Kedy má muž nárok na PN počas rodičovskej dovolenky?
Ahojte čaká ma operácia 19.2 idem ...len ja mam trosku inú otázku, keďže som na rodicaku ,muž bude s malou doma....môže si zobrať hneď PN na mňa alebo na malú? KO TO PROSIM vás funguje? Jedna znama mi vravela ze prvycy 5dni si moze zobrat len na seba pn a potom ked prídem domov na mna ..nerozumiem sa vobec do toho .Ďakujem za odpoveď.
OCR, nie PN. Kym budes v nemocnici, tak ti vystavia OCR na dieta, ked budes doma, tak mu vystavoa OCR na teba. Kazda z tychto OCR je platena 14 dni, moze byt aj na dlhsie ale uz je neplatena
@romanka125 tvoja doktorka by mala vystaviť OČR na Teba že sa nevieš starať o dieťa. Je tam jedna kolonka v OČRke.
https://www.socpoist.sk/kto-som/zivnostnik-szco...
Aké podmienky musím splniť?
Nárok na ošetrovné vám vznikne ak splníte nasledujúce podmienky:
...
- fyzická osoba, ktorá sa o dieťa stará ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie, izolácia alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať,
...
Z tohoto mi vyplýva, že kým je matka v nemocnici, môže pediater vystaviť otcovi OČR, aby sa mohol starať o dieťa.
@romanka125
@tanyan nie pediater, očr vystavuje ošetrujúci lekár matky, pri hospitalizácii zväčša dané oddelenie
My sme mali rovnaku situaciu. Ocr na dieta vystavil pediater a zaroven musel aj moj osetrujuci lekar potvrdit, ze sa nemozem starat o dieta. Ocr bola pocas pobytu v nemocnici a este aj, ked som uz bola doma, kedze stale som nebola schopna sa starat o dieta. Na mna by manzel ocr nedostal, lebo ja som statostlivost nepotrebovala. Zavolaj si do nemocnice, ci oni vystavia ocr ale pediater to ma urobit.

PN si berie, keď je on chorý alebo je ako sprievod dieťaťa v nemocnici. Kým budeš ty v nemocnici, poziadaj dr, ku ktorému ideš/oddelenie, o vypísanie očr do bodu C, z dôvodu,že si hospitalizovaná. Keď už budeš doma, môže mu tvoj ošetrujúci lekár vypísať očr na Teba, ak to uzná za potrebné