Je dedenie v dvoch štátoch možné?
dobry Vecer prajem,
ma niekto skusenost, ze jedna cas dedicstva prebehla v 1 state a druha cast, v druhom?
Je vobec taketo dedenie mozne?
Dakujem.
@guudy zil na SR ( ma TP). ale mal TP aj v Rakusku
@guudy je moznost jedna cast prebehne na SR a druha cast v AT? alebo ked prevazne zil na SR, musi to byt tam?
Tak to ti neviem povedat. My len vlastnime v zahranici nehnutelnost a tu sme zistovali, ako to bude v pripade dedenia. Obratte sa na hociktoreho notara a uvidite, co vam povie. My sme si zaplatili konzultaciu tu aj v druhej krajine.
prebehne toľko dedičských v koľkých osoba žila a mala tam majetok. teda na svk sa bude prejednávať slovenský majetok, v rakúsku rakúsky…
@biba_18 to je to ze mala dva TP. preto si myslim ze ako pises. a v kazdom state s adedi podla insych pomerov
píšem z vlastnej skúsenosti - dedili sme v cz aj na svk, na svk v podstate dedičské ešte prebieha…
@biba_18 aha tak potom prosim z Ciech ked sa uzavrelo, vam to vyplatili alebo ste museli mat to europske osvedcenie o tom, a vsetko sa podedilo az ked sa dokonci na SR dedenie?
sú to samostatné dedičské konania - a slovenské je nezávislé od toho zahraničného, je jedno ako dopadlo to zahraničné. ale ako je to naopak to neviem. neviem či v at požadujú nejaké závery zo slovenského dedenia (ale rozmýšľam prečo by ich to malo zaujímať…)
@biba_18 hm. oki uvidime. dakujem
tie dedičské nemusia prebiehať súbežne… nzč…
@biba_18 tiez asi ani nebudu. len som sa bala aby sa to dako nenatahovalo. uz sme zazili dedenie co trvalo 5 rokov
naťahuje sa vtedy keď sa dohadujú dediči…
@biba_18 nam sa jedno robilo cezhranicne. uz. ale bol len 1 TP.

My sme zistovali, mame info, ze ak su obe krajiny v EU, tak sa dedi podla zakonov statu, kde dana osoba zila. Nas sa tyka prave tato situacia, takze ine sme nezistovali. Notar z druhej krajiny nam akurat odporucil, aby sme za zivota spisali cestne prehlasenie, ze sme zili v prvej krajine.