Čo treba do nového podnájmu?
Dobrý deň, s priateľom plánujeme ísť do prenájmu. Je to úplne nový byt tento rok dokončený. Chcem sa vás opýtať ako to všetko funguje. Mame 20 a 22r. a bohužiaľ nik nám nevie v tomto pomôcť a my ešte nevieme ako to chodí. Otázka znie ako je to so zmluvou, da sa to zvládnuť s platením, čo by mal obsahovať byt pred nasťahovaním (keďže nemáme nič), ako postupovať na čo dávať pozor?
Za odpovede ďakujem.
@zuzka2610 či sa to dá zvládnuť s platením, viete iba vy. treba si porovnať výšku nájmu vs. váš príjem. Čo by mal obsahovať byť pred nasťahovaním ? môže to byť aj uplne prázdny byt, alebo čiastočne zariadený alebo plne zariadený, to my tu tiež nevieme ako ste dohodnutí s prenajímateľom.
Predpokladám že na začiatok zaplatíte nejaku kauciu a jedno nájomné. V nájomnom ja mám kúrenie, vodu, elektriku a plyn, nájomnícka si platí ešte zvlášť internet a tv a samozrejme smeti. Ak nič nemáte, hľadajte zariadený byt - my tam máme manželskú posteľ, gauč, vstavané skrine, stôl a stoličky v kuchyni a práčku. Niekto sa chce nasťahovať s vlastnými vecami tak preferuje prázdny byť. Ak pozeráte prázdne byty, spýtajte sa na možnosť že by prenajímateľ poskytol niečo... občas sa dá dohodnúť. kľudne sa pytaj ak ťa zaujíma niečo konkretne
@katkaseiner Aké smeti platíš zvlášť? Veď smeti bývajú zahrnuté v "Poplatkoch za užívanie bytu", ktoré platí prenajímateľ. A v sume za prenájom býva v drvivej väčšine zahrnutý aj internet a káblovka-
@belllinka smeti sa platia mestu, mesto ich žiada odo mňa ak ich neplatí zvlášť nájomník...u mňa si ich kocka platí sama. Internet ani káblovku v ponuke nemám - to nech si rieši každy vo svojej réžii...nie je to pravidlo. Niekto má net aj káblovku v cene.
@belllinka mám to presne ako @katkaseiner. Mne vyslovene na MU povedali, že sa má prísť nahlásiť nájomca s nájomnou zmluvou, keďže tam má byť nahlásená priamo osoba, ktorá v byte žije. A aj si to platí, keďže ja jeho smeti neprodukujem a v poplatkoch ich zahrnute nemám. Rovnako TV či internet
@zuzka2610 a aká má byť výška prenájmu a ako máte zárobok? Aj keby sme to vedeli, my nemôžeme tušiť, či budete vedieť byt platiť, nevieme aké máte ďalšie výdavky a nároky na život. Okrem toho momentálne nikto netuší, aké budú ceny energií.
So zmluvou je to tak, ako ju postavi prenajimatel a ako ju vy akceptujete. Platenie- snad musite vediet, aky mate prijem a kolko budete platit. Ak mate dokopy 1000€ a mate platit 700, tak nie. Nezvladnete to. Ale ak mate 2000 a budete platit 500, tak jasne, ze ano. Byt je novy, ale prenajima sa zariadeny ci nie? Len zakladne spotrebice, alebo ani tie nie? Ja by som na zaciatok pozerala nieco zariadene. My sme vzdy byvali v zariadenych. Teraz sme sa nastahovali do bytu, ktory mal len vybavenu kuchynu, pracku, co tu nechal niekto pred nami a 2 otrasne stare gauce, ktore tu radsej nemuseli byt a ktore majitel slubuje uz 2 roky odpratat. Plus 2 skrine. Ale kedze je to dlhodoby podnajom, nam to vyhovovalo.
V tom byte je to, co tam bolo ked ste ho boli obhliadat, pripadne sa do zmluvy dava inventar. Moze byt zariadeny alebo nezariadeny. Nemusi tam byt ani len sporak, ani dvere. Musia tam byt len okna.

@zuzka2610 v prvom rade by ste vy mali vediet, ci to zvladnete platit, my nevieme aky mate prijem