icon

Je nutná účasť neplnoletého na dedičskom konaní?

5. nov 2025

Dobrý deň, chcem sa len spýtať, že 13.11 má prebehnúť dedičské konanie po mojom otcovi.Zomrel začiatkom septembra a ja som ešte neplnoletá. Moja otázka znie ,musím byť prítomná pri dedičskom konaní aj ja?A ak áno tak vedel by mi niekto povedať,že ako to prebieha a koľko to cca trvá?(Mama už nahlasovala notárovi hodnotu majetku takže nič tomu už nebráni ) Vopred ďakujem za odpoveď

chrobak7
5. nov 2025

@anonym_autor Prebieha to tak, že notár identifikuje dedičov (podľa OP), potom ak je závet, tak ho prečíta, ak závet nie je, tak zhrnie, čo je v osvedčení o dedičstve - kto aký podiel nadobudol. Nakoniec podpíšete osvedčenie o dedičstve.

Trvať to môže od 15 minút aj do hodiny.

Či tam musíš byť neviem, možno stačí zákonný zástupca. Ale na tvojom mieste by som tam išiel, aby som vedel, koľko toho som zdedil.

anonym_a83287
5. nov 2025

Ty tam nebudeš pozvaná ako maloleta, teba bude zastupovať kolizna z úradu. Pôjde matka a úradníčka.

anonym_a83287
5. nov 2025
@chrobak7

@anonym_autor Prebieha to tak, že notár identifikuje dedičov (podľa OP), potom ak je závet, tak ho prečíta, ak závet nie je, tak zhrnie, čo je v osvedčení o dedičstve - kto aký podiel nadobudol. Nakoniec podpíšete osvedčenie o dedičstve.

Či tam musíš byť neviem, možno stačí zákonný zástupca. Ale na tvojom mieste by som tam išiel, aby som vedel, koľko toho som zdedil.

@chrobak7 uznesenie, nie osvedčenie, keď už tak
Aj si sa už dakeho zúčastnil?

autor
5. nov 2025
@chrobak7

@chrobak7 A keď nemám OP?(Ešte nemám 15+ )

oriesocek
6. nov 2025

ja som bola na dedicskom po manzelovi. syna ani nepozývali - bola tam kolízna. takze zlozenei bola notárka, kolízna a ja.

kociar
7. nov 2025

Zdravím, ak ste neplnoleta nemusíte ísť na dedičské konanie....ak budete dediť tak buď váš zákonný zástupca si zvolí opatrovníka na vaše dedičstvo alebo ho vám pridelí súd a to môže trvať dlhšie....
Opatrovník môže byť osoba blízka rodine ale aj cudzí človek ktorému dôverujete ...rodič nemôže byť opatrovnik z dôvodu aby nedošlo že pozostaly rodič vám minie dedičstvo.
Je to velki hakliva téma na neplnolete deti sa veľmi hľadí su chránené zákonom a dedičstvo nemôže byť dotknuté pokiaľ nedovršia plnoletost....
Napr.zdedite peniaze musí vám zákonný zástupca otvoriť účet a tam budete mat uložené pekne kym nebudete mať 18 rokov....
Dúfam že som vám trochu pomohla.

bubik6x
7. nov 2025

@anonym_autor pokiaľ si neplnoletá, tak ta nebudú pozývať, namiesto teba bude kolízna opatrovníčka

laila22
8. nov 2025

@anonym_autor ja som zastupovala svoju dcéru. Žiadna úradníčka pozvaná nebola. Dcéra mohla prísť a nemusela... V čase dedičského bola na plánovanom výlete.