icon

Dedenie maloletou osobou

nikaleo17
5. feb 2022

Dobrý deň,

Potrebujem poradiť.
Máme dediť dom po babke ja a sestra, ktorá nie je plnoletá.
Ako to bude postupovať, keďže sestra nemá 18 rokov ?
Čítala som si nejaké schválenie súdom čo sa týka sestry ale moja polovica ? Musím čakať za súdom alebo moja polovica na mňa prejde hneď ? Kto má s tým skúsenosti ?
K tomu este toľko ...mama sa má vzdať domu a je rozvedená takže je v opatere mojej mami a má už schválené aj výživné takže iba ona môže byť jej zástupca.

Ďakujem

brembo
Autor odpoveď zmazal
nikaleo17
autor
Autor odpoveď zmazal
nikaleo17
autor
Autor odpoveď zmazal
nikaleo17
autor
Autor odpoveď zmazal
nikaleo17
autor
Autor odpoveď zmazal
missdiva
5. feb 2022

@nikaleo17 je to chaoticky napisane. Babka nie je mama tvojej mamy?

missdiva
5. feb 2022

@nikaleo17 ked teda predpokladam, ze babka je mama tvojho otca, ktory uz nezije a surodencov nemal, jeho pravny nastupcovia ste len vy, ak tvoja mama po nom nededila lebo sa napr.skor rozviedli, tak polka pojde na teba a polka na sestru. Sestre sa urci procesny opatrovnik (moze to spravit aj notar uznesenim). Dostanes svoju cast a sestra svoju cast, len keby ste chceli nehnutelnost predat potrebujete to schvalit sudom kedze je tam maloleta.

draik
5. feb 2022

@nikaleo17
Dediť sa bude zo závetu alebo na základe zákona? Ak zo závetu, tak rovným dielom a Vaša mama sa nebude domáhať neplatnosti závetu? Ak zo zákona, mama odmietne dedičstvo? Alebo babka bola otcova mama? Otec nežije?
Inak v druhom odstavci máte chybu.

nikaleo17
autor
6. feb 2022

@draik
@missdiva

Dom sa bude dediť po maminej mame.
Nás otec žije píšem že sú rozvedení.
Mama sa má vzdať pri dedickom konani a tým pádom to prejde na mňa a na sestru ale sestra nie je plnoletá.
Keďže ja som tak ťa polovica prejde hneď alebo musím čakať za sestrou a súdom ?

janka_266
6. feb 2022

@nikaleo17 všetko to bude právoplatne, až keď súd schváli sestru a notár o tom vyda uznesenie. Aj keď sa mama alebo kto vzdá svojej časti a nikto nebude mat proti tomu nič, bude to trvať minimálne mesiac (veľmi optimisticky scenár) určite nebudú najdkormrozhofovatmo vašej časti a potom zvlášť o sestrinej.

draik
6. feb 2022

@nikaleo17
Dedičské konanie nebude rozdelené na časť pre Vás a Vašu maloletú sestru. Pre urýchlenie by bolo vhodné, aby Vaša mama čím skôr po vyrozumení notárom dedičstvo odmietla a nastúpili ste vy sestry ako dedičia. O ostatné sa postará notár, ten má v dedičskom konaní silné postavenie.

brembo
Autor odpoveď zmazal
missdiva
6. feb 2022

@nikaleo17 tak v takomto pripade zatial ty a sestra ani nie ste ucastnickami.
Najskor musi mama odmietnut dedistvo.
Nechapem, naco to vobec robite (ak budete dedickami po mame aj tak vy) a este ked je tam maloleta (lebo to robi dom nie teoreticky ale prakticky nepredajny).
Snad mama nema ziadne problemy, pri odmietnutí platia zásady odporovateľnosti právnych úkonov, tzn. ak by niekto z dedičov odmietol dedičstvo alebo prenechal svoj podiel pre to, aby sa vyhol exekúcii alebo vymožiteľnosti dlhov, je možné takéto odmietnutie zo strany súdneho exekútora alebo veriteľov napádať.
Ked uz to urobite potom nastupujete vy (a bude to ako som pisala vyssie). Ale teda je to uplne zbytocne na dlho a osobne by som na mieste mamy neodmietla dedicstvo a dom nasledne prepisala darovacou zmluvou, bude to ovela rychlejsie a v konecnom dosledku to vyjde financne cca rovnako.

janka_266
6. feb 2022

@brembo a to ste tam predpokladám nemali maloletú osobu, vyporiadanie dedičstva býva niekedy dlhšie. Keď sa vám nezdal postup notárky mohli ste sa obrátiť na súd, nech pozrú ako jej to ide 😊

nikaleo17
autor
6. feb 2022

@draik no s mamou sme sa dohodli tak že hneď pri dedickom sa vzdá domu aby to prešlo na nás. No je tam ešte súd. Takže ja musím čakať za sestrou ? Tomu nerozumiem. Nerozumiem tomu či ja budem hneď vlastník alebo musím čakať za súdom ako rozhodne.

nikaleo17
autor
6. feb 2022

@missdiva darovacia zmluva sa dá napadnúť a toho sa my bojíme investovali sme tam už peniaze a bojím sa

brembo
Autor odpoveď zmazal
janka_266
6. feb 2022

@brembo ohodnotenie by malo stačiť aj vaše slovne, ale to by sa jej nepáčilo, lebo čím väčšia hodnota, tým väčší jej zisk, preto to asi tak predlžovala, ale hlavne, že už máte za tým.

brembo
Autor odpoveď zmazal
brembo
Autor odpoveď zmazal
draik
7. feb 2022

@nikaleo17
Prakticky všetko urobí notár. Rozhodnutie v dedičskom konaní bude naraz pre všetkých.