icon

Kedy sa treba hlásiť do poisťovne na úrade práce?

17. okt 2025

Ahojte,
od 01.10.2025 som na urade prace a vcera mi prisiel mail aj do aplikacie po odovzdani uctenky na preplatenie lieku taketo info :
"Zistili sme, že nespĺňate podmienku mať počas celého obdobia trvania poistného vzťahu určeného platiteľa poistného."
Treba sa ist nejako specialne zahlasit do socialnej poistovne, zdravotnej ...? Na urade prace mi nic take nepovedali, myslela som si, ze to ide nejako automaticky.
Diky za pomoc

chrobak7
17. okt 2025

@anonym_autor Ide to automaticky. Ale výkazy, či dávky sa medzi UPSVaR a ZP posielajú mesačne a ty si na UP od 1.10.2025. Takže ZP ešte nevie, že si poistencom štátu. Tvoj zamestnávateľ ti ukončil poistný vzťah k 30.9.2025 - to ZP asi zaevidovala. Od 1.10.2025 nevie, koho máš platiteľa.

Ty si dal niečo na úhradu, tak prvým krokom ZP je, že skontroluje, či máš splnené všetky povinnosti - uhradené poistné, či nemáš nepokryté obdobia. A pri kontrole systém zistil, že od 1.10.2025 nevie, kto za teba bude platiť poistné. Budú to vedieť až koncom mesiaca, alebo až po skončení mesiaca po spracovaní dávky od UPSVaR.

Takže ak chceš mať preplatený liek (asi v rámci peňaženky zdravia), tak musíš poisťovni doložiť, že si evidovaný na UP.

Takže žiadny nefunkčný systém, len ide o časový posun informácií.

autor
17. okt 2025
@chrobak7

@anonym_autor Ide to automaticky. Ale výkazy, či dávky sa medzi UPSVaR a ZP posielajú mesačne a ty si na UP od 1.10.2025. Takže ZP ešte nevie, že si poistencom štátu. Tvoj zamestnávateľ ti ukončil poistný vzťah k 30.9.2025 - to ZP asi zaevidovala. Od 1.10.2025 nevie, koho máš platiteľa.

Ty si dal niečo na úhradu, tak prvým krokom ZP je, že skontroluje, či máš splnené všetky povinnosti - uhradené poistné, či nemáš nepokryté obdobia. A pri kontrole systém zistil, že od 1.10.2025 nevie, kto za teba bude platiť poistné. Budú to vedieť až koncom mesiaca, alebo až po skončení mesiaca po spracovaní dávky od UPSVaR.

Takže ak chceš mať preplatený liek (asi v rámci peňaženky zdravia), tak musíš poisťovni doložiť, že si evidovaný na UP.

Takže žiadny nefunkčný systém, len ide o časový posun informácií.

@chrobak7 diky,
Na preplatenie som davala asi pred troma tyzdnami, mozno aj viac
Takze sa nemusim ist ja prihlasit na ziadny urad, len pockat, kym prejdu vsetky (extra rychle) procesy medzi systemam.
Nepotrebujem surne preplatit ten liek, staci mi, aj ked im to tam prejde automaticky.
Otazka bola, ci sa mam ja hlasit niekam extra, len mi o tom nikto nedal vediet.

chrobak7
17. okt 2025
@anonym_autor

@chrobak7 diky,
Na preplatenie som davala asi pred troma tyzdnami, mozno aj viac
Takze sa nemusim ist ja prihlasit na ziadny urad, len pockat, kym prejdu vsetky (extra rychle) procesy medzi systemam.
Nepotrebujem surne preplatit ten liek, staci mi, aj ked im to tam prejde automaticky.
Otazka bola, ci sa mam ja hlasit niekam extra, len mi o tom nikto nedal vediet.

@anonym_autor Nemusíš sa hlásiť, ale riskuješ, že ti ZP zamietne preplatenie, lebo máš nepokryté obdobia. Ja na tvojom mieste by som to radšej oznámil poisťovni.