 rocne.....tak mu rodic neda peniaze na míňanie bezhlavo....ale ak je 18 ročný uz je tam pravo na ro ze si môže robiť s tými peniazmi ako uzna za vhodne

@pieksamaki Ďakujem, ešte chodí na ZŠ. No ešte nemá taký rozum ako dospelý, on by to minul aj na blbosti.

jamidea
21. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kkso ved to mas rocne 1800e. Tak co riesis. Syn ma len 15rokov...