icon

Kedy môžem požiadať o opatrovateľský príspevok na syna?

15. feb 2025

Zdravim , prosím vás môžem si podať o opatrovateľský príspevok na syna autistu 8 rokov, minulý rok v novembri mu pedopsychiater potvrdil diagnóza F84,bez mentálnej retardacie, verbálny..len neviem či mi vzniká nárok v takomto prípade , lebo ma svoje úzkostné stavy,zle sa adaptuje v novom prostredí, neznesie zmeny,má rád svoju istotu, nevydrží stať niekde dlho napríklad v rade, dostane nervy, plače a takisto nemôže byť v družine V škole lebo ho môže mu začal veľmi p ok plakať, nechce kamaratov , najradšej sa hrá sám alebo z bratom ja nemôžem pracovať poriadne som vdova sama s deťmi....zaujímajú ho zvláštne nie bežné veci a je to s ním dosť ťažké niekedy, takisto aj v škole.... Ďakujem

Strana
z2
deti95060810
15. feb 2025

napíš ako chodí do školy.
denne na celé vyučovanie? a či je doma a do školy chodí nepravidelne.

autor
15. feb 2025

@deti95060810 ahoj chodí do normálnej základnej školy do prvého ročníka, len na doobedie vyučovanie, presne po obede musím prísť po neho do školy

deti95060810
15. feb 2025

opatrovateľský ešte si nežiadala? keď má 8 r. ako ste fungovali doteraz - si len tak doma?

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

Ma detský autizmus alebo atypicky? Alebo aspergera? Nenapisala si presne..

sara07
15. feb 2025

ano môžeš si podat žiadost
treba íst po tlačiva na soc, + spravy nie staršie ako 6m, hlavne od pedopsychiatra, bude treba spravu aj od pediatra
uvidíš kolko% mu dajú . je šanca že ti schvália aj ked chodí do školy
ak by nezvladal školu dá sa vynechat určité vychovy alebo tv len to treba doporučenie od cppš alebo existuje tzv, socialne volno že chodí len určite dni v tyždni do školy a zvyšok sa uči doma,

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena ja neviem mená to v lekárskej správe diagnóza f84

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

Skús to pozrieť ešte raz .. mal by to tam mať presnejšie pomenované.. lieky nejaké berie?

autor
15. feb 2025

@deti95060810 ako som žila je môj problém v detstve nemal veľké problémy až minulý rok som ti riešila

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena nie neberie žiadne lieky.... myslíš ako podrobnejšie, presnejšie pomenovane ,je tam väčšinou písané o tom čo som ja dr hovorila o synovi ako z kopírky

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

Malo by tam byť napísané či má detský autizmus, atypicky alebo Aspergerov syndróm.. píšem to kvôli tomu že na detský alebo atypicky dajú opatrovateľský skôr, než na aspergera.. a pritom ten asperger je takisto veľmi ťažká dg ale nemá v názve autizmus tak mnoho ľudí ani nevie že to tiež patrí k autizmu...

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena to tam nemá napísané akurát z centra prevencie z Myjavy má napísané v správe že stredny až vyšší stupeň,od pedopsychiatra nie

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

A preukaz ZTP si už vybavovala?

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena môžem ti prefotit správu lekársku a poslať

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena ešte nie, asi nevyužijjem veľmi ani auto nemám vodičák

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

Pošli.. môj má aspergera a to čo si tu o ňom popísala je presne ako o mojom synovi.. Ja som o OP zatiaľ nežiadala...

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

ZTP nemá nič s autom.. to využijes inde ten preukaz.. a na OP vzniká nárok keď je opatrovana osoba ZTP.. čiže keby si žiadala o OP najprv musia uznať, že syn je ZTP

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena dobre pošlem

deti95060810
15. feb 2025

tak keď je to tvoj problém ako si žila tak potom načo tu píšeš... chcela som ti pomôcť , tak ale nechaj si ,
pomôžeme niekomu inému kto ma aspoň troška normálnejšie správanie...

