icon

Dávka v nezamestnanosti po dlhodobej maródke

11. feb 2021

Ahojte, babulky.

Počas pracovného pomeru, ktorý trval 5 rokov som v októbri minulého roka nastúpila na PN. V novembri som dala výpoveď a v PN pokračujem zatiaľ do marca.

Budem mať po vyše polročnej, prípadne dlhšej PN nárok na dávku v nezamestnanosti?

Zdravie sa mi zatiaľ veľmi nelepší, po práci sa však rozkukávam, nerada by som ostala bez príjmu.

Viete mi poradiť, prosím? Veľmi pekne ďakujem. Pekný deň prajem všetkým.

veronikaszabova
11. feb 2021

O podporu musis poziadat do 2r od skoncenia PP

zalka
11. feb 2021

A to ti nevadí, že si bez príjmu ak by si príjem a platenú PN ešte mohla mať. Napr.

autor
11. feb 2021

@veronikaszabova Momentálne som PN, nemôžem teraz žiadať o podporu.

autor
11. feb 2021

@zalka Nerozumiem, ako to myslíš. Som na PN, lebo mám zdravotné problémy.

zalka
11. feb 2021

Ako v poriadku, ale PN sa dala ukončiť. Prihlásiť sa na UP a ísť na PN z UP to je prvá možnosť .. mala by si príjem.
Druhá možnosť je ukončiť PN, prihlásiť sa na UP, prihlásiť sa na dobrovolné poistenie ísť na PN a dostávaš dalších 52t PN a potom 26t podporu .
Ty si defakto už 3m bez príjmu a príjem si mohla mať.

havranka31
11. feb 2021

Ahoj, narok na davku v nezamestnanosti ti vznikne, ak si za posledne 4 roky pred podanim ziadosti odrobila aspon 2 roky (mas zaplatene poistenie v nezamestnanosti). Cize stihas aj po skonceni PN. Ak sa ti stav nelepsi, mozes poziadat aj o invalidny dochodok.

autor
11. feb 2021

@zalka Ak by som urobila to, čo píšeš, mala by som fakticky ten istý príjem ako mám teraz nemocenské poistenie. Pokiaľ viem, ak si na úrade práce, buď poberáš dávku v nezamestnanosti alebo PN. Nie obe súčasne. Ak by som si platila dobrovoľné poistenie a bola naďalej PN, aj tak by som predsa dostávala len PN, nie? Ak sa mýlim, prosím, oprav ma. Pýtam sa na rady, nakoľko s tým nemám žiadnu predošlú skúsenosť. Ďakujem pekne.

autor
11. feb 2021

@havranka31 Podmienku, o ktorej píšeš, spĺňam. Len som si nebola istá, či to platí aj vtedy, ak je človek pred nástupom na úrad práce PN. Ďakujem pekne.

zalka
11. feb 2021

ak poberáš PN tak dávku v nezamestnanosti pozastavia to je logické.