icon

Invalidný dôchodok kvôli krátkozrakosti

ardnaxela1989
17. okt 2025

Dobrý deň chcem sa opýtať ci niekto bere invalidný samozrejme nie cely na krátkozrakosť ide o to ze uz pred par rokmi som mala mínus 12 teraz to bude určite viac bez okuliarov by som nevidela takmer nič aj tie sú mi už slabé chcem vedieť či niekto skúšal si podať a schválili mu

sisa_s
17. okt 2025

"Pred par rokmi 12, teraz urcite viac"= nechodis na pravidelne ocne kontroly, ktore su velmi dolezite pri takychto dioptriach...ak ti vadu skoriguju okuliare, nie je dovod na ID...takze navstivit lekara a v prvom rade vysetrenie, ak to budes zanedbavat, skoncis slepa

ardnaxela1989
autor
17. okt 2025
@sisa_s

"Pred par rokmi 12, teraz urcite viac"= nechodis na pravidelne ocne kontroly, ktore su velmi dolezite pri takychto dioptriach...ak ti vadu skoriguju okuliare, nie je dovod na ID...takze navstivit lekara a v prvom rade vysetrenie, ak to budes zanedbavat, skoncis slepa

@sisa_s uz som objednaná a áno viem ze som to zanedbali ja som sa celá zanedbali mam problémy s dieťaťom zdravotné dlhodobé preto seba som zanedbávala a popravde aj teraz to chcem riešiť aby bol daky peniaz navyše aj keby len niečo

sisa_s
17. okt 2025
@ardnaxela1989

@sisa_s uz som objednaná a áno viem ze som to zanedbali ja som sa celá zanedbali mam problémy s dieťaťom zdravotné dlhodobé preto seba som zanedbávala a popravde aj teraz to chcem riešiť aby bol daky peniaz navyše aj keby len niečo

@ardnaxela1989 pri ID sa posudzuje schopnost obmedzenia vykonu v praci, vsetko zalezi na zrakovej ostrosti a inych vysetreniach, preto sa bez toho nepohnete 🙂 ale v dobrom, takuto vadu treba poctivo sledovat, oko je rizikove

alickapusinka
17. okt 2025

určite budu pýtať na SP nalezy najmenej 3 roky dozadu.To zanmena ked nebudeš mať nemusia TI dať žiadne ID.Dalej bude zohľadnene ako ťa to ovplyvňuje v práci ak do práce nechodiš tak tiež asi budu zvažovať.Podľa mna TY si zanedbala svojím pristupom treba myslieť aj na seba.Samozrejme že ked si to neriešila tak sa zrak zhoršil určite.

anonym_6ea4e4
17. okt 2025

@ardnaxela1989 Suseda má 40 rokov, dioptrie mala od malička -13, pracovala normálne manualne. Minulý rok jej operovali šedý zákal na jednom oku, a vyzerá to ,že druhé oko jej budú operovať na šedý zákal na budúci rok. Teraz má menšiu dioptriu. O dôchodok si neskúšala podať. Ale skúsiť môžeš, uvidíš. Bývalá kolegyňa má tiež - 12, ale má aj problém s rukou a kolenami a ledva jej priznali polovičný.

anonym_62c2d4
17. okt 2025
@ardnaxela1989

@ardnaxela1989 Choď na poriadne očné vyšetrenie a daj si implantovať vnútroočné šošovky. Robia aj vyššie dioptrie ako máš ty a niečo prepláca poisťovňa. Invalidný dôchodok ti na to nedajú, ak tam nie je iná, neoperovateľná vada. A vôbec nechápem, prečo si to doteraz neriešila a dúfaš v invalidný dôchodok, keďže sa to riešiť dá a kvalita života po operácii je neporovnateľná.

ardnaxela1989
autor
17. okt 2025
@anonym_62c2d4

@ardnaxela1989 Choď na poriadne očné vyšetrenie a daj si implantovať vnútroočné šošovky. Robia aj vyššie dioptrie ako máš ty a niečo prepláca poisťovňa. Invalidný dôchodok ti na to nedajú, ak tam nie je iná, neoperovateľná vada. A vôbec nechápem, prečo si to doteraz neriešila a dúfaš v invalidný dôchodok, keďže sa to riešiť dá a kvalita života po operácii je neporovnateľná.