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

Máš tam F84.0 čiže detský autizmus.. idem to celé prečítať a odpíšem ti v správe

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena ďakujem veľmi 🙏

autor
15. feb 2025

@deti95060810 a prečo sa staráte ako som žila doteraz, spovedať sa vám,tak neznela otázka... Pýtala som sa niečo iné ohľadom synovej diagnózi

zuzuliennka1
15. feb 2025

musi byt najprv ztp, bez ztp opatrovatelsky nevybavis

autor
15. feb 2025

@sara07 to nie do školy chodí pravidelne a dobre sa učí mal samé jednotky,len niektoré predmety vo nezaujímajú a odmieta na hodine spoluprácu

autor
15. feb 2025

@zuzuliennka1 aha už viem , ďakujem

alison11
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena Ahoj môj syn má Elektívny mutizmus ktorí po novom dali pod detský autizmus má na papieri od psychiatričky od 4rokoch navštevujeme aj pedopsichologičku a je vedený aj v škole pod elektívnym mutizmom.nerozpráva keďže od stresu sa mu stiahnú hlasivky a najmä ak niekoho nepozná a aj ak pozná tak len ke´d sa cíti v bezpečí alebo daného človeka pozná bližšie.keby niet mladšieho syna neviem ako by chodil do zš na buse keď šoférom nepovie kde má vystúpiť,ani nepozdraví,nič.preložila som ho pred 2rokmi do zš kde je viac phdr učiteľov keďže na predošlej škole boli učitelia na neho zlí a mne zazlievali,že z deťmi zo škôlky bez dozoru syn hovoril ale im nie ba nemali trpezlivosť z mojím synom ešte na neho aj nakričali podaktorí,tu mu je lepšie a aj školský autobus ho vyzdvihne neďaleko domu a na tom istom mieste ho vyložia ale podotýkam cestuje z mladším súrodencom.Neviem ako to bude ke´d pôjde na strednú školu veľmi ho bavia kamery,elektronika svetlá z ovládacích áut si vyrába rôzne svetlá atď. proste musí sním vždy byť niekto aby si neublížil.Jedna známa ZTP nám nahovárala k Psychiatričke až 17,4. máme termín,že nato ona dá tlačivo.Aké máte vy skúsenosti?Ja a neznáša hlučné miesta zaľahúvajú mu uši najmä pravé od malička.A aj tunely mu robia tlak v hlave nerobí mu dobre na sluch.

bielasovicka
15. feb 2025

Autorka, no ako, dozvedela si sa niečo z tej správy od alchemilkazltozelena? Môžeš požiadať o ten opatrovateľský?

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

@bielasovicka akurát som jej ešte len šla odpísať.. požiadať môže, ako som písala, má detský autizmus čiže je tam šanca, ako sme hore uviedli, najprv musí byť ZTP, čiže treba žiadať naraz o všetko.. či jej ho priznajú je vo hviezdach

autor
15. feb 2025

@alchemilkazltozelena ďakujem skúsim, len musím najskôr vybaviť ztp.... pekný večer

lesanka845
15. feb 2025

Neviem prečo reagujete podráždené,dievčatá sa Vám tu snažia pomôcť Nejde o ziadnee spovedanie.Na takéto detičky majú mamky väčšinou predĺžený rodicak do 6 rokov. A potom riešia opatrovateľský a ZTP preukaz.Bez toho opatrovateľský nejde.Na základe nálezov Vám dieťa posúdia a podľa toho buď priznajú alebo nepriznajú opatrovateľský.Spominali ste,že dieťa už má 8 rokov,tak preto sa opýtala.Netreba hneď útočiť.Vsetky ,čo máme inak obdarené detičky,vieme ,aké je to ťažké zvladat

alchemilkazltozelena
15. feb 2025

@lesanka845 najmä by som to nenazyvala že sú inak obdarené.. keď počujem také prirovnanie tak ma ide rozhodiť.. je to každodenné trápenie a celoživotný boj, nekonečný... Od obdarovania to ma daleko

Strana
z2