icon

Je možné na Slovensku poskytovať služby starostlivosti o staršieho človeka o zdedenie domova?

tamila45
23. dec 2022
stellarstar
23. dec 2022

@tamila45 domova či domu?

tamila45
autor
23. dec 2022
syslik81
23. dec 2022

pokial s tym starsi clovek suhlasi - nema dedicov a napise ta do aveti alebo ti dom prepise s tym ze tam bude mat dozivotne pravo a nema dedicov co by to napadli tak mozne to je ...

stellarstar
23. dec 2022

@tamila45 a na čo ti ten dom? Veď si ho vieš aj sama postaviť. Nechcela by som starý dom zdediť kam by som musela vyhodiť viac peňazí na obnovu

tamila45
autor
23. dec 2022

@stellarstar Dnes si nemôžem postaviť vlastný dom. Také peniaze neexistujú. Takže myslím nielen na dom, možno aj byt.

dianka555
23. dec 2022

A ten dom kto vlastní? Má ta osoba deti alebo manželku/manžela, vdovec? Ty si vzdialená rodina, alebo cudzia? Chytro zobrať majetok niekoho druhého, sa nehanbís?

oli18
23. dec 2022

Autorka, vyjadrujes sa ako hotentot.

syslik81
23. dec 2022

@tamila45 ja som to pochopila,ze ty este nemas vyhliadnuteho starceka ci starenku .. len si chces easy prist k byvaniu - tak to ale nefunguje... ludia co pracuju pre starobince maju zakaz prijimat akykolvek dar dat si inzerat doopatrujem za prepis domu-to neznie najlepsie ... moze sa kludne stat ze neako cirou nahodou a velkym stastim najdes niekoho ,ale budes opatrovat prebalovat etc a vo finale aj tak ostanes s holou ....ako sa vravi

tamila45
autor
23. dec 2022

@syslik81 Nevedelа som, že nemôžete brať darčeky vo forme domu. V iných krajinách sa môžete pokojne postarať o staršieho človeka, podpísať dohodu a hotovo.

syslik81
23. dec 2022

@tamila45 ak pracujes v starobinci ... ak je to sukromne medzi tebou a starcom a ten nema rodinu tak samozrejme sa da .. ale ak ma rodinu moze to napadnut

bimbambom
23. dec 2022

@tamila45 darčeky vo forme domu ? Radšej si choď pripravovať veci na zajtra nech máš menej roboty , urobíš lepšie ....

stellarstar
23. dec 2022

@tamila45 ja mam na sk veľký dom so záhradou nechcem ju, chceš ju mať ty? Darujem ti ju aspoň budem mat o starosť menej

tamila45
autor
23. dec 2022

@stellarstar Ďakujem) Nikto mi nedal také darčeky ...

stellarstar
23. dec 2022

@tamila45 ale, musíš vymeniť v celom dome rúru vodovodu, je už hrdzavá t.z musíš od pivnice cez prízemie a 1 poschodie zbúrať steny, vybrať rúru a dat namiesto nich novú. Potom musíš dat rúru zo záhrady do domu vymeniť, pred garážou odtok vyčistiť keďže je tam zemina usadena a voda neodteka a musíš vymeniť komplet bránu lebo uz odpadáva. Máš na to financie?

tamila45
autor
23. dec 2022

@stellarstar toto je veľa peňazí. Vo vasom pripade je lepsie bud dom predat alebo prenajat a namiesto zaplatenia najomneho si zobrat spravu v dome...proste ho prenajmite aspon na 5 alebo 7 rokov

stellarstar
23. dec 2022

@tamila45 a ty si čo myslíš ako budú na tom ostatné domy po dedkach a babkách? Nuž staré domy sú tak na tom 🤣🤣 žijem v AT a ver mi všetky starký majú taký dom a nikdy by ma taky tvoj nápad nenapadol lebo viem ako to s nimi je 🤌 pre teba bude lepšie prenajať byt a ked tak chceš dom tak bud nájsť bohatého chlapa a budeš mat novy dom alebo prachy z banky a postav svoj dom snov

123andy123
23. dec 2022

...Ono vo veľa pripadoch ma väčšiu hodnotu pozemok ako dom.
Ja osobne keby som bola aj stará babka, tak si nezavolala cudzieho človeka aby sa o mňa staral, keby som vedela ze mu ide iba o môj majetok. Asi by som sa aj bála niečo zjesť alebo vypiť.

heln
23. dec 2022

@tamila45 je to mozne, pred par rokmi bol taky pripad v okoli, senior, dal inzerat ze daruje byt za doopatrovanie, nemal dedicov. niekto sa nasiel, spisali nejaku dohodu u notara, clovek sa staral a po smrti byt zdedil. len nikdy nevies ci ten clovek bude zit dva tyzdne alebo 20 rokov a kde takeho cloveka najst.

tiika
23. dec 2022

@tamila45 Čo nie je zákonom zakázané, je dovolené. Takze možné by to teoreticky bolo. Nie žeby sa mi to páčilo. Záleží akú formu zmluvy a dohody zvolis. A tam bude asi ten najvacsi háčik. Lebo tu na SK takáto forma doopatery zákonom riešená nie je.