icon

Koalícia schválila skrátenie premlčacej doby za znásilnenie

julish
8. feb 2024

To dnes odhlasovala tato koalícia, hnusaci. Nejaký 29rocny egomaniak Gluck zo Smeru vraví, že stačí 10 rokov, znásilnenia na deťoch budú jednoduchšie. Ešte stále ma niekto pocit, že registrované partnerstva sú najväčší nepriatelia morálky? https://kosice.korzar.sme.sk/c/23277929/podozri...

Strana
z4
bu1bu
8. feb 2024

@julish špiny sú to!!! Som za generálny štrajk!

andreatytler
8. feb 2024

@julish To akoze ak niekoho znasilnia ked ma 8 rokov a potom ako 20 rocny konecne najde odvahu to nahlasit, tak nie je moznost nasilnika potrestat?

bu1bu
8. feb 2024

@andreatytler presne tak! Polícia také TO odmietne z dôvodu premlčania.

hendikep
8. feb 2024

ja uz som zufala z toho co sa tu deje 😔 a z tej bezmocnosti ze keby aj zajtra boli volby zas ich zvolia tie hlavy derave 🫨 tu uz nie je naco sa vyhovarat, mame to co chce vacsina.. horsie je prizerat sa nato s akymi ludmi zdielame stat a narodnost … som sklamana zo slovakov!

andreatytler
8. feb 2024

No sila. Toto plati aj pri inych trestnych cinoch ako napriklad vrazda?
Podla mna by nemala byt ziadna premlcacia doba na znasilnenie.

rikarika
8. feb 2024

@julish po dnešnom náročnom pracovnom dni som myslela že má už nič nemôže doraziť. Ale ten hnus co som zazrela v správach za pár minút. Otras, hnus a dno morálky, čo si tento národ zvolil.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
julish
autor
8. feb 2024

@andreatytler presne tak. :(((

bu1bu
8. feb 2024

@rikarika úplne s tebou súhlasím, mne naposledy prišlo takto zle zo správ 24.2.2022, reálne zle od žalúdka, a dnes opäť. Takú bezmocnosť som dlho necítila....

777januska777
8. feb 2024

Ja som si poplakala. Najskôr v deň po volbach a dnes znovu. Mam male deti a toto ich čaká. Tento svet, toto obrovské zlo. Verím, ze nejako takto sa cítili odporci Hitlera. To zúfalstvo a smútok je obrovské. Čierny deň v histórii Slovenska. Naše deti nás budú za toto nenávidieť.

yoxinka
8. feb 2024

@andreatytler
A zrejme ide len to, že sa tie svine chcú vyviniť. Tu treba spomenúť Čistý deň a Richtera, ktorého po nehode našli s niekoľkými tisíckami, viagrou a kondómami. Kolár vypisoval nejakej maloletej “vyšukáme saaaaa” a Fico bol v Zlatom kľúčiku natočený s nejakými mladými babenkami. Taká som vytočená, že sa mi to nechce ani bližsie rozpisovať. Ak máš záujem, dohľadaj si.

hama_ba
8. feb 2024

@andreatytler Ak by sa trestný čin stal maloletej a mladistvej osobe, premlčacia lehota začne plynúť až po dovŕšení 18 rokov

andreatytler
8. feb 2024

@hama_ba Tak o nieco lepsie pre tie deti, ale aj tak.

andreatytler
8. feb 2024

@yoxinka To ma hned ako prve napadlo, ze komu to sluzi skratit tu dobu? A preco by to vobec niekto chcel skratit? Jedine ak sa niecoho boji.
Zijem v Kanade. Vygooglila som si to a zda sa ze tu nie je ziadna premcacia doba na znasilnenie.

hefo
8. feb 2024

Nalejme si čistého vína, po 10 rokoch je nevyriešený vyšetrovací spis dávno v nejakej zaprášenej skrini, a nájsť niečo nové je totálna náhoda, zatiaľ čo vyšetrovanie znásilnenia nahláseného po 10 rokoch je skoro vždy len varením z vody (ak sa páchateľ nezľakne a neprizná) - hmotné dôkazy dávno neexistujú, nezainteresovaní svedkovia si pamätajú veľké guľové a zainteresovaným sa reálne spomienky na to, čo sa stalo, už dávno prepísali pocitom, ktorý z toho mali.

Ale áno, ako deklarácia toho, že "vyhraj voľby, môžeš všetko" je to tragické, a ak to je naozaj vymyslené kvôli medializovaným podozreniam, tak je to svinstvo totálne.

rikarika
8. feb 2024

@yoxinka presne ja keď vidím to prasa rich.era, vždy ma napadne ako ho našli s viagrou.

en123456
8. feb 2024

@hefo samozrejme ze je to cele na mieru usite tym, ktorym teraz hori pod zadkom. preco by inak zrazu riesili napr prave toto premlcanie pri znasilneniach, to je tak velmi specificka tema, ktora v skutocnosti obetiam nijako nepomoze, ze je do oci bijuce ako velmi chcu aby sa nasilnikom pokojnejsie spavalo.

zuzanka.zuzu
8. feb 2024

ja som za, aby sa nové prípady nedali ohlásiť neskôr ako kludne napríklad aj do 3 rokov od spáchania činu (pri maloletých od 18+3r), lebo si tu budú kadejaké heeerečky ako v USA po 20 rokoch spomínať, že ju ktosi znásilnil 🙈 čo je mega obrovský problém pri našej polícii-vyšetrovateľoch a našich súdoch, že po tých 10 rokoch nebudú môcť obviniť novú osobu v nahlásenom prípade lebo bude premlčaný ☹ niekde som čítala, že teraz po 11 rokoch obvinili niekoho zo znásilnenia vďaka DNA a žiaľ toto by už možné nebolo 😠 snáď som to napísala zrozumiteľne... a na nahlásené prípady by sa premlčanie nemalo vzťahovať vôbec! a to pri znásilneniach, vraždách a pod.

belllinka
8. feb 2024

Prezidentka sa vyjadrila na FB:
Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania.

Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu. Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom. Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval. Návrh bol navyše do poslednej chvíle menený rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi, a to aj tesne pred jeho schvaľovaním v parlamente. Na jeho príprave sa podieľali a za zmeny hlasovali aj poslanci, ktorým táto novela zlepší ich procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach, čo rovnako považujem za neprípustné.

Vzhľadom na uvedené dôvody preto zvážim všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť.

slovenka753
8. feb 2024

@andreatytler ako neobhajujem to ale ako preukazes po x rokoch že reálne došlo k trestnému cinu znásilnenia? Podľa mňa nijako ....čiže je to viac menej jedno, lebo reálne by k žiadnemu súdu ani nedošlo .

777januska777
8. feb 2024

@slovenka753 pozri toto je taka vec, ktorá absolútne nemá mat premlčaciu dobu. Ide o konkretny prípad konkrétne okolnosti. To vážne sa tu ideme dohadovať o tom ci sa to dokáže alebo nie? To akože preco vôbec mali dôvod toto meniť? Vec ktorá nepomôže nikomu len nasilnikovi.

annm81
8. feb 2024

Ja takéto slová nezvyknem používať, ale dnes ich použijem - každý jeden volič tejto bandy je hlupák, či už sa tak narodil alebo si nechal vymyť mozog facebookom, pretože toto nie sú neznámi poslanci, ale ľudia, ktorí pri moci už boli a preukázali, že sú často nekonpetentní a najmä sú morálnou spodinou.

Táto krajina si zaslúži totálne skrachovať a byť rozdelená medzi iné štáty. Západ nech pripadne Rakúsku alebo aspoň Česku, juh si vezme Maďarsko a východ a sever nech obsadia zelení mužíčkovia s návrhom na referendum o pripojení k matke Rusi. Tak bude mať každý volič to, čo si zaslúži.

777januska777
8. feb 2024

@annm81 ja ako sever by som veľmi rada pripadla k Poľsku, lebo nechá Poľsko svoje vlastné problémy ale je na tom lepšie ako sme my.

viestta
8. feb 2024

@andreatytler toto mi pride tak ucelove, ze ani neviem co si mam o tom mysliet. koze v celej tej ich agende, ktoru riesili toto je jasny prilepok "na zakazku". Kto toto nevidi, tak by mal vratit obciansky

viestta
8. feb 2024

@annm81 ja som vychod a rozhodne nechcem aby o mne rozhodovali zeleni muzickovia. Nie kazdy na vychode volil Fica, dokonca tu nezaznamenal az taky uspech ako sa mnohi nazdavaju. Fico ma svoje basty inde ako na vychode. Vychodnare mu neprebacili, ze tu nic neni.

annm81
8. feb 2024

@777januska777 Ja pochádzam z Košíc a tam boli, najmä starousadlíci vždy orientovaní na Európu. Nie nadarmo sa hovorilo, že Košice sú k Prahe bližšie ako Bratislava. Čo už, v rámci delenia krajiny kľudne obetujem svoje rodné mesto - kto sa chce vysťahovať, môže krátko po delení. A potom postaviť plot a nepustiť ich k nám na západ- nech si budujú tu svoju džamahíriu.

annm81
8. feb 2024

@viestta Aj ja som z Košíc 🙂 pozri môj príspevok vyššie.

bu1bu
8. feb 2024

@slovenka753 pred par rokmi mi istý sudca na stazi povedal: Som za trest smrti, nie preto aby sa používal ale preto aby odradil potenciálnych vrahov" trestný zákon má plniť aj odstrasujucu funkciu. Oni z neho urobili zdrap papiera! Rozmýšľať štýlom, ved to nevieme dokázať, je tak prízemné, tak tupé, ze neverím, že matka, žena vôbec je schopná takto uvažovať!

slovenka753
8. feb 2024

@bu1bu úprimne, táto časť novely trestného zákona je pre mňa najmenší problém tejto vlády. Je jedno či bude premlčanie za znásilnenie 10 alebo 20 rokov, ak s tým neprídeš okamžite po cine, skončí to tak že nikto nepôjde 'sediet' lebo to nepreukáže s. Nie sme v Amerike kde o vine rozhoduje porota na základe divadla advotaka alebo prokurátora.

bu1bu
8. feb 2024

@viestta úplne súhlasím s tvrdením o prilepku na zákazku. Evidentne niekomu tieklo do topánok a svoje hlasovanie podmienil týmto prilepkom. 10 ročná lehota tiež nebude náhoda - žeby Čistý deň?

Strana
z4