icon

Koľko stojí dedičské konanie na súde?

modry_kon
1. aug 2025

Dobrý deň, vedel by mi niekto z reálnej skusenosti poradiť, koľko môže stáť dedičské konanie na súde? Ďakujem pekne.

miskakyska
1. aug 2025

..my sme platili dva roky dozadu okolo 700e... predtým ešte otec stretol s notárom..to tiež nebolo zadarmo...u notára proste zaplatíš aj za vzduch, ktorý vydychaš
.. jaj ty sa pýtaš na súde... prepáč

andreagartnerova
1. aug 2025

Od všeobecnej ceny majetku sa platí odmena notára a plus sa plati z čistej hodnoty dedičstva poplatok na súde, čiže je to individuálne.

melindaaaa
1. aug 2025

My sme teraz platili 1000 eur- skoro ma prekotilo🤷‍♀️

patka06
1. aug 2025
anonym_10102f
Autor odpoveď zmazal
modry_kon
autor
2. aug 2025
@melindaaaa

My sme teraz platili 1000 eur- skoro ma prekotilo🤷‍♀️

@melindaaaa a to bolo aj s platbou za právnika?

ibatanecnica
2. aug 2025

@modry_kon mybsme mali v juli. Cez 800eur sme platili plus k tomu bude sudny poplatok do 200 eur

patka06
2. aug 2025
@modry_kon

@melindaaaa a to bolo aj s platbou za právnika?

@modry_kon Je úplne jedno, kto ti čo napíše,
Poplatok sa odvíja od hodnoty dedičstva, vyššie som ti pridala sadzby, podľa nich si vypočítaš presne koľko zaplatíš v tvojom prípade.

modry_kon
autor
2. aug 2025
@patka06

@modry_kon Je úplne jedno, kto ti čo napíše,
Poplatok sa odvíja od hodnoty dedičstva, vyššie som ti pridala sadzby, podľa nich si vypočítaš presne koľko zaplatíš v tvojom prípade.

@patka06 nejde iba o poplatok, ale o celkové náklady. Napr aj na právnické zastupovanie, vypracovanie žaloby atď.

patka06
2. aug 2025
@modry_kon

@patka06 nejde iba o poplatok, ale o celkové náklady. Napr aj na právnické zastupovanie, vypracovanie žaloby atď.

@modry_kon Tak to už nie je štandardné dedičské konanie.
Ak máš svojho právnika, cena je tiež individuálna
U nás napr. 450 Eur za zastupovanie v jednom konaní

oriesocek
2. aug 2025

Ak mas právne zastúpenie a idete sa súdiť, tak si advokát účtuje podľa toho čo robí. Bežne sa účtuje hodinová sadzba - napr v Ba je štandard 150 EUR a viac na hodinu. Takže ak vypracuje podanie - napr 3 hodiny, tak 450 EUR, atd…

cacianka
2. aug 2025

Lenže ty si pleties pojmy s dojmami. Dedičské konanie rieši notár, ktorému bol spis pridelený, nie súd.
Súd rieši majetkové vyrovnanie, ak nedôjde k úspešnej dohode a to je už trochu iné konanie a poplatky, plus cena za služby advokáta ktoré majú trochu rôzne , čo ti vysvetli advokát aký má cenník.

bielasovicka
2. aug 2025

@modry_kon dedičské konanie je u notára, nie na súde

peterfeher1975
2. aug 2025

@modry_kon my sme mali dedičské teraz 9juna. Platili sme dokopy 600e za dedičstvo 2izb byt v hodnote 75tis. Sme traja dedici. Jeden menšinový 1/6 nepodpísal maklerovi predaj, s tým zmaril predaj/boli sms ústne dohodnutý na predaji a riešime to súdom. Vysporiadanie spoluvlastníctva. Jedna A4 nas v pondelok stala 120e. S tým, ze každá ďalšia písomná komunikácia je 300e. Tak verím, ze sa tretí dedic uvedomí a ďalej to poriesime dohodou