Je rozdiel medzi OČR alebo pandemickou OČR?
Dievcata prosim vas maly je chory som s nim na OCR, ale musime sa s muzom vymenit kedze ja som s nim uz 11 den a stale je chory. Okrem toho od vcera je uz aj skolka zatvorena. Otazka moja je, ze ci je nejaky rozidel medzi OCR a pandemickou OCR. Ze ci sa inak vyplacaju, ze ak tak by manzel si dal tu pandemicku nie klasicku OCR.
Alebo nradsej sa ma dat on sam na PN, tiez je celkom zaspoleny hrdlo hlava boli, covid zatial nie testujeme sa doma testami pravidelne, cize by siel len na kalsicku PN
takze co najlspei by bolo PN, OCR alebo pandemicka OCR? dakujem pekne
@tusticka26 ukončite klasickú očr (teraz môžete byť doma 14 dní na platenej takže ju dokončite v sobotu-nevadí. že je víkend) a manžel nech ide následne na pandemickú očr - ak je teda zatvorená škôlka, PN by som neriešila.
Teraz uz asi ani nie, sami zda, ze niekde som citala, ze sa pandemicka ocr uz rusi a bude uz teda len klasicka. Tyka sa to hlavne vyplatenej davky
@alenah31 prosim vas mozem sa aj spytat ak mate mozno v tom prehlad? Manzel bol minuly rok nejaky cas ked boli deti doma na pandemickej OCR, oni mu to pocitali z platu co mal vtedy 800e medzicasom mu v zamestani zdvihli plat na 1000e, na socialnej postovni mu vtedy povedali, ze to nevedeia zmenit kym je vyhlasena pandemia, alebo take nieco, nepamatam uz presne. Tak ma len zaujima, ci teraz ked pojde na pandemicku OCR mu uz budu ratat zo zvyseneho platu. ci sa pocas leta zrusili neviem tie vyhlasenia, kvoli ktorym mu teda aj napriek zvysenemu platu nevedeli pocitat OCR z toho vyssieho. Zvysenie mal este v januari 2021. dakujem pekne
@paulinoocka pletiete dve veci - od 1.12.2021 už prestáva platiť samostatný pojem pandemická PN, ktorú od 1 dňa vyplácala SP. Teraz už aj pri korone bude PN po starom - prvých 10 dní platí zamestnávateľ, od 11 dňa SP. Pandemická očr zostáva - zatiaľ do konca roka, potom sa uvidí.
@tusticka26 aby mu počítali ošetrovné z nového príjmu - teda z toho čo zarobil v r. 2020 a nie z r. 2019 treba si poslať žiadosť o prepočet príjmu pre výpočet ošetrovného - žiadosť je tiež na stránke SP. Ak tak neurobí ošetrovné prepočítavať nebudú.
@tusticka26 volá sa to Žiadosť o znovu rozhodnutie o nároku na pandemické ošetrovné a nájdete ho tu v texte - asi druhý odsek zospodu:
https://www.socpoist.sk/aktuality-zvysenie-pand...
@alenah31 strasne pekne dakujem 🙂 prosim vas a ak by sme sa zajtra vymenili staci to ked poslem teraz ci az ked realne na tu OCR pandemicku nastupi? alebo to malo byt uz niekedy skor? dakujem
@tusticka26 ak už na pandemickej očr bol - žiadosť o pandemickú očr vy už neposielate - tá jedna platí od začiatku pandémie až do jej ukončenia čo zatiaľ nikto nevie kedy bude. Až na konci decembra pošle čestné prehlásenie kde napíše odkedy-dokedy si ošetrovné uplatňuje. A tú žiadosť na znovuposúdenie pošlite čím skôr - aby to stihli spracovať a ošetrovné už vyplatili z nového výmeru. Inak sa môže stať, že vyplatia ošetrovné po starom, až potom mu to posúdia z nového príjmu - uznajú - a rozdiel, ktorý vznikol doplatia neskôr.
@alenah31 Prosim vas poradili by ste mi v tom bode A neviem co vybrat ? spatne mu asi nebudu nic doplacat myslis, ze v 2021 na pandemickej OVCR nebol bola asi v r.2020, neviem presne, neviem ktoru moznost mam vybrat alebo to je jedno, dakujem
@tusticka26 môžete dať aj prvú aj druhú možnosť...nejaký rozdiel mu to asi neurobí.

Tu PN by teoreticky mu vedela dat este spatne od zajtra cize bola by ako pandemicka PN, neviem sa nikde dogooglit ako to je co by bolo teda najlepsie ☹ dakujem za zorientovanie sa..