icon

Daňový bonus na manželské dieťa.

kociar
31. jan 2019

Zdravím.Som zúfalá a naštvana zároveň to daňové zákony platia v každej firme inak alebo som len Ja sprosta.Mám 18 syna toho som mala za slobodna a dve deti z nášho manželstva nikdy v predošlom zamestnaní nebol problém z poberanim daňového bonusu na môjho nemanželského syna až teraz .....lebo im musím dokázať že môj manžel sa o syna stará veď ako to mám dokázať 😡....vie mi niekto presne vetovat zákon alebo aspoň ako im mám to vysvetliť aby som sa nerozculila do nepricetna lebo je ťažko sa naťahovať z účtovníkou keď len ona má pravdu😒

tosomja
31. jan 2019

@kociar nestaci im len dokazat, ze si plni vyživovaciu povinnost?

petamada
31. jan 2019

@kociar presne znenie neviem, ale z mojho pripadu, moj ex muz musel mne vratit poberanie danoveho bonusu, uz od rozvodu nesmel poberat, lebo nema s dietatom rovnaky trvaly pobyt. takze predpokladam a mohli by to tiez platit, ak tvoj manzel preuzukaze rovnaky trvaly pobyt ako tvoj syn, tak by mu to mali uznať, ved ako inak sa to da dokazat. Teda pochopila som to tak, ze ziadat bonus ma tvoj manzel a nie ty...popripade ak nebudu chciet a ty pracujes, tak si podaj o danovy bonus na toto jedno dieta ty.

alenah31
31. jan 2019

@kociar pokiaľ si vydatá, syn s vami žije v spoločnej domácnosti - tvoj terajší manžel má nárok poberať DB aj na dieťa z tvojho predchádzajúceho vzťahu pokiaľ si ho ty neuplatňuješ. S čím má vlastne tetuška problém? Nech si kukne priamo info na Finančnej správe bod 4. :
Daňový bonus na dieťa môže poberať iba osoba stanovená zákonom a to:
4. ak ide o vlastné dieťa druhého z manželov, môže si nárok uplatniť manžel/manželka;

alenah31
31. jan 2019

@petamada úrady nezaujíma trvalý pobyt - zaujíma ich "spolunažívanie v jednej domácnosti". Ani manželia nemusia mať rovnaký trv. pobyt - ja mám inde ako deti a manžel inde - pober DB na obe deti - aj na naše vlastné aj na môjho syna z predch. vzťahu

petamada
31. jan 2019

@alenah31 no napriklad toto v muzovej statnej firme neakceptovali, nesmie poberat ak nema trvaly pobyt, to bola ich podmienka..tak odvtedy poberam ja, preto som sa k tejto teme tak vyjadrila.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
alenah31
31. jan 2019

@petamada máme momentálne pani na RD, jej manžel u nás pracuje tiež - momentálne poberá DB na všetky 3 deti on - aj na ich 2 + jeho "vyženenú" dcéru.

petamada
Autor odpoveď zmazal
alenah31
31. jan 2019

@petamada tu je problém - dieťa bolo zverené matke. ALE ani matka nemá nárok na DB či rod. prídavky nakoľko nie je splnená jedna z hlavných podmienok - spoločná domácnosť. Je chlapec plnoletý? Tu už by mohol sám napísať prehlásenie o spoločnej domácnosti pre otca, aby bola teta na mzdovom spokojná. Je síce nezaopatrené - ale plnoleté dieťa - už nepodlieha zvereniu do starostlivosti. A zasa pripomínam - TRVALÝ POBYT nie je podstatný - podstatná je SPOLOČNÁ DOMÁCNOSŤ.

petamada
31. jan 2019

@alenah31 dakujem za odpoved 🙂

miriam439
31. jan 2019

@kociar
https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
v zákone o dani z príjmov je to § 33 - a tam sa jasne hovorí, že aj dieťa druhého z manželov a tiež o spoločnej domácnosti a nie o rovnakom trvalom pobyte

kociar
autor
31. jan 2019

Ďakujem ďakujem veľmi pekne za odpovede.☺

maminuska
31. jan 2019

@kociar ak ti neuzná DB manželovi ...tak nech nežiada o ročné zúčtovanie a nech si to douplatňuje v DP .

filipb
31. jan 2019

Ja to robím tak, že v takomto prípade sa ad 1 riadim zákonom a to že, tvoje terajší manžel má nárok na DB, lebo dieťa je buď druhého manžela, alebo osvojené a zároveň požadujem od druhého z manželov potvrdenie o tom, že si buď neuplatňuje, alebo UPSVaR, alebo u živnostníka čestné prehlásenie a od druhého biologického rodiča to isté. Ja som tak krytá.

evittam
31. jan 2019

@petamada Tak porušovali zakon a ty si s tym bola spokojna. Suhlas s
@alenah31