Čo robiť s čiernymi stavbami na pozemku?
Ahojte, pred 3 rokmi som dostala starý dom od tety darovacou zmluvou. Dom je zapísaný na katastri, ale na pozemku su postavené ešte 2 garaze, murovaná, poschodová 37m3 a drevená 30m2 a tie boli v minulosti postavené bez povolenia, na čierno.
Môžem dostať za to nejakú pokutu, kto mi ju môže poslat? Som momentálne v situácii, že nemám priestor, čas a ani prostriedky riešiť nejakú legalizáciu.
Čo s tým? Dostanem pokutu, ak som ich nestavala ja? Až neskôr, keď som sa stala vlastnička pozemku som zistila, že sú postavené bez povolenia. Vďaka za info
kamoška zdedila dom s pozemkom s čiernymi stavbami - do katastra zapísali iba dom - zvyšok je v riešení - ale to je kocúrkovo - ona to nevie legalizovať lebo nie je vlastník a nemôže byť vlastník kým to nezlegalizujú ... tak dokladajú všetky možné papiere a sama nevie ako to skončí ...
My sme to riešili. Predošlý majiteľ nech ti podpíše čestné vyhlásenie, že neexistuje žiadny doklad o stavaní stavby a že boli postavené približne v roku... Dať to notársky overiť a riešiť na katastri, prípadne obecným úradom.
Toho času platí amnestia na "čierne stavby" je možné ich bez pokuty dodatočne legalizovať po predložení potrebných dokumentov.
@mirka2405 do kedy bude platiť? Kedy skončí amnestia? Lebo momentálne nemám prostriedky to riešiť.
V prípade, že nežije predošlý vlastník, tak podpíše čestné vyhlásenie terajší vlastník..
@spoony čiže do roku 2029 mi nemôže prísť pokuta?
Ja som myslela, že termín je v tomto roku a už by som nestíhala, kedze som dlhšie odcestovana momentálne
tu nejde len o legalizaciu a skolaudovanie. pri predaji nehnutelnosti su tie garaze zadarmo k nehnutelnosti
nemozes pytat peniaze za ilegalnu stavbu
a nikto ti ani neda za nu ani cent
Pokuta za stavbu postavenú bez povolenia môže byť uložená. Nikde nie je uvedené, že za čierne stavby sa už nedávajú pokuty. V zákone je len uvedené že ak stavby spĺňajú zákonom stanovené podmienky, tak sa môžu zlegalizovať.
@frflos_nespokojny čierne stavby skôr znižujú cenu nehnuteľnosti, lebo bránia k oceneniu pozemku a banky už majú problém akceptovať také nehnuteľnosti ako zálohy.
?
netreba to tu zbytocne rozoberat a davat konspiracne teorie. na stavebnom urade sa vsetko dozvie ako to legalizovat

ty si to dostala, teda neviem prečo by si mala dostať pokutu ty - o tých stavbách obec vie?