icon

Je povinné zverejňovanie úmrtí?

vikiii32
24. júl 2025

Ahojte ženy. Keď niekto umrie a nepraje si, aby bola zverejnená informácia o úmrtí, je to povinné zverejniť na mestskej tabuli a v mestských novinách aj napriek tomu, že si to daný človek nepraje?

gelifil
24. júl 2025

nie

patka06
24. júl 2025

Zverejnenie je so súhlasom pozostalých, je na nich či budú rešpektovať želanie zosnulého a súhlas nedajú.

kavasmliekom
24. júl 2025

@vikiii32 nie, z našej rodiny nikde nič nebolo zverejnené. Ja si práveže myslím, že zverejňujú tých, ktorí si to prajú,

rozculena
24. júl 2025

@vikiii32 ako mŕtvy vyjadrí svoj nesúhlas?

jamimo
24. júl 2025

@vikiii32 záleží od rodiny. Nám keď umrel sused, ani sme nevedeli, žiadne parte. Mama keď stretla vdovu, tak jej povedala- Vieš, my sme sa chceli rozlúčiť v úzkom kruhu rodiny, bez susedov, kolegov... Moja mama to dodnes nechápe, ja áno. Napr. môj otec je onko pacient a už sa pár krát vyjadril, že žiadne parte, rozlúčka, nič. Ja to. napríklad rešpektujem a už som aj mame čistila žalúdok, lebo ona nie a nie za toho Pána 🤔

jamimo
24. júl 2025
@rozculena

@vikiii32 ako mŕtvy vyjadrí svoj nesúhlas?

@rozculena by si sa čudovala aké požiadavky voči nebožtíkom dokážu vysloviť odborníci a majstri svojho remesla v rôznych inštitúciách 👆Kamoške zomrel manžel, ona šla vybavovať veci po pohrebe a všeobecná lekárka jej 2x zvýšeným hlasom povedala, že ale to musí prísť ON podpísať 🫣
Mojej mame zomrel brat. Po roku kontaktovali mamu zo zdr. poisťovne (ona bola posledná kontaktná osoba v nemocnici), že dotyčný má rok nedoplatok a najlepšie by bolo keby ho poslala osobne na pobočku 🤦 Zdôrazňujem, že všetky úradné náležitosti boli vybavené, v inštitúciách som bola s mamou osobne.
Súhlas nesúhlas, nech sa dostaví osobne!

rozculena
24. júl 2025
@jamimo

@rozculena by si sa čudovala aké požiadavky voči nebožtíkom dokážu vysloviť odborníci a majstri svojho remesla v rôznych inštitúciách 👆Kamoške zomrel manžel, ona šla vybavovať veci po pohrebe a všeobecná lekárka jej 2x zvýšeným hlasom povedala, že ale to musí prísť ON podpísať 🫣
Mojej mame zomrel brat. Po roku kontaktovali mamu zo zdr. poisťovne (ona bola posledná kontaktná osoba v nemocnici), že dotyčný má rok nedoplatok a najlepšie by bolo keby ho poslala osobne na pobočku 🤦 Zdôrazňujem, že všetky úradné náležitosti boli vybavené, v inštitúciách som bola s mamou osobne.

@jamimo som konsternovaná😨
čo sa podpisuje u všeobecného...?

jamimo
24. júl 2025
@rozculena

@rozculena presne si nepamätám, ale asi ukončenie o zdr. starostlivosti, alebo niečo také to bolo. Určite blbosť ako mraky, ale fakt jej to povedala 🫣

larisa
25. júl 2025

Poznala som jednu známu pani jej syn žil v Čechách tam sa oženil. Tak jej nevesta ani nepovedala ,že syn jej zomrel. Nevesta jej to vôbec nedala vedieť až potom po pohrebe. Chudera ako plakala že sa nemohla zo synom rozlúčiť.

barrilla
25. júl 2025

Kedysi za socializmu sa to zverejňovalo v novinách. Teraz je na to už ochrana osobných údajov a bezsúhlasu pozostalých to nie je možné. Ale robí sa to v určitej forme aj teraz verejne. U nás na dedine rozhlas vyhlási, že ten a ten zomrel a pohreb bude vtedy a vtedy.Ale je to vlastne oznam od pozostalých. Plus to pozostalí sami zverejňujú na FB, novinári ak ide o známu osobnosť, a myslím že to je aj na cintoríne na tabuli.