@anonym_62c2d4 pred rokmi som to chcela operovať nedá sa prečo som zanedbali nebudem rozoberať a nikde nepíšem ze v to dúfam ja príjem mam pytala som sa ci ma niekto stym skúsenosti noc viac

rozculena
17. okt 2025
@sisa_s

@sisa_s nie je pravda,že ak okuliare skorigujú vadu,nie je nárok na ID.pri takýchto vysokých dioptriách už nejde len o samotné videnie,tam nastávajú aj rôzne zmeny na sietnici.takže ak nevieš,aký má nález,tak netrep.

rozculena
17. okt 2025
@anonym_62c2d4

@anonym_62c2d4 ja milujem takých ako ty,že hneď vie,akú má diagnózu a hneď vieš,čo má ona robiť a vieš,že id nedostane.

anonym_dfb6c0
17. okt 2025

@ardnaxela1989 mala som dioptrie -9 a -10, neziadala som nic, nic by ti na to nedali, da sa to korigovat sosovkami, prip. laser. operaciou (podla nicku som rovnaky rok narodenia ako ty) a hlavne musis mat pravidelne kontroly a ako sa ti zrak vyvija v case, ak si na to doteraz kaslala, tak nevybavis nic bez lekarskych sprav

rozculena
17. okt 2025

@ardnaxela1989 keď som mala asi 23,mala som viac ako -10.Podstúpila som zadnú skleroplastiku.ošetrujúci lekár sa ma pýtal,či mám ID.nemala som,nevedela som,že by som mohla mať.Pýtal sa,že prečo nemám a že mám požiadať.Ono totiž nejde iba o dioptrie,tam pri vysokých dioptriách je vždy riziko odlúpenia sietnice....
Priznali mi čiastočný ID.
Síce to bolo dávno,za komunistov,ale určite by som požiadala.
Nič horšie ako zamietnutie sa ti nestane.

rozculena
17. okt 2025
@anonym_dfb6c0

@ardnaxela1989 mala som dioptrie -9 a -10, neziadala som nic, nic by ti na to nedali, da sa to korigovat sosovkami, prip. laser. operaciou (podla nicku som rovnaky rok narodenia ako ty) a hlavne musis mat pravidelne kontroly a ako sa ti zrak vyvija v case, ak si na to doteraz kaslala, tak nevybavis nic bez lekarskych sprav

@anonym_dfb6c0 nie každý znáša šošovky,nie každý môže podstúpiť operáciu .........každý človek má individuálne problémy,nemôžeš niekomu rozkazovať,čo má robiť so svojimi očami

sisa_s
17. okt 2025
@rozculena

@sisa_s nie je pravda,že ak okuliare skorigujú vadu,nie je nárok na ID.pri takýchto vysokých dioptriách už nejde len o samotné videnie,tam nastávajú aj rôzne zmeny na sietnici.takže ak nevieš,aký má nález,tak netrep.

@rozculena hlavne, ze ty vies, aky ma nalez... jasne existuju tabulky, na zaklade ktorych sa posudzuje ID, bez vysetrenia zrakovej ostrosti a perimetra sa nepohne..a doba pokrocila od tvojej ziadosti, to nemozes absolutne porovnavat

rozculena
17. okt 2025
@sisa_s

@rozculena hlavne, ze ty vies, aky ma nalez... jasne existuju tabulky, na zaklade ktorych sa posudzuje ID, bez vysetrenia zrakovej ostrosti a perimetra sa nepohne..a doba pokrocila od tvojej ziadosti, to nemozes absolutne porovnavat

@sisa_s ale ani ty nevieš,aký má nález

ardnaxela1989
autor
17. okt 2025
@anonym_dfb6c0

@anonym_dfb6c0 laserovú operáciu som chcela bola aj na vyšetrení v mojom prípade nie je možná

anonym_dfb6c0
18. okt 2025
@ardnaxela1989

@anonym_dfb6c0 laserovú operáciu som chcela bola aj na vyšetrení v mojom prípade nie je možná

@ardnaxela1989 a sosovky? pravidelne kontroly? bez aktualnych lekarskych sprav nemas ako dokladovat aktualny zdravot. stav a jeho vyvin.

anonym_dfb6c0
18. okt 2025
@ardnaxela1989

@ardnaxela1989 a kolko mas odpracovanych rokov?

marca12
18. okt 2025
@ardnaxela1989

@anonym_62c2d4 pred rokmi som to chcela operovať nedá sa prečo som zanedbali nebudem rozoberať a nikde nepíšem ze v to dúfam ja príjem mam pytala som sa ci ma niekto stym skúsenosti noc viac

@ardnaxela1989 Musis chodit kazdy rok na kontroly,aby ti priznali ID. Informuj sa teraz na kontrole.