Dávka v nezamestnanosti po dlhodobej maródke
Ahojte, babulky.
Počas pracovného pomeru, ktorý trval 5 rokov som v októbri minulého roka nastúpila na PN. V novembri som dala výpoveď a v PN pokračujem zatiaľ do marca.
Budem mať po vyše polročnej, prípadne dlhšej PN nárok na dávku v nezamestnanosti?
Zdravie sa mi zatiaľ veľmi nelepší, po práci sa však rozkukávam, nerada by som ostala bez príjmu.
Viete mi poradiť, prosím? Veľmi pekne ďakujem. Pekný deň prajem všetkým.
A to ti nevadí, že si bez príjmu ak by si príjem a platenú PN ešte mohla mať. Napr.
@veronikaszabova Momentálne som PN, nemôžem teraz žiadať o podporu.
@zalka Nerozumiem, ako to myslíš. Som na PN, lebo mám zdravotné problémy.
Ako v poriadku, ale PN sa dala ukončiť. Prihlásiť sa na UP a ísť na PN z UP to je prvá možnosť .. mala by si príjem.
Druhá možnosť je ukončiť PN, prihlásiť sa na UP, prihlásiť sa na dobrovolné poistenie ísť na PN a dostávaš dalších 52t PN a potom 26t podporu .
Ty si defakto už 3m bez príjmu a príjem si mohla mať.
Ahoj, narok na davku v nezamestnanosti ti vznikne, ak si za posledne 4 roky pred podanim ziadosti odrobila aspon 2 roky (mas zaplatene poistenie v nezamestnanosti). Cize stihas aj po skonceni PN. Ak sa ti stav nelepsi, mozes poziadat aj o invalidny dochodok.
@zalka Ak by som urobila to, čo píšeš, mala by som fakticky ten istý príjem ako mám teraz nemocenské poistenie. Pokiaľ viem, ak si na úrade práce, buď poberáš dávku v nezamestnanosti alebo PN. Nie obe súčasne. Ak by som si platila dobrovoľné poistenie a bola naďalej PN, aj tak by som predsa dostávala len PN, nie? Ak sa mýlim, prosím, oprav ma. Pýtam sa na rady, nakoľko s tým nemám žiadnu predošlú skúsenosť. Ďakujem pekne.
@havranka31 Podmienku, o ktorej píšeš, spĺňam. Len som si nebola istá, či to platí aj vtedy, ak je človek pred nástupom na úrad práce PN. Ďakujem pekne.
ak poberáš PN tak dávku v nezamestnanosti pozastavia to je logické.

O podporu musis poziadat do 2r od skoncenia PP