anonym_9493a1
25. júl 2025
@rozculena

@rozculena Nič sa nepodpisuje. Odovzdáš zdravotnú dokumentáciu a to je celé. V zdravotnej poisťovni odovzdáš zdravotný preukaz. Prípadné dlhy sa prejavia v dedičskom konaní.

muchotrafka298
25. júl 2025

Dnes uz bez pisomneho suhlasu nie je mozne vzhladom na GDPR ani oznamit na nete alebo vyveske daneho cintorina/krematoria, kde sa kona pohreb, meno a termin pohrebu zosnuleho. Takze ziadne oznamy v novinach automaticke nie su.
V regionalnych novinach ked si zaplatis, tak mozes dat info o umrti alebo pri vyrociach si to niektori davaju.
Co sa tyka parte a jeho vyvesenia, to je na pozostalych, niekto nechce davat, ini vyvesia.

chrobak7
25. júl 2025
@anonym_9493a1

@rozculena Nič sa nepodpisuje. Odovzdáš zdravotnú dokumentáciu a to je celé. V zdravotnej poisťovni odovzdáš zdravotný preukaz. Prípadné dlhy sa prejavia v dedičskom konaní.

@anonym_9493a1 V ZP už netreba odovzdávať preukaz poistenca. Bola zmena legislatívy.

jajo1
25. júl 2025
@jamimo

@jamimo inak toto je tak absurdné, že keby som to nezažila, tak neverím ... ale náš tohtoročný prípad: zomrel nám člen rodiny bez manželky a detí, mal pohrebné poistenie, pri uplatňovaní si poistenia potrebovala poisťovňa potvrdenie od všeobecného lekára, že ich poistenec zomrel - no a všeobecný lekár nám toto potvrdenie nechcel dať, lebo zomrelý mu má podpísať súhlas, že nám on ako lekár môže podpísať toto tlačivo pre poisťovňu

saxana000
25. júl 2025
@jamimo

@jamimo oni su tam retardovani.mne 10 dni po porode zvoni postarka ze ma doporuceny list do vlastnych ruk pre Terezu D... ze si ho ma prist prevziat podpisom.hovorim Terezka je doma ma aktualne 10 dni a podpise jej ho najskor o 6 rokov ze ci tam pocka dovtedy pri zvoncekoch.

anonym_9493a1
25. júl 2025
@chrobak7

@anonym_9493a1 V ZP už netreba odovzdávať preukaz poistenca. Bola zmena legislatívy.

@chrobak7 Kedy bola zmena?

bielasovicka
25. júl 2025
@anonym_9493a1

@anonym_9493a1 áno, bola zmena. Mne zomrel muž, a nikde nič som nemusela odovzdávať. Akurát na matrike odovzdať op a dali mi umrtny list. Ale to mi vybavovali všetko pohrebný ústav.

chrobak7
25. júl 2025
@anonym_9493a1

@anonym_9493a1 Povinnosť bola do 31.5.2017, od 1.6.2017 to už nie je povinné. Bolo to v § 7 ods. 7, ktorý bol zrušený a nahradený iným znením.

jamimo
25. júl 2025
@jajo1

@jamimo inak toto je tak absurdné, že keby som to nezažila, tak neverím ... ale náš tohtoročný prípad: zomrel nám člen rodiny bez manželky a detí, mal pohrebné poistenie, pri uplatňovaní si poistenia potrebovala poisťovňa potvrdenie od všeobecného lekára, že ich poistenec zomrel - no a všeobecný lekár nám toto potvrdenie nechcel dať, lebo zomrelý mu má podpísať súhlas, že nám on ako lekár môže podpísať toto tlačivo pre poisťovňu

@jajo1 presne, keby nezažijem a nepoznám kamošku veľmi dobre, tak neverííím 🙄

maranco
7. aug 2025
@muchotrafka298

Dnes uz bez pisomneho suhlasu nie je mozne vzhladom na GDPR ani oznamit na nete alebo vyveske daneho cintorina/krematoria, kde sa kona pohreb, meno a termin pohrebu zosnuleho. Takze ziadne oznamy v novinach automaticke nie su.
V regionalnych novinach ked si zaplatis, tak mozes dat info o umrti alebo pri vyrociach si to niektori davaju.
Co sa tyka parte a jeho vyvesenia, to je na pozostalych, niekto nechce davat, ini vyvesia.

@muchotrafka298
§ 3 odsek 5 pismeno d
Tento zákon sa nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov
d) zosnulých osôb.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...