Je možné mať podporu a aj opatrovateľský príspevok?
Robi niekto na urade prace?alebo vie mi niekto poradit?ak ano,napiste mi, prosim,ale spravu
@veronikaszabova da sa mat podporu a aj opatrov.prispevok?
@3michaela23 opatrovateľský príspevok je síce oslobodený od dane, ale je považovaný za vlastný príjem - a ten je pre osobu evidovanú na ÚP limitovaný sumou 214,83€ mesačne. Našla som toto:
"Vzhľadom na možnosť zárobkovej činnosti a dosiahnutie maximálnej výšky príjmu uchádzač o zamestnanie nemôže súčasne poberať podporu a peňažný príspevok za opatrovanie občana s ťažkým zdravotným postihnutím podľa § 64a zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci."
Čiže z toho mi vychádza, že ak je opatrovateľský príspevok vyšší ako 214,83€ podporu možné poberať asi nebude možné, ak je nižší pravdepodobne áno.
A ešte taká vec, že o rok sa ti tá podpora bude rátať do príjmu a môže ti to ovplyvniť výšku OP na nasl. rok.
Ak máš možnosť zavolaj si priamo na ÚP a spýtaj sa - zákony sa v tomto dosť často menia - toto je info z r. 2019.
@alenah31 nie nejde o to či prizná, ale ak nemôže súbežne poberať podporu a opatrovateľský príspevok, tak jej vyrúbi povinnosť vrátiť podporu práve sociálna
poisťovňa, nie ÚP, tak ako je to v prípade ak poberateľ podpory zároveň poberá rodičovský príspevok. ÚP v tom problém nevidí, RP zostáva zachovaný ale SP má problém so súbehom a podporu je potrebné vrátiť. Žeby preto smer SP, spýtať sa?

@3michaela23 ved napis sem rovno otazku