Daň na manželku
Dobrý den, neviem nájsť podobnú diskusiu. Vie mi prosím niekto povedat, ci ma manzel narok na vrátenie dane ked:
Minulý rok som bola na
-RD 9 mesiacov a dostala som 2930€
- podpore 3mes.dostala som 1336,50€?
Neviem aka je suma ktorú nemôžem prekročiť?
Dakujem krasne.
@grlu závisí to od jeho príjmu..........málo informácií....4035,84€
@juliatriscova a prečo od jeho príjmu prosím vas? 🙏
@grlu
Iba podpora sa ráta RD je príspevok od štátu, to sa nezarátava
@katkami123 super info. Ďakujem 😊
@grlu prepáč, dievčatá majú pravdu, ten strop je 4 035,84 € /nie to, čo som napísala ako prvé - nejde mi to už opraviť/ RP sa do Tvojho príjmu nezaratáva, Iba Tvoja podpora. Čiže, ak manžel zaplatil na preddavkoch dostatok €, môže si uplatniť na Teba rozdiel, čiže 4 035,84 - 1 336,50 = 2 699,34 € z toho 19% = okolo 512,88 € mu vrátia
Žiadne vrátenie dane ani daň na manželku... Odpočítateľná položka zo základu dane je to 😊
Čiže on si pôda daňové, alebo požiada o vykonanie rz. Treba mu od teba potvrdenie o príjme, prehlásenie alebo niečo (popravde každá mzdaka niečo..), vypíše ziadost, samozrejme aj daňový bonus na dieťa si môže uplatniť ak to nerobil. A od jeho príjmu to záleží preto, lebo z niečoho treba ti odpočítateľná položku odrátat. Ak napr ma príjmy 15000, tak odráža odpocitatlenu za seba, aj rozdiel medzi tvojimi príjmami a odpocit. položkou a vznikne daňový základ z ktorého sa mu vypočíta daň. Ak bude nižšia ako preddavky, tak mu rozdiel vrátia Ak by mal nizky príjem, tak mu to nemusí vyjst. Ale určite treba to dat prepočítať 😊
@suve99 Zdravičko vidím ze sa význate chcem sa opýtať vracajú dane manželovi aj keď ja som bola minulý rok na predĺženej neplatenéj materskej do 6 rokov dieťaťa čiže som bola doma a on bol zamestnaný ale mal ešte v minulom roku aj podporu v nezamestnanosť ze ci niečo budu vracať. Lebo dva roky do zadu som tiež bola na predĺženej materskej a dostali sme okolo 250€ ale nerobila mu to firma ale známa účtovníčka neviem ci to dobre bolo ale asi hej keď sme čosi dostali...
@superholka77 bola to predlzena rodicovska predpokladam a je otazne z akeho dovodu. Ak kvoli nepriaznivemu stavu dietatabtsk taka sa da zahrnut do jeho zuctovania dane a to ci budu nieco vracat je otazne a zalezi na vela faktoroch mozu aj nemusia
@superholka77 ak si na neplatenej predlženej, tak si nemôže na Teba uplatniť nezdaniteľnú časť. Jedine ak sa staráš o dieťa s nepriaznivým zdr. stavom.
@grlu pretože je dôležité či manžel zarobil viac alebo menej ako 37 163,36 eura za rok.........v takom prípade sa NČZD na manželku počíta rozdielne..........
@superholka77 ak si bola na neplatenej rodičovskej, tak si nemôže na teba uplatniť NčZD na manželku.........takže tých 250€ nesúvisí s tým.......súvisieť to bude s tým, že bol na úrade práce..........preto preplatok.......
@superholka77 to naozaj záleží od mnohých faktorov, niečo sa poradiť dá, no takto všeobecne ťažko... A, ak si poberala predĺženú rodičovskú neplatenú, nárok na NČNM nemá. Ak bol na podpore, tak tam by mu mohol vzniknúť preplatok - ale kvôli podpore
@juliatriscova ďakujem 😊
@danka56 možné to je.........ide o to, či si vôbec nejakú sumu uplatní.......ťažko sa vyjadriť, keď nemáme presné informácie......koľko manžel zarobil za rok, koľko si mala materskú za tie mesiace?
Dámy, čítam, že ste tu macherky 👍, klobúk dole, pls, poradíte aj mne?
Rok 2020
- ukončenie PP (doba určitá) k 31.1.
- PN od 13.1.-31.7. (poberala som nemocenské)
- evidovaná na UP od 1.8.-8.10. bez nároku na dávku/podporu
- TPP od 8.10.
Na čo má manžel nárok pri DP?
Vopred ďakujem, pekný deň
@trik manžel si môže uplatniť nezdaniteľnú časť na teba za august až október kráti sa.........treba posúdiť tvoj celkový príjem ................napíš mi správu......
@trik pokiaľ tvoj príjem v januári, nemocenské a príjem od októbra až do decembra presiahne sumu 4035,84€, tak si môže uplatniť 0€........
@juliatriscova ďakujem veľmi pekne, tak to bude asi passé pre nás

RD sa do Tvojho príjmu na uplatnenie NČNM nezaratáva. Inak ten strop za rok 2020 je 4 414, 20 € .