Koniec rodičovského príspevku a nahlásenie sa na UP
Ahojte, 17.12. bude mat dcera 3roky. Kedy sa mam ist nahlasit UP?
@tinak25 a ešte máte aj inú možnosť, pokiaľ z ÚP nemáte v pláne nič poberať... nahlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov...tak isto vám platia odvody, aj sa to ráta do dôchodku - jediná podmienka je, že dieťa môže ísť do škôlky len na 4 hodiny... takže aj to je možnosť, pokiaľ sa chcete vyhnúť chodeniu na úrad práce a po kadejakých ich pracovných ponukách 😊
@karajazviny dnes som za toto ďakovala a na túto možnosť som aj tak úplne zabudla 😂
@karajazviny nenajdem skor pracu, ked sa zaevidujem? Dcera uz chodi od septembra na cely den do skolky.
@conspi tak vy ste reagovala priamo k veci 😊 ja trošku mimo 😃 ale je to tiež jedná z možností...a myslím, že taká bezstarostnejšia ako úrad práce 🙄😊
@karajazviny to určite. ÚP je des a hrúza 😀
@tinak25 vy ani nie, ale oni 😃 veď teraz je už veľa možností hľadať si prácu...
Ale tak pokiaľ sa chcete urýchlene zamestnať, určite choďte na ÚP... táto moja spomínaná možnosť je skôr pre takých, ktorým o prácu nejde...je to bezstarostnejšie 😊
@tinak25 no neviem či vďaka ÚP nájdete skôr prácu... Je to inštitúcia, ktorá preháňa ľudí. Posiela ich na pohovory úplne mimo vzdelania, požiadaviek či už jednej alebo druhej strany, skúseností a podobne... Celé je to podľa mňa len jedna fraška... Aspoň u nás tak ÚP funguje... Jediné pozitívum je to platenie ZP...
@karajazviny chcem si najst pracu. Uz som si podavala aj niejake ziadosti. Nieje to tak, ak je clovek evidovany na urade, tak ho niekto skor zamestna.
@tinak25 ja si myslím, že úrad práce nemá nič s tým, či vás niekto niekde skôr zamestná... akurát, že oni vás budú silou mocou posielať aj na také výberové konania s ktorými vy ani nemusíte byť stotožnená...
@karajazviny tak asi pojdem na neplatenu rodicovsku. Len budem musiet si zistit, ci sa da v skolke zmenit na 4hodiny.
@tinak25 sú zamestnávatelia, ktorí majú podmienku aby bol uchádzač evidovaný na úrade práce ale tiež aj to aby tam bol minimálne tri mesiace a vek do 29. Dostávajú na nich totiž nejaké príspevky. Úprimne ale ja som si vždy našla prácu sama a dosť rýchlo. Na úrade práce som bola len raz a povedala som si, že nikdy viac
Ja uz mam 34
@karajazviny ak budem evidovana na socialnej poistovni ako matka starajuca sa o dieta do 6rokov , neplatena rodicovska bude stat za mna platit zdravotne aj dochodkove poistenie? Moze sa normalne zamestnat?
@tinak25 neviem, ako myslíte, že normálne zamestnať... veď tú neplatnú rodičovskú by ste mali do vtedy pokiaľ sa nezamestnáte (aby ste mali vykryté odvody)
@karajazviny myslela som, ked bude na neplatenej predlznej rodicovskej, ci sa moze zamesnat? Takze mozem. Ked budem na predlznej neplatenej rodicovskej je to iste ako keby som mala bola na urade prace, len nebudem musiet chodit na UP?
@tinak25 áno, samozrejme, keď sa chcete zamestnať, tak si budete hľadať zamestnanie...a keď sa vám podarí zamestnať, tak ako by ste sa odhlasovali z ÚP, tak isto sa prehlásite na sociálke... jediný rozdiel medzi tým úradom a tou neplatenou rodičovskou je ten, čo som spomínala vyššie (že dieťa môže byť v škôlke len 4 hoďky)
@tinak25 ja som zamestanec uradu pracu. Nezasttelte ma 🙂 nie je vsetko tak ako sa tu pise. Zaevidovat sa treba do 7 kalendarnych dni, pozor na sviatky a nestrankovy den. Takto budes plynuke zaevidovana od 18.12. Ak prides neskor, tie dni medzitym si budes musiet zaplatit. Rodičovsky dostanes cely, nevyplaca sa ciastkovo. Staci ze mas narok iba jeden den a patri ti cely prispevok. Neviem ako je to v inych mestach. Vsetko zavisi od ludi, ale ja urcite neprehanam ludi bezhlavo. Vzdy sledujem o aku prácu ma zaujem a ake ma vzdelanie. A samozrejme sa prihliada aj na deti do 10 rokov. Ja vzdy konzultujem ponuku práce s klientom. Ine je to pri spekulantoch.. Takych je vela ;) mozte sa kedykolvek pytat mna, ak chcete poradit nieco s uradom prace. 🙂 to som len v skratje napisala.

@tinak25 no od 18.12. ale myslím, že máš na to 8 dní. Ale nie som si istá tými 8 dňami