Daňový bonus a práceneschopnosť
Ahojte chcela by som sa informovať ak som Na PN mam na daňovy bonus narok alebo len keď pracujem ďakujem a tiež by ma zaujímalo ak som
rok 2020 odrobila len pár mesiacov kvôli korone som bola na očr a teraz som na PN môžem ratat z danmi za celý rok alebo len za mesiace čo som bola v práci
@zalka ďakujem takže daňovy bonus mi bude vyplateny len za mesiace ktoré som odrobila a ako to bude z danmi?
@noemikatka
Na celoročný vtedy, ak by ste mali mzdu aspoň 3480 e.
@draik opravím ...
tento rok platí 3738e minimálny príjem ročný aby bol nárok na ročný bonus @noemikatka, ak nemáš zdaniteľný príjem tak ti ho pri takomto ročnom zdaniteľnom hrubom príjme vyplatia aj za mesiace na PN .
@noemikatka ale samozrejme až budúci rok 2022 po ročnom zúčtovaní dane alebo po podaní DP.
@zalka v roku 2020 som pracovala asi 4mesiace bola som na očr 6mesiacov a PN 2 mesiace budem mat narok na dane?
@draik 3480 potrebujem mat vypočítané za celý rok aj očr, pn plus práca ak mi vychádza dokopy toľko tak narok mám? Dobre som pochopila alebo toľko € BY som mala mať mesačne 🤔😵
@noemikatka
Ako som uviedol - mzdu
@draik to je strašne tak ak nezarabam toľko peňazí na DB nemám nárok keď som na PN 😵😵😵😵🤦♀️🤬
@noemikatka no žial nie, ak nemáš nárok ty a tvoj partner, manžel , otec dieťaťa zarobil tak môže požiadať on o ten zvyšok DB.
@zalka nemám manzela
@noemikatka otec dieťaťa žije s vami v spoločnej domácnosti?
@zalka som sa pýtala ešte aj na ročné zúčtovanie ako to je ak som na PN
@noemikatka požiadaš zamestnávateľa na tlačive ... https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s... .. do 15.2.2021 a zamestnávateľ ti RZD vykoná, a preplatok na dani vráti. Alebo si urob sama DP typ A
@zalka musím požiadať otom zamestnávatela alebo mi to aj sám od seba urobi ?V práci mi vždy dane robia oni sama som ešte nerobila
@noemikatka ja neviem ako to máte v práci, štandardne sa v práci žiada o ročné zúčtovanie. 🙂
@zalka Ja som nikdy nežiadala sami mi dali ročné zúčtovanie podpísat vždy
@noemikatka tak možno to aj teraz tak bude, ja toto neviem ... to ti povedia v práci
@zalka ďakujem ja som len chcela hlavne vedieť či narok mám na ročné zúčtovanie aj keď som na PN bola a aj na ocr
@noemikatka len keď pracuješ máš nárok .
@stela01 myslite na daňovy bonus ci ročné zúčtovanie?
@noemikatka pýtala ste sa na danovy bonus
@stela01 ano ale aj nato či budem mať narok aj na ročné zúčtovanie keď som bola aj na PN aj na ocr
@noemikatka
O zúčtovanie má štandardne žiadať zamestnanec. Akpríslušný formulár pripraví zamestnávateľ, je to jeho dobrá vôľa.
@noemikatka chcem len upozorniť na zmenu zákona platného od 6.2.2021. kde do zdaniteľných príjmov na uplatnenie nároku na daňový bonus za rok 2020 sa započítava aj koronavírusová OČR, karanténna PN aj podpory prijaté z opatrení Prvá pomoc (OČR a PN sa rátajú prijaté do 31.1.2021).

@noemikatka názov napovedá, z PN dane neplatíš, zo mzdy za prácu áno ... takže na DB máš nárok len ak pracuješ.