Dovolenka počas PN
Ahojte.
Aktuálne som na rizikovom a som teda dlhodobo PN (začala som marodiť koncom mája). Zaujíma ma, či mi neprepadne dovolenka v práci, prípadne či sa mi nebude krátiť, ak som tak dlho PN. Mám tam totiž ešte dosť dovolenky, nielen tohtoročnej, ale aj z minulého roka. Tak mi napadlo, či by pre mňa nebolo výhodnejšie ukončiť PN a vyčerpať si časť dovolenky, kým nastúpim na materskú? Ak by mi celá dovolenka zostala a mohla by som ju využiť po návrate do práce po MD a RD, tak by som to samozrejme neriešila, ale ak by sa mi to oplatilo teraz, tak prečo si ju nevybrať..
Nemáte s tým skúsenosť? Neviete poradiť?
Samozrejme som kontaktovala mzdárku, ale zatiaľ nemám odpoveď...
Ďakujem 🙂
@anonym_autor kratit mozu ak nemas viac ako 90 dni v roku ci tak dako, odpracovane bez pn ocr paragrafov.
@anonym_autor kratit mozu ak nemas viac ako 90 dni v roku ci tak dako, odpracovane bez pn ocr paragrafov.
@anonym_9b8297 či tak dáko? Načo radiť, keď radíš štýlom "či tak dáko"? Toto je niečo, čo presne stanovuje zákon. Ak to neovládaš, tak neraď.
@anonym_autor stará dovolenka z r. 2024 sa ti nekráti. Dovolenka z aktuálneho roka sa za prvých 100 dní PN kráti o 1/12 a následne za každých ďalších 21 o ďalšiu 1/12. Čiže už sa ti kráti - ak si išla na PN koncom mája, tak už sa ti skrátila o 1/12 za prvých 100 dní a zrejme už 2 alebo 3x o dalšiu 1/12 za každých ďalších 21 dní. 1/12 je 1,5 alebo 2 dni dovolenky, podľa toho, či máš nárok na 20 alebo 25 dní dovolenky. Ak dovolenku nevyčerpáš, budeš mať nárok na čerpanie po skončení RD. Dovolenka ti vznikne aj za obdobie počas MD.
@anonym_autor ja som si dala zvyšnú dovolenku preplatiť. Tiež som pn od začiatku tehotenstva. Šéfka s preplatením nemala problém, aj tak sa tam po RD pravdepodobne nevratim koli 12hod zmenám. V prípade ak sa vrátim, tak nejaká nova dovolenka počas materskej narastie.
@anonym_autor
1. Zisti si presný zostatok dovolenky u mzdárky/personalistky (minulý rok + tohtoročný nárok). Spýtaj sa, či ti už nárok za tento rok kráti, a ak áno, o koľko.
2. Porovnaj si príjem, náhrada mzdy za dovolenku vs. nemocenské. Ak ti čerpanie dovolenky finančne pomôže, tak je to lepšia voľba.
3. Dohodni sa so zamestnávateľom, oznam mu, že chceš ukončiť PN a hneď začať čerpať dovolenku až do dňa pred nástupom na MD.
@anonym_72b0c1 suhlasim
@anonym_9b8297 narok na dovolenku dany rok , ma ten kto odrobi 60 dni ... a nasledne sa krati po 100+ dnoch PN tak ako hovori zakon
Ďakujem všetkým veľmi pekne za odpovede 🙂

@anonym_autor
1. Zisti si presný zostatok dovolenky u mzdárky/personalistky (minulý rok + tohtoročný nárok). Spýtaj sa, či ti už nárok za tento rok kráti, a ak áno, o koľko.
2. Porovnaj si príjem, náhrada mzdy za dovolenku vs. nemocenské. Ak ti čerpanie dovolenky finančne pomôže, tak je to lepšia voľba.
3. Dohodni sa so zamestnávateľom, oznam mu, že chceš ukončiť PN a hneď začať čerpať dovolenku až do dňa pred nástupom na MD.