DPH v gastronómii pre rok 2026
Ahojte, je tu niekto kto by mi vedel poradiť ohľadom DPH pre rok 2026? V gastronómii.
Skúšala som AI, ale tam mi podľa mňa neudáva pravdivé informácie. Účtovník mi v tom bohužiaľ nevie poradiť. A už som z tých článkov zmätená.
Od 1.1. budem platcom DPH, čiže je to pre mňa novinka a potrebujem si to pripraviť už teraz, aby som to potom od polnoci len spustila.
Ide mi o jedlá ako pizza, burger a podobne. Aká je DPH pri osobnej konzumácii a pri rozvoze? Či aj tam musím dávať pozor na inú výšku DPH (mám na mysli napr pizza iná výška a hranolky iná).
Ako to je pri alkohole, čapovanom pive a víne?
Pri nealku? Fľaškové/plechovkove a čapované?
Aj tam je rozdiel pri osobnej konzumácii a rozvoze?
Pri balených pochutinach ako sú napríklad čipsy, tyčinky a podobne?
A pri službách ako napríklad hodina za hranie šípok?
Na čo si ešte prípadne dávať pozor?
Poprípade ak mi viete poradiť článok kde to bude všetko zrozumiteľne spísané.
Ďakujem
https://www.podnikajte.sk/dan-z-pridanej-hodnot... toto platilo 2025, skús prípadne pozrieť zmeny pre 2026 tu https://www.dobry-uctovnik.sk/sadzby-dph-od-1-j...
@anonym_autorno učtovník ak to nevie, teda nespracovával učtovníctvo pre gastro prevádzku, tak si to mal zistiť......a nie to nechať na teba...ak mu dáš predsa ty zlé pokladničné doklady, on zodpovedá za ich správnosť......čo ti ich dá potom prerobiť? odlož spustenie prevádzky a hľadaj učtovníka ktorý sa vyzná v učtovaní gastoprevádzok a presne ti povie čo a ako.....lebo takto si zarábaš akurát na prúser
@anonym_autorno učtovník ak to nevie, teda nespracovával učtovníctvo pre gastro prevádzku, tak si to mal zistiť......a nie to nechať na teba...ak mu dáš predsa ty zlé pokladničné doklady, on zodpovedá za ich správnosť......čo ti ich dá potom prerobiť? odlož spustenie prevádzky a hľadaj učtovníka ktorý sa vyzná v učtovaní gastoprevádzok a presne ti povie čo a ako.....lebo takto si zarábaš akurát na prúser
@anonym_2f5739
@mogaa mnohí si tu mýlia prácu účtovníka s daňovým poradcom . Účtovník preberie doklady a zúčtuje , z toho vypracuje priznanie k DPH a kontrolný výkaz . Nemá poskytovať žiadne poradenstvo , nie je k tomu oprávnený . Ak to robí a nedajbože to robí za odmenu , dopúšťa sa trestného činu .
@mogaa on nezodpovedá za ich správnosť, tam zodpovedá VŽDY daňový subjekt .
@anonym_autor obráť sa na daňového poradcu , nech ti nastaví daňový a účtovný režim v prevádzke. Na poskytovanie daňového poradenstva je oprávnený iba on. A za svoju prácu zodpovedá , je proti pochybeniu poistený.
@mogaa na to je danovy poradca, nie uctovnik, nemyl si pojmy s dojmami
@anonym_autor na jedlo na mieste 5%, na balené 19%, rozvoz 23%. Na nápoje podľa toho aké sú 19% a 23%. Mas to na stránke FS, netreba sa spoliehať na koniny z chat gpt.
@anonym_autor na jedlo na mieste 5%, na balené 19%, rozvoz 23%. Na nápoje podľa toho aké sú 19% a 23%. Mas to na stránke FS, netreba sa spoliehať na koniny z chat gpt.
@anonym_5a7424 vieš mi prosím ťa poslať ten článok? Lebo pozerala som aj FS a som taká zmätená z toho. Lebo podľa toho som ja pochopila, že jedlo na prevádzke 5%, jedlo na rozvoz 19% a sladené nápoje (fľaškové aj čapované) nealko pivo, nealko radler, fľaškové aj čapované pivo a víno, čipsy - toto všetko či na prevádzke alebo na rozvoz 23%

@anonym_autor neviem ti poradiť ale čo sa týka účtovníka. Nájdi si takého, čo ti bude vedieť poradiť, lebo s aktuálnym nedopadneš dobre.