Je výhodnejšie ísť na dovolenku alebo PN?
Ahojte. Vedeli by ste mi niekto poradiť? Mám výpoveď a pracujem do konca aprila. Zostava mi 12 dni dovolenky. Posledne 2 tyzdne by som si ju vybrala. Ale.... Mam zdravotné problémy a budem PN. Ale co je výhodnejšie. Vycerpat dovolenku a potom ist na PN v ochrannej lehote alebo zacat PN uz v polovici apríla a tých 12 dni si nechat preplatit. Ďakujem
@martinami274 cizev podstate dovolenka bude zaplatená ako keby som v robote plus na to pn? Správne tomu rozumiem?
Dovolenka ale bude preplatená stará ak je z roku 2023 a alikvotna časť za odpracované mesiace. Ak nemáte ešte 33 a deti máte nárok ručný 20 dní dovolenky a keď nad 33 alebo aj skôr deti tak 25 dní dovolenky. Potom sa ráta alikvotna časť dovolenky: 20/12*3 mesiace (apríl sa neráta lebo ste medzi tým na PN)=5 dní dovolenky za rok 2024. Ak 25dni/12*3=6 dní dovolenky.
@martinami274 ja viem ako sa ráta dovolenka. Mam 12 dni .
@martinami274 ale prečo by sa nemal ratat april?
@martinami274 dovolenku kratia az nad 100 dni peenky
bezne narok na dovolenku vznika ked pracujes. takze ak v aprili iuz robit nebudes narok na dovolenku by ti mal zo zakona zaniknut.
to ze sa krati az nad 100 dni PNky je divne, ved to mas 5 mesiacov PN..to je dost dlha doba ci vy mate kolektivku?
Toto som si nebola istá,tak plus ešte ten apríl
@cukorfalat staci odrobit pol mesiaca aby vznikol narok na dovolenku za dany mesiac ? dakujem
Závisí I od toho, či ide o ukončenie prác vztahu dohodou alebo naozaj ide o výpoveď zo strany zamestnávateľa. V 2.pripade by bol nárok i na odstupné a pracovný pomer by skončil až po PN, čiže PN by predĺžila trvanie prác pomeru - to môže byť za istých okolností zaujímavé..
Čo sa dovolenky týka, tak pozor na to, že r 2024 nepracujes celý, tam je rozdiel oproti dlhej PN, ale trvajúcej zmluve počas celého roka
Ísť na PN a dovolenku nechať preplatiť, keď ti ju preplatia počas PN nebudeš z nej platiť odvody len daň
@bublinka1426 nie je to divne je to tak v zákone, a to ze pn by som bola v aprili mi dovolenku nekrati.
@cukorfalat ano tak ako pises 👍
Ďakujem za rady. Pn mi pracovný pomer nepredlzi. Výpoveď je podpisana. Do konca apríla. Ani dovolenka sa mi nekrati.
@cukorfalat ak by hoci az 31.4.zacala PN, tak pracovný pomer skončí až koncom PN, pokiaľ ide o výpoveď zo strany zamestnávateľa a nie dohodu o skončení pracovného pomeru (a pokiaľ ona nepodpíše, že to nechce). Môže to mat vplyv na výšku odstupného, ochranu dobu pri ďalšej MD a pod.
@sasesoe ano ale skoncim pn skonci sa aj pracovný pomer. Tak uvidim ako sa to vyvinie. Len tej pn sa nevyhnem
Autorka, áno, keď skončíš PN, tak skončí i pracovný pomer... Len to nemusí byť 30.4., ale možno 30.11... záleží čo máš za problémy ...
@cukorfalat samozrejme, ale nevidím v tom žiadnu výhodu.... Prečo by to mala robiť?
Dlhšie trvanie pracovneho pomeru môže navysit odstupné, predĺžiť ochranu dobu pre md, či odpracované roky pre dôchodok ...

Keď pôjdete na PN ,budete mať vyplatenú PN, a zároveňj pri ukončení pracovného pomeru v poslednom mesiaci dovolenku preplatenú. Mne sa zdá vhodnejšie ísť na PN hneď. A zároveň si aj vyriešite zdravotné problémy.