icon

Čo znamená začatie trestného stíhania?

2. mar 2025

Dobrý deň chcel by som sa spýtať čo znamená začatie trestného stíhania lebo tomu nerozumiem obmedzenie slobody alebo to môže znamenať aj niečo iné

biba_18
3. mar 2025

trestne stíhanie znamená že polícia začne preverovať čo sa stalo, ako, kto to urobil a zabezpečuje dôkazy…

autor
3. mar 2025

@biba_18 a potom

biba_18
3. mar 2025

a potom podľa toho čo zistia…

maddie1711
3. mar 2025

A potom to dosť dlho trvá. My sme mali problém s jedným pánom na konci augusta. Podali sme trestné oznámenie, kým bol súd prípad sa prekvalifikoval na nejaký vyšší stupeň lebo do súdu stihol urobiť ešte 3 trestne činy. Súd bol v apríli (bez nás) dostal zopár mesiacov nepodmienečne a náhradu škody sme si mali vymáhať na občianskoprávnom súde. Čiže sme mli investovať peniaze aby nám vrátil to čo ukradol a spôsobil škodu, tým že šlo o občana z osady sme to neriešili nakoľko by sme sa k našim peniazom nikdy nedostali, len by sme minuli viac.

autor
3. mar 2025

@maddie1711 a on ái nehradil škodu ani nesedí lebo mam taky istý prípad môžem sa opýtať na škodu mne urobili 250 co si dobijali z môjho konta a prišiel mi papier ze bolo začaté trestné stíhanie tak neviem ci to znamená ze sedí

tiezjedna
3. mar 2025

Určite to neznamená, že sedí. Znamen, že sa preukázalo spáchanie trestného činu a teraz budú nasledovať ďalšie úkony, ktoré by mali vyústiť do rozhodnutia súdu.

kajakamura26
3. mar 2025

Začaté trestné stíhanie znamená, že konanie, ktoré ste vo svojom oznámení popísali vyšetrovateľ považuje za trestný čin. Zatiaľ ale koná "vo veci", teda z toho konania neobvinil žiadnu osobu. Keď tak urobí, tak Vám príde, že bolo určitej osobe vznesene obvinenie.

maddie1711
3. mar 2025

Nie nesedí. V podstate ti len oznámili že to začali riešiť a je to klasifikované ako trestný čin. Oni na tom budú chvíľu pracovať + prebehne súd a potom ti príde vyrozumenie čo ďalej. Ak ide o nejakého asociála je pravdepodobne, že mu nedajú náhradu škody ale budeš si tu škodu musieť vymáhať na občiansko-právnom spore. Za takúto nízku sumu pokial nemá podmienku sedieť ani nepôjde. V tom lepšom prípade ti mu dajú nahradiť škodu už na súde, ale to na Slovensku nie je zvykom. Mne ukradol spoza baru preukázateľných cca 500€ + škoda ktorú spôsobil spôsobom akym to ukradol + manželovi ukradol značkovú ľadvinku s komplet dokladmi, kadejakými povoleniami ktoré nosí pri sebe a plno veci čo sme zistili vlastne asi až 2h po tom čo som volala políciu .. toto ani neriešili a nebrali do úvahy ako škodu …. Cele zle … medzitým kým bol súd ten magor urobil ďalšie 3 krádeže, s trestného činu sa to nejak preklasifikovavalo na nejaký prečin krádeže čo bolo pre neho horšie, vzali ho sedieť a sedel asi pól roka … co mi peniaze nevrátilo … smutná realita.

autor
3. mar 2025

@maddie1711 takže za prečin sa sedí