Dá sa zistiť trvalé bydlisko na živnosti?
Ahojte. Pred cca 3/4 rokom mamin partner napadol mamu v mojom dome. Vyhodili sme ho, zrušili mu trvalé bydlisko, ale asi si ponechal starý občiansky preukaz a teraz otvoril živnosť s týmto preukazom - oficiálne má trvalé bydlisko len na obci, na adrese.
Dá sa zistiť, či ho živnostenský úrad registruje ako trvalý pobyt v mojom dome? (Keďže v minulosti narobil veľké dlhy, nerada by som mala hocičo spoločne s tým človekom). Miesto podnikania má u susedy ale trvalý pobyt mu nepovolila.
Ukazuje tam adresu podnikania, akú má živnostník zapísanú. Ak nenahlási inú adresu ako TP, tak je adresou TP.
@melanta no len o Tom hovorím. Viem, že má povolenú adresu podnikania u susedy, ktorá je na registri. Nemá povolený trvalý pobyt u nej, keďže ho má stále na obci.
Ak si nevymenil OP, tak áno. Živnostenský neskúma, či údaje na OP sú platné. Môžeš podať podnet na živnostenský, že dotyčnému bol zrušený TP a teda sa evidoval s nesprávnymi údajmi. V každom prípade, TP nie je vedený na konkrétny byt, ale na adresu všeobecne. Čiže mame z tohto neplynie žiadne riziko, ak mu TP zrušila.
OP si má pri zmene trvalého pobytu vymeniť do 30 dní podľa zákona. Skús na obci/v meste požiadať aby ho upozornili. Aspoň do budúcna už predídete podobným situáciám. Skúsila by som na živnostenskom aspoň s dokladom, čo sa dáva na úradnú tabuľu o zrušení TP, či to nevedia uviesť na správnu mieru. Veď Vám tam budú doručovať jeho poštu napríklad....
Živnostenský úrad si vie a musí vždy preveriť aktuálnu adresu trvalého bydliska cez register obyvateľov nestačí predložiť občiansky

https://www.zrsr.sk