Dávka v nezamestnanosti - podklady
Ahojte ,prosím o radu ,nakoľko dámy na úradoch samy nevedia.. som na MD , 15.7 mi skončila PZ ,niekde som čítala že ak nevyčerpam podporu do pol roka (mám na ňu nárok) tak mi prepadne ... Ďalšia vec je že tým pádom ja po MD ,by som šla na podporu , a manžel na rodičak . Otázka znie, kedy a aké podklady mám odovzdať aby som mohla čerpať podporu, a musím si dať ziadost na ukončenie md?? Materskú mi budú platiť normálne ďalej však aj keď už nemám zmluvu pracovnu.
@alenah31 ďakujem krásne za odpoved. Konečne mám jasno .. no manžel na MD nechce ísť má dobré zamestnanie . A ešte otázka , že kedy vjem ktorý dátum mi končí md ? Viem že november ,a mám si požiadať o ukončenie ? Ďakujem
@schokolade1988 skonci automaticky....ak viete zaciatok zisyite aj koniec.....na nete je kopec kalkulaciek na vypocet obdobia MD.
@alenah31 ďakujem . Už som to pozerala . Ďakujem ešte raz 🙂
@schokolade1988 odo mňa na úrade práce nepýtali zápočtový list ale papier o skončení pracovného pomeru, plus musela som vypísať žiadosť o zaradenie do evidencie. A ešte dodatočne aj pracovnú zmluvu s dodatkami. Takže asi na každom úrade pýtajú niečo iné.

@schokolade1988 narok cerpat podporu mas do dvoch rokov od ukoncenia PP a nie do pol roka. Po ukonceni MD nenastup na RD, ale ty sa zaevuduj na UP a poziadaj o podporu, manzel nech poziada o vyplacanie RP....popri tom moze normalne pracovat. Ale RP bude ten nizsi nakolko nepoberal materske. Po siestich mesiacoch ako ti skonci podpora poziadaj o vyradenie z UP, vratis sa na RD, manzel poziada o odnatie RP a ty on zasa poziadas - dostanes ten vyssi nakolko si poberala aj materske. Alebo kym ty budes na podpore poziada o materske manzel ak splna narok a budete doma spolu - on na MD s ty na UP. K evidencii na UP potrebujes akurat OP a pytaju zapoctovy list z posledneho zamestnania.