Čo robiť s čiernymi stavbami na pozemku?
Ahojte, pred 3 rokmi som dostala starý dom od tety darovacou zmluvou. Dom je zapísaný na katastri, ale na pozemku su postavené ešte 2 garaze, murovaná, poschodová 37m3 a drevená 30m2 a tie boli v minulosti postavené bez povolenia, na čierno.
Môžem dostať za to nejakú pokutu, kto mi ju môže poslat? Som momentálne v situácii, že nemám priestor, čas a ani prostriedky riešiť nejakú legalizáciu.
Čo s tým? Dostanem pokutu, ak som ich nestavala ja? Až neskôr, keď som sa stala vlastnička pozemku som zistila, že sú postavené bez povolenia. Vďaka za info
kamoška zdedila dom s pozemkom s čiernymi stavbami - do katastra zapísali iba dom - zvyšok je v riešení - ale to je kocúrkovo - ona to nevie legalizovať lebo nie je vlastník a nemôže byť vlastník kým to nezlegalizujú ... tak dokladajú všetky možné papiere a sama nevie ako to skončí ...
informuj sa priamo na obecom urade ak byvas na vidieku
kým je ticho buď ticho aj ty... načo na seba chceš upozorňovať.
Skus čítať https://uzitocna.pravda.sk/dom-a-byt/clanok/737... dnes som našla.
My sme to riešili. Predošlý majiteľ nech ti podpíše čestné vyhlásenie, že neexistuje žiadny doklad o stavaní stavby a že boli postavené približne v roku... Dať to notársky overiť a riešiť na katastri, prípadne obecným úradom.
Toho času platí amnestia na "čierne stavby" je možné ich bez pokuty dodatočne legalizovať po predložení potrebných dokumentov.
@mirka2405 do kedy bude platiť? Kedy skončí amnestia? Lebo momentálne nemám prostriedky to riešiť.
@danik1505 a keď predošlý vlastník už nežije?
@danik1505 zrejme treba ku tomu vyhotoviť aj nové geometrické plány, všakže?
Ake prostriedky, stavebko na garaz nestoji majland. Drevenu garaz zburaj.
Nie je stanovený termín, v zásade to nestojí nič.
V prípade, že nežije predošlý vlastník, tak podpíše čestné vyhlásenie terajší vlastník..
@spoony takže ešte 4 roky? Dovtedy mi nemôže prísť pokuta?
@spoony čiže do roku 2029 mi nemôže prísť pokuta?
Ja som myslela, že termín je v tomto roku a už by som nestíhala, kedze som dlhšie odcestovana momentálne
tu nejde len o legalizaciu a skolaudovanie. pri predaji nehnutelnosti su tie garaze zadarmo k nehnutelnosti
@frflos_nespokojny prečo zadarmo?
nemozes pytat peniaze za ilegalnu stavbu
a nikto ti ani neda za nu ani cent
Pokuta za stavbu postavenú bez povolenia môže byť uložená. Nikde nie je uvedené, že za čierne stavby sa už nedávajú pokuty. V zákone je len uvedené že ak stavby spĺňajú zákonom stanovené podmienky, tak sa môžu zlegalizovať.
@frflos_nespokojny čierne stavby skôr znižujú cenu nehnuteľnosti, lebo bránia k oceneniu pozemku a banky už majú problém akceptovať také nehnuteľnosti ako zálohy.
@spoony v akej výške sú pokuty za čierne stavby
?
Viď stavebný zákon paragraf 105
netreba to tu zbytocne rozoberat a davat konspiracne teorie. na stavebnom urade sa vsetko dozvie ako to legalizovat

ty si to dostala, teda neviem prečo by si mala dostať pokutu ty - o tých stavbách obec vie?